Freixenet 024
Freixenet 024

Freixenet: 150 år og like sprudlende

I år feirer Cava-produsenten Freixenet 150-årsjubileum. Av en årsproduksjon på 140 millioner flasker musserende vin avtar det norske markedet om lag 500 000.

Publisert

Shakira har vært Freixenets frontfigur i 2011.

Det er ikke bare nordmenn som får julelys i øynene når vi åpner en flaske Cordón Negro eller Carta Nevada på nyttårsaften. Også katalanerne er meget stolte av sin musserende nasjonaldrikk, cava, som de nyter så snart det byr seg en anledning.

Men i motsetning til katalanerne har vi nordmenn et heller snevert utvalg å velge mellom i polets hyller når det gjelder cava.

Fra Freixenet får du bare de to nevnte ”folkecavaene”, samt årgangscavaen Brut Nature på polet. Skal vi slå kloa i de to flaggskipene fra Freixenet, Reserva Real og Segura Viudas Reserva Heredad, må vi ty til private importører.

I Katalonia

Foto: Bo Hansen

95 prosent av cavaproduksjonen i Spania foregår i Katalonia. Der er det om lag 240 cavaprodusenter, hvorav Freixenet er den største. På hjemmemarkedet er Freixenet og rivalen, Codorníu, omtrent jevnstore. Men når det gjelder eksport, er Freixenet den toneangivende.

Foto: Bo Hansen

Hvert år forlater 100 millioner flasker fabrikken med over 140 land som bestemmelsessted. Freixenet står for om lag 70 prosent av all cavaeksporten fra Spania.

150-åringen lever i beste velgående i den lille byen Sant Sadurni d´Anoia, 50 kilometer sørvest for Barcelona. Vingården holder hus bare et steinkast fra jernbanestasjonen. Mange turister velger å ta lokaltoget fra Barcelona, en togreise på 40 minutter. 350 dager i året holder produsenten dørene åpne for vinturistene.

Mange besøker produsenten

For seks Euro får de en kort innføring i cavaen historie og framstilling, samt en sightseeing med et lite tog i de dype kjellerlokalene, seks etasjer under jorda. Her nede foregår det meste av cavaproduksjonen og her lagres millioner av flasker. Bare den endelige korkingen foregår på bakkeplanet. Visste du forresten at Freixenet på en god dag kan forsegle én million flasker?

Rundturen på en og en halv time avsluttes med prøvesmaking og et besøk i den flotte fabrikkforretningen ”Dolors Ferrer”. Her kan du kjøpe suvenirer og de eksklusive cavamerkene du ikke får hjemme.

Les en større sak om Freixenet i magasinutgaven av Horeca (nummer 7 2011), som nå er på vei ut til våre abonnenter

Bli abonnent på Horeca her

"
Powered by Labrador CMS