Reposado og Blanco nett

Klart for tequilarevolusjon

De fleste assosierer nok tequila med shotglass, salt og sitron, gjerne i forbindelse med festing i høyt tempo. Slik må det ikke nødvendigvis være. Tequila trenger nemlig ikke bety styrting av halvdårlig sprit. Tvert imot kan mexicanernes nasjonaldrikk by på fantastiske smaksopplevelser.

Publisert

Tequila Espolon representerer en helt annen form for tequila enn den mange kanskje har dårlige minner fra. Dette er en tequila man kan nyte og nippe til, og som fint kan erstatte konjakken eller whiskyen.

- Denne tequilaen er laget for å nytes, ikke for å shottes, sier Miguel Angel Vargas Martinez fra Espolon.

Tequilasmaking

Martinez var nylig til stede på en tequilasmaking i Oslo, hvor han kunne fortelle om tequilaens historie og produksjon.

Tequila kan bare være tequila hvis den er fremstilt av destillatet av blå agave (agave tequiliana weber azul), og dyrket og fremstilt i Jalisco-regionen i Mexico. Her er klimaet ideelt og jorden fruktbar. Når agaveplantens hjerte, som kalles piña, er perfekt modnet etter 8-12 år, blir det høstet og brukt til tequilaproduksjon.

Tre varianter

Tequila Espolon kommer i tre ulike varianter, og Martinez guider oss gjennom dem:

* Blanco: Ikke lagret og blank med et skjær av sølv. Siden den ikke er lagret kan man lett kjenne den friske lukten av agave, og et lite hint av sitrus. Dette er nok den beste å lage tradisjonelle tequiladrinker med, som for eksempel Margarita.

Pris: 390 kroner (Vinmonopolet)

* Reposado: Den mest populære varianten. Espolon Reposado er lagret mellom 8 måneder til 1 år, og har en lys gyllen farge. Duften har en god balanse mellom fat og agavefrukt med et spennende krydret preg, og man kan også kjenne et hint av vanilje.

Pris: 394 kroner (Vinmonopolet)

* Añejo: Lagret i minst ett år, Espolon Añejo er lagret imellom 18 måneder og 2 år, og med en fyldigere kropp enn Reposadoen. Den er ravgul i fargen, og lukter av vanilje og sjokolade, med et hint av krydder. Selv om den er mer fatpreget smak enn den foregående, kan man likevel kjenne den originale agavesmaken. Varenummer: 49775, bestillingsutvalg, pris

Pris: 460 kroner (Vinmonopolet)

Kvalitetstequila

Industristandarden i tequilaproduksjon er at man må benytte seg av minimum 51 % agave, som kan blandes med ulike billige spritsorter.

Espolons mantra i tequilaproduksjonen er kvalitet. I motsetning til en del av de «klassiske» tequilamerkene, er Tequila Espolon laget av 100 prosent agave, og kun naturlige ingredienser blir brukt i produksjonen. Begge Espolons fatlagrede tequilavarianter blir lagret på nye kanadiske eikefat, noe som gir dem en helt spesiell krydret aroma og smak. Selv om den mexicanske regjeringen har svært strenge standarder når det gjelder tequila, går Espolons tequilaproduksjon enda lengre i kvalitetssikringen.

- Nøkkelen til suksess er en kombinasjon av teknologi og tradisjon, hevder Martinez.

Espolon er en familiebedrift som både eier landområdene de beplanter med blå agave, og utfører alle ledd i produksjonen selv. Resultatet er noen av de reneste og mest utsøkte tequilaene som blir produsert, som alle har vunnet flere priser.

Tequila til mat

I tillegg til å fungere utmerket på egen hånd, passer Espolons tequilaer også ypperlig til mat - naturlig nok kanskje særlig til mexicansk mat, som taco og fajitas. Men det er fullt mulig å utvide horisonten når det gjelder maten man spiser til tequilaen.

- Disse tequilaene er helt perfekte nå i grillsesongen, sier Martin Tønder Smith fra Spirits, som importerer Espolons tequilaer til Norge.

- Man kan for eksempel også bruke litt tequila som ingrediens i marinader, da gjerne grillmarinader, eller man kan ha litt tequila sammen med hvitløk og urter når man baker poteter.

Suksess fra dag én

Tequila Espolon Reposado har akkurat blitt tatt inn i grunnsortimentet på Vinmonopolet, og utrolig nok ble hele beholdningen på 2500 flasker solgt ut bare to uker etter at den ble tatt satt i hyllene for første gang.

- Hvordan kan det ha seg?

- Det er jo ikke godt å si helt sikkert, men Vinmonopolet så i hvert fall potensialet da de valgte å ta den inn. Selve tequilaflasken ser jo veldig bra ut, så den appellerer nok til folks estetiske sans. Med en så fin innpakning blir man kanskje fristet til å prøve den - og når de da får smakt den, finner de forhåpentligvis ut at den var så god at de kjøper den igjen, sier daglig leder Marius Vestnes i Spirits.

Webside: www.spirits.no

Powered by Labrador CMS