
Lokalmat fra Innlandet
Smak av Innlandet SA ble etablert for å forenkle salg og distribusjon av mat produsert i Innlandet i Sør-Norge.
«Vårt mål er å gi bedre tilgang til lokalmat og gjøre det enklere å være lokalmatprodusent, enklere å være kunde og å løfte innlandet som matregion», heter det i en pressemelding fra selskapet.

Matprodusenter og bønder
Smak av Innlandet ble stiftet 16. februar 2017 etter langvarig møtevirksomhet mellom flere lokale matprodusenter og bønder, hovedsakelig fra Hedmark. Utgangspunktet var og er å forenkle salg og distribusjon av mat produsert i Innlandet.
Styret består i dag av tre deltakere fra disse møtene:
- Anette Løvlien Vold (styreleder) – Søndre Elton (jordbær)
- Anne-Cathrine Blakstad (styremedlem) – Tjerne Gård (bringebær)
- Henny Kildahl (styremedlem) – Nosim (flatbrød)
Støtte fra innovasjon Norge

Innovasjon Norge var svært delaktig i hele prosessen, og en pådriver for å etablere Smak av Innlandet, og støtter Smak av Innlandet i en oppstartsfase.
«Smak av Innlandet er et salgs- og distribusjonsnettverk for alle som driver med produksjon av lokalmat i Innlandet. Vi jobber med merkevarebygging, markedsføring, salg og distribusjon av lokalmatprodukter til hele Norge. Våre kunder er i all hovedsak utsalg, hoteller, restauranter og cafeer. Vi benytter Tines nasjonale distribusjonsnettverk og leverer varer ukentlig til hele Norge. Kundene bestiller varer på telefon, SMS, e-post eller i vår nettbutikk, utkjøring skjer fast hver tirsdag og varene leveres inneværende uke», heter det videre i pressemeldingen.

Produsenter

Smak av Innlandet har per dags dato ni produsenter (se under), som ukentlig bringer varer for salg og videre distribusjon. Flere produsenter er på gang, og ønsker å tegne medlemskap. Nesten alle produsentene er også presentert på Smakavinnlandet.no.

Nosim – Løten
Produsent av flatbrød på Løten. Har flere forskjellige varianter av flatbrød. Et ombygd kaldfjøs er nå et moderne flatbrødbakeri.

– Som medlem har jeg økt kapasiteten i produksjonen med 10 % og fjernet nesten alle kostnader forbundet med salg og distribusjon av varer, sier Henny Kildahl (produsent og styremedlem)

Etnestad Nedre – Biri
Kjent for sine jordbær i sesong, produserer saft i forskjellige varianter. Gården ligger på Biri.

Knut Braastad – Ringsaker
Kjent for sin friske eplejuice. Stor gård på Nes, flere varianter av eplejuice, leveres i flasker, 3- og 5-liters kartonger. Bestilles av hotell, utsalg og restauranter.
Gransjøberget Viltkjøkken AS – Elverum
Stort og moderne pølsemakeri rett nord for Elverum. Egne pølsemakere står for produksjon av elgkarbonader, pølser, spekeskinke, ølpølser og mye annet godt.
Fredheim Gård – Stange
Flott gård i Stange vestbygd med stor produksjon av grønnsaker. Blant annet kjent for sine friske tomater.
Norsk Quinoa – Ringsaker
Grundere og nyetablerte bønder som plantet quinoafrø, og fikk det til å vokse og gro på Nes i Ringsaker. Økologisk produksjon, leveres i sekker på fem kilo. Eneste produsent i Norge av quinoa.
Kvarstad Gård – Ringsaker
Sjokoladeprodusent på Gaupen i Ringsaker. Hjemmelagd sjokolade i mange varianter. Leveres i løsvekt eller i konfektesker.
Søndre Elton – Stange vestbygd
Stor produksjon av jordbær, og en populær kafé om sommeren. Produserer egen, ferdig blandet jordbærsaft, leveres i kartong på tre liter.
Tjerne Gård – Ringsaker
Stor gård på Gaupen med blant annet produksjon av bringebær. Leverer saft og syltetøy, populært produkt som alltid blir utsolgt.