Illustrasjonsfoto

Meny og Grilstad sikret Rørosrein videre drift

Over natten, grunnet korona, ble det bråstopp i Rørosreins inntekter knyttet til deres sørsamiske arrangementer. Familiebedriften slet med likviditeten. For å bedre likviditeten kjøpte Menyt opp et større lager med reinprodukter. Grilstad bidro med innkjøp av produksjonskjøtt.

– Vi ønsker å ivareta norsk matkultur og bidra til matmangfold, sier kategoriansvarlig for ferskvare hos Meny, Espen Schøning Lie. (Foto: Meny)

– Vi ønsker å ivareta norsk matkultur og bidra til matmangfold, og her er Rørosrein en viktig bidragsyter. I tillegg har produktene høy kvalitet. Valget om å hjelpe dem i en akutt likviditetskrise ble enkelt, vi må sikre at de små lokalmatprodusentene rundt om i landet overlever, sier leder av Meny-Lauget og kategoriansvarlig for ferskvare hos Meny, Espen Schøning Lie.

Rørosrein

Bak Rørosrein står en sørsamefamilie, som til daglig har sitt virke som reindriftsutøvere i Røros-området. De har egne reinsdyr som de skjærer ned og foredler på egen gård. Produktene har vært finaledeltakere i Det Norske Måltid, og mange av dem bærer Spesialitetsmerket. En stor inntektskilde for Rørosrein har dessuten vært samlinger og selskaper i gammen (gåetie) på gården på Røros.

Eva Nordfjeld. (Foto: Rørosrein)

Her serverer familien ekte sørsamiske retter og formidler kunnskap om den sørsamiske kulturen før og nå, inkludert reindrift, det sørsamiske språket og mattradisjoner. De har også gårdsutsalg.

– Under korona ble det bråstopp i alle våre besøksaktiviteter og arrangementer på gården Det ble tungt for oss som er en liten, sårbar familiebedrift. Vi er svært takknemlige for at Meny stiller opp og viser oss tillit. Nå har vi likviditet til å drive videre og arbeidsplassene våre er reddet, sier daglig leder Eva Nordfjell i Rørosrein.

Samarbeid på tvers i verdikjeden

Ståle Gausen hos Grilstad. (Foto: Grilstad)

Hun legger til at også Grilstad bidro ved å kjøpe inn et parti produksjonskjøtt.

– Vi må hjelpe hverandre her i Trøndelag. Vi stiller selvfølgelig opp når vi har mulighet for å støtte andre i bransjen, sier direktør for innkjøp og næringspolitikk hos Grilstad, Ståle Gausen.

Rørosrein er en del av Rørosmat.

– Dette er en solskinnshistorie som viser matglede og samarbeid i mange ledd. Vi får ofte høre at det er for lite samarbeid på tvers i verdikjeden. Dette er et eksempel på det motsatte. Meny er flinke til å tilrettelegge for samarbeid på tvers og mellom lokalmatprodusenter, sier daglig leder for Rørosmat, Hilde Sorken.

Lokalmat i vekst

Lokalmat i kraftig vekst Interessen for lokalmat øker. Meny, som er desidert største aktør på lokalmat, hadde en omsetningsvekst i fjor på sju prosent.

Meny samarbeider nå med 450 lokalmatprodusenter og tilbyr mer enn 4000 lokalmatprodukter, hos Meny kalt «matskatter».

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS