Bhutan Torunn Tronsvang nett1

Norsk kvinne er hotellsjef i Bhutan

Torunn Tronsvang, opprinnelig fra Kongsvinger, er hotellsjef i den eksklusive Amankora-kjedens hotell i Punakha i fjellandet Bhutan. Amankorakjeden har fem hoteller i landet, som grenser til Kina og India, og har vært i Bhutan siden 2004. Tronsvang har vært på plass i to år.

Publisert

Torunn Tronsvang, som er hotellsjef i Bhutan, på fjellvandring i landet. (Foto: Privat)

– Jeg drømte i 10 år om å oppleve Bhutan før jeg endelig kom hit, sier Torunn Tronsvang til Adressa.no.

Hun fikk først høre litt om Bhutan mens hun studerte Hospitality Management i Australia i 1999. Utvekslingsstudenten ble fascinert av det hun hørte og bestemte seg for at til Bhutan, dit skulle hun – før eller senere.

"

Hotellsjef Torunn Tronsvang sammen med to av de ansatte på hotellet. Kokken Austin Baker (i midten) er amerikaner. Til venstre Bhanu, som er Tronsvangs NK. (Foto: Privat)

Etter endt utdannelse i Australia havnet hun i jobb i Dubai, før hun i mars/april 2008 fikk jobb i Bhutan, skriver Adressa.no.

Meget eksklusiv hotellkjede

Den første tiden i Bhutan arbeidet hun på et hotell i byen Bumthang i den sentrale delen av landet, men i 2009 ble Tronsvang ansatt som hotellsjef i den eksklusive Amankorakjedens hotell i Punakha, om lag åtte mil fra hovedstaden Thimpu.

Les mer om hotellet i Punakha og Amankorakjedens hoteller i Bhutan her

Eksklusive hoteller

Kjeden har fem hoteller i Bhutan. Hotellene, eller lodgene, har meget høy standard og tilsvarende priser.

"

Fra en av suitene på hotellet der Kongsvinger-kvinnen Torunn Tronsvang er hotellsjef. (Foto: Hotellet)

Ifølge Adressa.no må du ut med om 1300 dollar (cirka 10 000 kroner) for ett døgns opphold. Ikke akkurat for alle og enhver.

Likevel sier Tronsvang at de faktisk har et norsk par som er faste gjester en gang i året på hotellet.

Bhutan

* Bhutan er et lite kongedømme (siden 1907) i Himalaya med knapt 700 000 innbyggere, som ligger lukket inne mellom India og Kina. Nepal er et naboland i vest, men det grenser ikke til Bhutan.

* Hovedstaden er Thimpu (ca. 100 000 innbyggere).

* Landet er til en viss grad økonomisk og politisk avhengig av India. Inntil 1962 var landet lukket for tilreisende, og fremdeles er turismen kontrollert.

* Størsteparten av landet er et alpint platå som går fra ca 4000 meter over havet og høyere. Landets høyeste fjell er Kula Kangri (7554 moh) og Gangker Punsum (7541 moh).

* Landet er det eneste hvor mahayanabuddhisme er statsreligion, og myndighetene legger stor vekt på å stimulere tradisjoner, slik som bruk av nasjonal klesdrakt.

* Landet har bare én flyplass, i Paro, landets nest største by, og det er kun landets flyselskap Druckair som har lov å ta av og lande.

* Dzongkha er offisielt språk i Bhutan. Det har sin base i folkegruppen Ngalop som utgjør om lag 50 prosent av innbyggerne i landet, og hører til i Vest- og Sentral-Bhutan. Dzongkha skal brukes i all offentlig embedsutøvelse, men i mange sammenhenger har engelsk tatt over. Shapchopka snakkes av om lag 15 prosent, særlig i Øst-Bhutan. Språket er forståelig vis-a-vis Dzongkha.Nepalsk snakkes av en stor minoritet på 35-40 prosent nepalesere som er bosatt i den sørlige delen av landet.

Powered by Labrador CMS