Tage Pettersen (H, fra venstre), Kyrre Dybdal (president i NKL) og Margret Hagerup (H).
Tage Pettersen (H, fra venstre), Kyrre Dybdal (president i NKL) og Margret Hagerup (H).

Vil ha kokkelandslaget inn på statsbudsjettet

Stortingspolitikere vil arbeide for at de norske kokkelandslagene kommer inn på statsbudsjettet. Det for å gi konkurransesatsingen bedre rammebetingelser.

Tage Pettersen (H) er utdannet kokk, og vil arbeide for å få kokkelandslagenes satsing inn på statsbudsjettet.
Tage Pettersen (H) er utdannet kokk, og vil arbeide for å få kokkelandslagenes satsing inn på statsbudsjettet.

Stortingspolitikerne Tage Pettersen (H) og Margret Hagerup (H) har besøkt kokke-OL i Stuttgart i Tyskland, og er tydelig imponert over kokkelandslagenes prestasjoner i verdens tøffeste konkurranse for kokkelag.

Nå vil de jobbe for at kokkelandslagene kommer inn på statsbudsjettet.

Besøkte kokke-OL

Tage Pettersen (H) er tidligere ordfører i Moss, og stortingsrepresentant fra Østfold. Han er første nestleder i familie- og kulturdepartementet.

– Dette er  spydspissen av norsk mat- og drikkekultur. Her løfter unge kokker frem norske råvarer på en internasjonal arena, sier Margret Hagerup (H).
– Dette er spydspissen av norsk mat- og drikkekultur. Her løfter unge kokker frem norske råvarer på en internasjonal arena, sier Margret Hagerup (H).

Margret Hagerup (H) sitter i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. Begge tok turen til IKA Culinary Olympics i Stuttgart for å se kokkelandslagene i aksjon, og ikke minst få smake maten til det norske laget.

Imponerte politikere 

Selv er Tage Pettersen utdannet kokk og vet mer enn de fleste politikere hva som kreves.

– Maten var en fantastisk opplevelse, sier Pettersen som får støtte av en like imponert Hagerup.

– Dette er jo spydspissen av norsk mat- og drikkekultur. Her løfter unge kokker frem norske råvarer på en internasjonal arena. De løfter historien om den norske matproduksjonen og den rene maten som vi har. Det er jo bare fantastisk å få lov å være en del av dette og få se hvor flinke de norske kokkene er, sier Hagerup.

– Politikere bør bidra til kokkesatsing 

Gjennom sitt besøk på IKA Culinary Olympics har begge fått bekreftet den solide rollen Norge har som matnasjon på den internasjonale konkurransearenaen.

– Vi kom til Stuttgart med en forståelse av at Norge har en viktig plass og rolle i internasjonal matkultur. Det stemmer jo absolutt. Selv med knivskarp konkurranse fra alle verdenshjørner er vi fullt på høyde og kanskje til og med de beste som er her, sier Hagerup.

Etter flere dager på kokkenes olympiske mesterskap er ikke Pettersen og Hagerup det minste i tvil om at dette er toppidrett som fortjener et større fokus i Norge. Og at norske politikere bør bidra.

– Norge bruker penger på toppidrettsutøvere og dem som konkurrerer kulturelt på internasjonalt nivå. Med selvsyn har vi sett at kokke-OL er en konkurranse på samme høye nivå. Jeg tror vi må tørre og tenke at hvis vi vil ha kokker på det øverste nivået internasjonalt, så må vi også etablere noen ordninger som gjør det mulig for disse jentene og guttene å kunne delta og legge den den enorme innsatsen som krever for å konkurrere på dette nivået. Der kan vi som nasjon bidra til å ta noen grep som gjør at de får rammebetingelser som gjør det lettere og som kan gi flere muligheten til å være med på toppnivået i norsk kokkekunst, sier Pettersen. 

Vil ha med kokkesatsing i partiprogrammet 

– Jeg vil ta med meg dette inn i programarbeidet til Høyre, der jeg sitter i programkomiteen. Vi må finne det rette virkemiddelet som gjør at vi kan si noe om dette konkret og jeg vil jobbe for å få til et punkt i programmet vårt til neste stortingsvalgperiode som kan være et løfte til norske toppkokker, sier Tage Pettersen.

– Hele Stortinget burde egentlig vært her 

Margret Hagerup understreker viktigheten av at norske toppolitikere får økt kunnskap om nivået på norsk kokkekunst og deres prestasjoner.

– Jeg tror det er utrolig viktig at politikere er på slike arrangementer og ser hva det faktisk handler om. For oss vil det være lettere å utvikle politikk når vi ser betydningen av denne type aktiviteter og konkurranser som har et så fantastisk høyt nivå.

– Så hele Stortinget burde egentlig vært her? 

– Ja, de burde det, men vi er glade for at vi fikk oppleve dette og tar med og inspirasjon og kunnskap tilbake, sier Margret Hagerup.

Viktig besøk 

– Det er utrolig viktig at stortingspolitikere som Hagerup og Pettersen og andre setter av tid for å se hva NKL gjør og vier kokkeyrket økt oppmerksomhet. Oppmerksomheten fra det offentlige er viktig for å komme i posisjon for å oppnå våre langsiktige målsettinger om en plass på et fremtidig statsbudsjett, sier president i NKL, Kyrre Dybdal.
– Det er utrolig viktig at stortingspolitikere som Hagerup og Pettersen og andre setter av tid for å se hva NKL gjør og vier kokkeyrket økt oppmerksomhet. Oppmerksomheten fra det offentlige er viktig for å komme i posisjon for å oppnå våre langsiktige målsettinger om en plass på et fremtidig statsbudsjett, sier president i NKL, Kyrre Dybdal.

President i Norske Kokkers Landsforening (NKL), Kyrre Dybdal, setter stor pris på at to stortingspolitikere har prioritert å se de norske kokkelandslagene i aksjon i verdens tøffeste konkurranse for kokkelag.

 – Det er utrolig viktig at stortingspolitikere som Hagerup og Pettersen og andre setter av tid for å se hva NKL gjør og vier kokkeyrket økt oppmerksomhet. Oppmerksomheten fra det offentlige er viktig for å komme i posisjon for å oppnå våre langsiktige målsettinger om en plass på et fremtidig statsbudsjett. Vi mener at vi løser en del samfunnsoppgaver som rekruttering, utdanning, verdiskapning og promotering av norsk matkultur og norske råvarer. Det fortjener både oppmerksomhet og offentlig støtte. Og ikke minst er en slik konkurranse som dette toppidrett på høyeste nivå. Det gjør at det fortjener å bli betraktet som det når pengene til slike formål skal fordeles, sier Kyrre Dybdal.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS