Tim Wendelboe (2)

Brenner for den svarte kaffen

– Vi er på vei bort fra lattetrenden. Her hos oss har vi alltid ”pushet” kaffe. Det er kaffe som gjelder, og vi har klart å endre folks vaner. Da vi startet her for fem år siden solgte vi mellom 5 og 10 prosent svart kaffe. Nå utgjør andelen minst 40 prosent, sier Tim Wendelboe, tidligere verdensmester i baristakunst som driver eget brenneri og utsalg i Oslo.

Publisert

Tim Wendelboe brenner for den svarte kaffen. (Foto: Morten Holt)

Norden er den delen av verden som drikker mest kaffe per innbygger. Til tross for cortado, espresso, macchiato og latte, er vanlig svart filterkaffe i ferd med å bli trendy igjen.

Nå lanserer Wilfa sin nye manuelle kaffetrakter, Svart Manuell, som høstet lovende ord på Nordic Barista Cup i København i fjor høst. Den er utviklet sammen med danske Carsten Eriksen fra designbyrået Designit i Århus og Barista-verdensmester Tim Wendelboe (33) fra Oslo.

Les mer om Tim Wendelboe her

Les mer om Tim Wendelboe i magasinutgaven av Horeca (nummer 4 2012)

Les også bloggen på Nordiccoffeeculture.com

Også for storhusholdningsmarkedet

Maskinen er nå tilgjengelig for norske kaffeentusiaster, og det foreligger også planer om å tilpasse produktet for storhusholdningsmarkedet.

"

Produktdirektør i Wilfa, Arild Jørgensen demonstrerer Wilfas Svart Manuell. (Foto: Morten Holt)

– Den er basert på de krav som kreves for bruk i storhusholdning, sier produktdirektør i Wilfa, Arild Jørgensen, som opplyser at det er brukt 2-3 år på utviklingen av Svart Manuell.

Tilbake til ekte nordisk kaffekultur

Nordisk kaffetradisjon går langt tilbake i tid – til kaffekjelen, og ser ut til å få sin renessanse.

Det er en økende interesse blant de helt urbane og trendy at kaffe skal være svart og helst av nøye utvalgte kaffebønder. Kaffe skal være brent på en slik måte at det gir mest aroma og smak.

Verdensmestere i baristakunst som får sin tittel på grunn av ferdigheter på å lage espresso og cappuccino, dyrker nå sin lidenskap for svart kaffe. Det er med en ”vanlig svart kaffe” de mest innovative og trendy møter landsbygda. Bare det er en kuriositet.

Wilfa Svart Manuell

Wilfa lanserer en manuell kaffetrakter.

Det er i denne forbindelse Wilfa lanserer en manuell kaffetrakter som på engelsk kalles for ”pourover”.

– En slik type kaffetrakter gir full kontroll på tid, temperatur og ekstraksjon, som er de viktige faktorene under bryggemetoden for å få god kaffe. Vi har både verdensmestere og nasjonale baristavinnere fra hele Norden bak oss på denne utviklingen, sier Arild Jørgensen, produktdirektør i Wilfa.

– Svart Manuell er utviklet som følge av større etterspørsel og interesse for høy kvalitets kaffe og manuell brygget kaffe for å oppnå best mulig smak og balanse. Det er uten tvil økt interesse for vanlig svart kaffe og de nordiske hovedsteder er ledende destinasjoner for å få nettopp det, sier han videre.

Svart Manuell

Med Svart Manuell har du som bruker full kontroll på bryggeprosessen, enten du lager en kopp til deg selv eller til flere, eller om du er en kaffeentusiast eller en profesjonell barista. Maskinen lager riktig temperert vann på 96 grader celsius, som er en av hovedessensene til å få til riktig brygget kaffe, heter det i en pressemelding.

Wilfa Svart Manuell.

Maskinen ble av den grunn valgt som en egen konkurransestandard på Nordic Barista Cup, der 25 nasjonale baristavinnere fra Sverige, Norge, Danmark, Finland og Island kjempet om å lage best svart kaffe. Det svenske teamet vant konkurransen med å brygge filterkaffe på Svart Manuell og for å blande sammen nordiske ingredienser i kaffen. Norge kom på andreplass og Danmark på tredje.

Skandinavisk form uttrykk

Den nordiske kaffetradisjonen er temaet for Wilfa Svart Manuell, og derfor er kaffemaskinen laget av materialer som vanligvis forbindes med skandinavisk designtradisjon.

Den avtagbare vannkannen er en vannkoker og den arkformede trakten er festet på en enkel stålstang over glasskannen til den ferdigtraktede kaffen. Dermed har formspråket gjennom sin geometriske og enkle struktur en klar referanse til den nordiske designtradisjonen. Kombinert med enkle detaljer kan den beskrives som ”New Nordic”. Vannkokeren og platen er laget av stål, som er et velkjent skandinavisk materiale. Lokket på vannkoker og kaffekanne er laget av belagt plast for å unngå varmeleding, heter det i pressemeldingen

Pris: 1500 kroner

Nettside: Wilfa.com

Les mer om Tim Wendelboe, Wilfas nye trakter og mange andre artikler om kaffe i Horeca nummer 4 2012

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

"

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS