Øyvind Bøe Dalelv sammen med juryleder Alberto Chicote (Top Chef-programleder og eier av flere restauranter i Madrid), Spania-direktør Hildegunn Fure Osmundsvåg og bilbainske kokken Hung Fai. (Foto Privat)

Bøe Dalelv er verdensmester i tapas

Øyvind Bøe Dalelv fra Bodø gikk helt til topps i den internasjonale tapaskonkurransen i Valladolid i Spania. Hans vant med den samme tapasretten som han vant «Årets Ganefryd 2017» med under Årets kokk 2017 i september.

Publisert
Øyvind Bøe Dalelv vant VM i tapas. (Foto: Privat)

I høst ble Øyvind Bøe Dalelv, til daglig soussjef hos Bent Stiansen på Statholdergaarden, nummer to i Årets kokk 2017, og er absolutt blant landets ledende kokker akkurat nå. I den samme konkurransen vant han «Årets Ganefryd» og «Beste geografiske identitet».

Der ble han knepent slått av barndomskameraten Christian A. Pettersen. I det siste har Bøe Dalelv har han vært i Italia, som årets tørrfiskambassadør, også som et resultat av at han vant «Årets Ganefryd».

Øyvind Bøe Dalelv vant med denne retten i «Tapas-VM» i Spania. (Foto: Privat)

Verdens beste tapas

Tapaskonkurransen i Spania er under beskyttelse av Det Kongelige Spanske Gastronomiske Akademi, ved president Rafael Ansón. 48 kokker deltok, og til slutt ble 15 valgt ut til den avgjørende finalen - der Norge og Øyvind Bøe Dalelv gikk vinnende ut.

Øyvind Bøe Dalelv vant prisen for både «Beste geografiske identitet» og «Årets Ganefryd»  under Årets kokk i september 2017. (Foto: Morten Holt)

– I den grad man kan snakke om et offisielt VM i i tapas, så er dette altså det. Det er organisert av sentrale, drivende krefter innen den spanske gastronomien, melder daglig leder i stiftelsen Bocuse d’Or Norge, Arne Sørvig.

En bragd

– Jeg har fått jobbe tett med Bøe Dalelv i forbindelse med forberedelsene til Årets kokk, og har lært å kjenne ham som en seriøs og dyktig fagmann, dedikert vinnerskalle og et trivelig menneske. Denne konkurransen starter med kandidater fra en hel rekke land som må kvalifisere seg, og ender med at 15 kokker fra ulike land i verden konkurrerer i Valladolid. Så det er ikke noe «barneskirenn»! Og når vi vet hvor stolte spanjolene er av sin tapas, er det å bli verdensmester en svært høythengende utmerkelse, uttaler daglig leder i stiftelsen Bocuse d’Or Norge, Arne Sørvig.

Ganefryd - ikke bare Norges beste, men verdens beste - fra Øyvind Bøe Dalelv. (Foto: Morten Holt)

Sørvig fortsetter:

– Det bør for øvrig være en kime til stolthet i dette landet at vi har kokker av slike kaliber, som markerer seg som ledere i faget rundt om i verden. I Bocuse d’or Norge fortsetter vi å stå på for at det skal forbli slik. Det er også til glede for faget, yrket, reiselivet og eksportører av norske produkter og tjenester rundt om i verden. Alle har et forhold til og er stolte av sin matkultur, og der er kokkene svært viktige ambassadører og formidlere som binder folk sammen i felles interesser og glede

Øyvind Bøe Dalelv. (Foto: Privat)

Ganefryd i verdensklasse

– Det at han vinner er også en bekreftelse på jobben som gjøres i Bocuse d’Or Norge. Vi kjører talentutviklingsprosesser gjennom «Veien til Årets kokk», der kandidatene forbereder seg til en kjempetøff konkurranse. I juryen sitter svært solide fagfolk, og dette prinsippet har vi fulgt også med «Ganefrydkonkurransen», sier faglig leder i Bocuse d’Or Norge Akademiet, Gunnar Hvarnes.

– Det skal være den beste ganefryden som vinner, og den beste skal utpekes av de beste ganene vi har i landet. Med det som bakteppe er det ekstra stas at Bøe Dalelv går til topps i dette verdensmesterskapet med nettopp den ganefryden han utklasset alle sine konkurrenter i Mathallen 12. oktober i år, sier Hvarnes.

Juryens uttalelse

Dette er den enstemmige begrunnelsen fra juryen:

«Tapasen bringer frem et tydelig inntrykk og smak av sin opprinnelse, nemlig det norske havet. Med landets kjente produkt torsken i både saltet og fersk utgave, kombinert med sprøstekt jordskokk, urter og fersk tang, erobret den norske kokkens ganefryd juryens ganer. Retten klarer på en balansert måte å bringe frem de enkelte ingrediensenes karakteristiske smaksegenskaper i en balansert kombinasjon - som kan smakes i et jafs (som er det en tapas skal gjøre: vår anm). Vinneren får tittelen Verdensmester i tapas 2017, og får med seg en representativ skulptur som pokal, samt 6000 euro».

Les mer på Bocuse d’Or Norges FB-side

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS