Jon Bertil Aakernes og Thomas Hellebust monterer Dropin hos Sigerfjord Fisk. (Foto: Aga/Sigerfjord Fisk)
Jon Bertil Aakernes og Thomas Hellebust monterer Dropin hos Sigerfjord Fisk. (Foto: Aga/Sigerfjord Fisk)

Tredoblet fiskeproduksjonen med oksygeneringsløsning

Da Sigerfjord Fisk begynte å bruke Solvox DropIn oksygeneringsløsning fra AGA, ble det sving på sakene. Fra tidligere 7-10 tonn fisk per merde, økte det til dagens 25 tonn per merde.

Publisert
(Foto: Aga/Sigerfjord Fisk)
(Foto: Aga/Sigerfjord Fisk)

Sigerfjord Fisk AS har jobbet lenge med oppdrett av ishavsrøye, og er i dag en av de største produsentene i verden. Ikke minst ble deres ishavsrøye servert på Nobelmiddagen nylig.

Helt avgjørende for videre drift

Daglig leder i Sigerfjord Fisk AS, Trond Geir Reinsnes, er helt klar på betydningen av hvor viktig denne løsningen har vært for hans bedrift.

– Vi hadde sannsynligvis ikke vært i produksjon i dag hvis det ikke hadde vært for Solvox DropIn fra AGA.

En av grunnene til denne uttalelsen, er at Sigerfjord benytter seg av åpne presenningsmerder med åpen bunn i sjøvann. Dette har ført til utfordringer med oksygentilførselen i merden.
– I sommermånedene, når temperaturen var gunstig for tilvekst, fikk vi et problem med å tilføre tilstrekkelig oksygen via ferskvannet, dette ga en ugunstig produksjon i form av lite tilvekst, høy dødelighet og høy fórfaktor.

Besøkte AGAs forskningssenter

Dette resulterte i at Reinsnes i 2014 inviterte seg selv til AGAs Innovation Center for Aquaculture and Water Treatment i Ålesund.

– Da hadde vi eksperimentert med flere egne løsninger for oksygenering i våre merder, uten tilfredsstillende resultater.

Fra dette besøket fikk Sigerfjord Fisk med seg en prototype som de fikk teste i en merde. Det tok ikke lang tid før de bestilte seks Solvox DropIn-enheter.

– Den nye DropIn-løsningen gjør oss i stand til å styre oksygennivået i merden. I dag har vi totalt 10 merder som alle får oksygentilførsel fra Solvox DropIn-løsningen, forteller han.

Vilje til å ta ny teknologi i bruk

Kundeansvarlig Jan Arvid Todal fra AGA er svært fornøyd med det gode samarbeidet, og roser Sigerfjord Fisk for sin satsing og vilje til å ta ny teknologi i bruk.

– For oss har samarbeidet utviklet seg til vennskap, og vi deler erfaringer og jobber alltid mot å tilby de beste løsninger, forteller Todal.

Leder for AGA sitt innovasjonssenter i Ålesund, Tore-Jakob Reite, er helt enig:
– Sigerfjord er en spennende aktør i oppdrettsnæringen og en viktig kunde for oss. Deres ishavsrøye har jo til og med blitt servert på Nobelmiddagen, sier han.

Trond Geir Reinsnes sier de vil skynde seg langsomt i tiden fremover;

– Vårt mål er å utvikle oss gradvis og ta det steg for steg. Vi vil ikke vokse for fort, og akkurat nå føler vi at ting går som det skal, sier han.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS