EOY Petter Stordalen.jpg

Anerkjent pris til Stordalen

Petter Anker Stordalen fra Choice Hotels Scandinavia ble i går kveld tildelt Ernst & Young Entrepreneur Of The Year 2010 (EOY 2010). Stordalen mottok den prestisjetunge utmerkelsen på festforestillingen Skaperkraft 2010 i Folketeateret i Oslo. Han blir dermed Norges representant på verdenskåringen i Monaco. Vekstskaperne fra Nordfjord Kjøtt i Stryn og Bunker Oil i Ålesund ble hedret som nasjonale kategorivinnere. Bakeriet i Lom og Juvet Landskapshotell ble også hedret.

Publisert

Petter Anker Stordalen fra Choice Hotels Scandinavia vant i kveld Ernst & Young Entrepreneur Of The Year 2010 (EOY 2010).

Prisen ble overrakt av fjorårsvinner, Norwegian-sjef Bjørn Kjos, Erik Mamelund, administrerende direktør i Ernst & Young og Erik Gudbrandsen, ansvarlig for programmet Ernst & Young Entrepreneur Of The Year (EOY) i Norge.

Deltar i global finale

Som nasjonal vinner blir Petter Stordalen Norges representant på verdenskåringen (World Entrepreneur Of The Year 2011) i Monaco i juni 2011, der over 50 nasjonale vinnere deltar.

Saken fortsetter under bildet

Petter Stordalen i Choice Hotels Scandinavia ble kåret til Ernst & Young Entrepreneur Of The Year 2010 (hovedprisen) og Ernst & Young Entrepreneur Of The Year, kategori Tjenester. (Foto: Per Thrana)

Årets internasjonale vinner (Ernst & Young World Entrepreneur Of The Year 2010), ble Michael Spencer fra Storbritannia. Han er grunnlegger og adm. dir. i ICAP (Intercapital), et av verdens mest innovative finansmeglingskonsern.

Hensikten med EOY er å inspirere aktive eiere til fortsatt vekst og verdiskaping. I Norge arrangeres programmet av revisjons- og rådgivningsselskapet Ernst & Young i nært samarbeid med SpareBank 1 Gruppen og Handelshøyskolen BI.

Stordalen er den niende nasjonale vinneren siden starten i Norge i 2002.

Se tidligere vinnere lenger ned på siden.

Les mer på www.eoy.no

Vil du ha gratis nyhetsbrev fra Horecanytt.no? Klikk her

Jurybegrunnelsen

Juryen begrunner tildelingen til Stordalen slik:

”Vekstskaperen har gjennom målrettet arbeid etablert seg som en vesentlig aktør i et sterkt konkurranseutsatt marked. Dette har han oppnådd gjennom sterkt kostnadsfokus og bevisst satsing på å tilpasse seg nye trender i markedet. Vekstskaperen er opptatt av at selskapet skal ta sitt ansvar for miljøet og har også programmer for å redusere interne miljøbelastninger samtidig som man støtter eksterne miljøtiltak. Vekstskaperen har med sin personlighet og energi skapt en virksomhet hvor ansatte trives og hvor entusiasme for arbeidsplass og kunder er en vesentlig del av bedriftens kultur.Juryen mener at Petter Stordalen med sitt engasjement for bedriften og de ansatte er en verdig vinner av Ernst & Young Entrepreneur Of The Year 2010.”

Fra jordbærselger til hotellkonge

Petter Anker Stordalen startet karrieren som jordbærselger på torget i Porsgrunn. I 1987 ble han som 24-åring ansatt som Norges yngste senterleder ved CitySyd i Trondheim.

Senere ble han viseadministrerende direktør og en av eierne ved Steen & Strøm, før han i 1996 kjøpte Choice Hotels. Den gang besto hotellkjeden av 8-10 hoteller. I dag har kjeden 170 hoteller i seks land og er Nordens største hotellkjede.

God inntjening

Choice Hotels har i løpet av de 14 årene Stordalen har ledet selskapet hatt en sterk inntjeningsvekst, og selskapet har med enn tredoblet omsetningen fra 1998 og frem til i dag. Petter Stordalens egeninnsats har hatt stor betydning for virksomhetsutviklingen av Choice.

I en konservativ bransje med høy inngangsbarriere, har Stordalen flyttet grenser, utfordret etablerte aktører i bransjen og gjort gode forretningsavtaler.

Choice-kjeden har i overkant av 9000 ansatte og markedsfører hotellene under merkevarene Comfort Hotel, Quality Hotel og Quality Resort, samt Clarion Hotel og ClarionCollection. Petter Stordalen er opptatt av miljø og samfunnsansvar og Choice Hotels Scandinavia viser dette gjennom satsingen ”We Care”. Stordalen og Choice samarbeider blant annet med Regnskogfondet, miljøstiftelsen Zero og Dyrevernalliansen.

Kategorivinnere 2010

Tre kategorivinnere ble også hedret på kveldens arrangement. Petter Stordalen vant også kategori tjenester, og fikk tidligere på kvelden overrakt denne prisen av Dag Erik Pedersen og Finn Christian Jagge.

Øvrige nominerte i kategori tjenester var Lars Peder Solstad fra Solstad Offshore ASA, Skudeneshavn og Mads Syversen i Arctic Securities ASA, Oslo.

Kategori Industri

Daglig leder i Nordfjord Kjøtt, Geir Egil Roksvåg, vant Ernst & Young Entrepreneur Of The Year 2010, kategori Industri. Prisen ble overrakt av Oslo-ordfører, Fabian Stang.

Nordfjord Kjøtt AS er Indre Nordfjords største arbeidsplass med over 400 medarbeidere. Bedriften ble grunnlagt av vekstskaperens far, Leif Roksvåg, og Geir Egil Roksvåg har senere overtatt og videreutviklet bedriften. Han har fortsatt å investere i selskapet for å utvikle produkter og optimalisere produksjonslinjer.

Saken fortsetter under bildet

"

Prisvinnerne: Fra venstre Erik Gudbrandsen (Ernst & Young), Jan Magnus Kleven (Bunker Oil), Petter Stordalen (Choice Hotels Scandinavia), Geir Egil Roksvåg (Nordfjord Kjøtt), og Erik Mamelund (Ernst & Young). Foto: Per Thrana)

Siden starten har sikre arbeidsplasser vært en av grunnpilarene i Nordfjord Kjøtt, og bedriften har samarbeid med en lokal videregående skole for å etterutdanne medarbeiderne. Selskapet rekrutterer også høyt kvalifiserte fagfolk fra utlandet. Som følge av bedriftens avtale med Rema 1000 har Nordfjord Kjøtt investert mye – spesielt innen IT. Det har resultert i varige konkurransefortrinn.

Juryens begrunnelse:

”Vekstskaperen har siden han overtok familiebedriften utviklet selskapet fra å være en lokal aktør til å bli en vesentlig nasjonal aktør i sin bransje. Han har investert i moderne produksjonsutstyr for å sikre optimale produksjonslinjer, noe som har muliggjort konkurransefortrinn som høy veksttakt og bedre lønnsomhet enn konkurrentene. Vekstskaperen har fokus på at hver enkelt ansatt skal føle seg verdsatt og oppleve arbeidet til å være så interessant at det ikke bare er en jobb, men også en hobby. Juryen mener at Geir Egil Roksvåg med sitt engasjement for bedriften, nærmiljøet og de ansatte er en verdig vinner av Ernst & Young Entrepreneur Of The Year 2010, kategori Industri.”

Øvrige nominerte i kategori Industri var Harald Mjølne fra SandnesGarn AS i Sandnes og Ola Helge Holmøy fra Holmøy Holding AS på Sortland.

Kategori Handel

Daglig leder i Bunker Oil, Jan Magnus Kleven, gikk til topps i Ernst & Young Entrepreneur Of The Year 2010, kategori Handel. Prisen ble overrakt av Mr. Lee (Chul-ho Lee) og Irina Lee.

Familiebedriften Bunker Oil driver salg av bunkerolje, smøreolje, bensin, diesel og fyringsolje på kysten fra Møre til Finnmark. Kundene er fiskeflåten, fraktefartøy, bensinstasjoner. I tillegg selger de fyringsolje til industri og privatpersoner.

Juryens begrunnelse:

”Vekstskaperen har siden han overtok, videreutviklet virksomheten fra å være en liten forhandler til å bli et voksende selskap som stadig tar markedsandeler i den nisjen de ønsker å satse - og som nå er nær ved å bli markedsleder i denne nisjen. Selskapet er i dag et viktig handelsselskap for kystnæringen fra Vestlandet og nordover. Nord for Tromsø er bedriften nærmest enerådende. Dette er oppnådd gjennom å bygge sterke allianser med leverandører og kunder. Alliansene er forsterket ved å bygge logistikk- og betalingsfunksjoner som knytter kundene tettere til virksomheten.Vekstskaperen har jobbet på alle nivåer i selskapet, og kjenner derfor godt til alle deler av virksomheten. Han har gått foran med engasjement og innsats og klart å etablere et godt arbeidsmiljø hvor det å prestere er viktig for den enkelte ansatte og samtidig blir verdsatt av selskapets ledelse.

Juryen mener at Jan Magnus Kleven med sitt engasjement for bedriften og de ansatte er en verdig vinner av Ernst & Young Entrepreneur Of The Year 2010, kategori Handel.”

Øvrige nominerte i kategori Handel var Helge Kræmer fra Kræmer AS i Tromsø og Peder Lie i Liegruppen AS, Bergen.

Skaperkraft 2010 ble arrangert i samarbeid med Innovasjon Norge som overrakte Reodorprisen, Reiselivsprisen, Internasjonaliseringsprisen og Den nasjonale Bygdeutviklingsprisen.

Juryen

Juryen har bestått av:

- Bjørn Flatgård, selvstendig næringsdrivende (juryleder)

- Gunn Ovesen, adm. dir. i Innovasjon Norge

- Trond Bjørnøy, partner i Norvestor Equity

- Une Amundsen, gründer og styreleder, SuperOffice

- Harald Tyrdal, tidl. konsernsjef i Optimera Gruppen

- Åse Aulie Michelet, tidl. konsernsjef i Marine Harvest, GE Healthcare og Nycomed

- Stig Remøy, adm. dir. i Olympic Ship og Entrepreneur Of The Year 2002

- Bjørn Kjos, adm. dir. i Norwegian Air Shuttle og Entrepreneur Of The Year 2009

Tidligere vinnere av EOY

I Norge ble Ernst & Young Entrepreneur Of The Year arrangert første gang i 2002, og da gikk hovedprisen til offshore-rederen Stig Remøy, Olympic Ship AS, Fosnavåg. Remøy var også jurymedlem ved verdenskåringen i Monaco 2004.

Saken fortsetter under bildet

En fornøyd Petter A. Stordalen under prisutdelingen i kveld. (Per Thrana)

Her er de norske vinnerne

2002: Offshorereder Stig Remøy, Olympic Ship AS, Fosnavåg

2003: Fabrikkeier Inge Brigt Aarbakke, Aarbakke AS, Bryne

2004: Plastkortgründer Ståle Lønnum, TAG Systems, Mo i Rana

2005: Fiskerigründer Gustav Witzøe, Salmar, Frøya

2006: Offshoregründer Ståle Kyllingstad, IKM Gruppen, Sola

2007: Offshore- og eiendomsgründer Jon Gjedebo, Styrbjørn, Stavanger

2008: Offshoregründer Inge Huse, I.P. Huse, Harøy

2009: Medgrunnlegger og administrerende direktør i Norwegian Air Shuttle, Fornebu, Bjørn Kjos

2010:Gründer og eier Choice Hotels Scandinavia, Petter A. Stordalen

Vil du ha gratis nyhetsbrev fra Horecanytt.no? Klikk her

"
Powered by Labrador CMS