Arve Serigstad vant pizza-NM 2010

Vinneroppskriften til Serigstad i pizza-NM

Det ble hjemmeseier i NM i pizzabaking. Arve Serigstad fra Stavanger vant finalen, som ble arrangert under Gladmat denne uka. – Det er bare fantastisk å vinne dette, sa Serigstad etter at konkurransen var avgjort. Se oppskriften på Pizza Picante Passion, en pizza med tynn bunn. - Det er tynn bunn som gjelder, mener vinneren.

Publisert

Arve Serigstad vant pizza-NM 2010 under Gladmat i Stavanger. (Foto: Gladmat)

Han har ligget i hardtrening den siste tiden, og syns det var deilig å ta førsteplassen etter at han ble nummer to i fjor, bak årets andremann Marius Eriksen fra Oslo. Tredjeplassen gikk til Helle Valebrokk fra Oslo og Trondheim.

Se vinneroppskriften lenger ned i saken

Det er 12. gang Norgesmester i pizzabaking blir kåret på Gladmatfestivalen. Kandidatene har meldt seg på via dinmat.no, og er stemt frem på nettsiden.

Juryen

Dommerne som smakte seg gjennom det hele er TV2s Wenche Andersen, Lise Finckenhagen fra NRK og VG, Mari Hult fra Din Mat og Jostein Medhus, kaptein på Det norske kokkelandslaget.

Hoveddommer var dessertpizzaguru Tore Gjesteland.

Premien er et reisegavekort og festmiddag i Stavanger, arrangert av Tine.

Vinnere siste fire år

Dette er de fire siste vinnerne i konkurransen:

2010: Arve Serigstad

2009: Marius Eriksen

2008: Halvor Nitteberg

2007: Kristin Tøsse Løvseth

Vinneroppskriften Pizza Picante Passion

Under er vinneroppskriften til Arve Serigstad. Dette er en pizza med markerte smaker fra sydlige strøk.

Sprø tynn bunn

• 250 gram Italiensk Farina Tipo (evt. vanlig norsk hvetemel)• 1 spiseskje hjemmelaget vårløkolje (oppskrift nederst)• Ca. 2 dl kroppstemperert vann• 1 teskje knust havsalt • 1 teskje tørrgjær

Fremgangsmåte: Sikt melet sammen med salt og tørrgjær - så lager du en grop i midten der du heller oljen. Trekk melet inn mot gropen og tilfør vann etterhvert. Deigen knar du med hendene i ca. 10 minutter. Smør en bolle med litt nøytral olje - raps eller solsikkeolje, legg deigen oppi og dekk til med plast og eller håndkle og sett den lunt til heving i en times tid eller lengre. Etter heving trykker du den ut eller kjevler den så tynn du klarer.

Pizzasaus

• 1 kilo klasetomater fra Finnøy• 3 spiseskjeer tomatpuré• 3 spiseskjeer vårløkolje (se oppskrift nederst)• 1 dl hvitvin• 1 spiseskje flytende honning• 1 spiseskje ferdig hakket hvitløk• 3 spiseskjeer ferdig hakket sjalottløk• 2 teskjeer cayennepepper• 2 teskjeer oregano• 2 teskjeer spisskummen• 20 - 30 blader frisk basilikum• 2 spiseskjeer sukker • litt salt og litt kvernet pepper

Fremgangsmåte: Tomatene puttes oppi en kokende kjele et par minutter (snitt et kryss i hver tomat med en skarp kniv for å få skinnet lettere av). Legg de raskt over i kaldt vann 2 - 3 minutter). Fjern skinnet, skjær dem i 4, og fjern det fuktigste kjøttet samt frøene. Fres hvitløk og sjalottløk sammen med vårløkolje, hvitvin og tomatpuré i en tykkbunnet panne. Etter 4 - 5 min har du oppi tomatene, krydder, basilikum, honning og sukker. La dette koke i pannen i ca. 30 - 50 minutter. Hvis du vil kan sausen helles i en bolle og kjøres med en stavmixer til den konsistensen du ønsker, og deretter helle den tilbake i pannen for koking i en halv time til. Hell sausen tilbake i bollen og sett til side. Denne oppskriften rekker til flere pizzaer og med så mye tid, lidenskap og omtanke kan du godt gi bort en porsjon eller to til en god venn. Sausen egner seg best fersk, men den kan også fryses.

Saus fordeles over bunnen, osten fordeles, Chorizopølser, rød delikatesseløk og søt paprika oppå osten.- stekes på høy varme til den er ferdig. Høy varme gir sprøest bunn. Eksempel: 230 grader - 8 - 9 minutter. Følg med - det er det beste rådet for godt resultat.

Ost og fyll

• 1 pakke Tines pizzablanding á 250 gram, blandet med 50 gram revet parmesan.• Chorizopølser fra disken hos Idsøe - 20 - 30 skiver.• Søt paprika (kan bakes i ovn først for så og fjerne skinnet) mengde etter eget ønske. • Hjemmesyltede røde delikatesseløk - se oppskrift nederst.

Topping etter at pizzaen er stekt

• Ca. 20 blader fra småbladet basilikum spres over varm pizza. • Hjemmelaget pepperonipulver drysses fra lin-pose rett før servering. Se oppskrift nedenfor.

Fremgangsmåte: Saus fordeles over bunnen, osten fordeles, Chorizopølser, rød delikatesseløk og søt paprika oppå osten- stekes på høy varme til den er ferdig. Høy varme gir sprøest bunn. Eksempel: 230 grader - 8 - 9 minutter. Følg med - det er det beste rådet for godt resultat. Vårløkolje: Hakk det grønne fra en bundt vårløk og kjør det med stavmixer sammen med 3 - 4 dl nøytral olje. Ha i litt salt og kok i et lite minutt. Visp mens det varmes opp, sil til det kun er en glatt olje tilbake. Avkjøles i romtemperatur og helles over på spruteflaske eller i en liten mugge. Syltede røde delikatesseløk: Fjern det ytterste laget, ha løken i en lake av 1 del rødvinseddik, 1 del eplemost, 1 del vann, 1 del sukker og 1/2 del flytende honning. Kok opp og la det stå på middels varme i 30 - 40 minutter. Del løkene i to og fordel oppå pizzaen.Pepperonipulver: Pepperoniskiver bakes i ovnene på 180 grader i ca. 30 minutter, la dem tørke på bakepapir, tørk oljen av og kjør dem til fint pulver i en blender eller med en stavmikser.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS