Kaffeillustrasjoner Colourbox (3)

Kaffe er sunt!

Kaffens rykte har endret seg mye de siste årene. I dag mener seks ganger flere at kaffe er sunt i forhold til de som mener det er usunt.– Det er kommet mye ny forskning de siste årene som bidrar til at de aller fleste nordmenn enten mener at kaffe er bra for helsa eller at den ikke har noen helsemessig påvirkning, sier Marit Lynes, informasjonssjef i Norsk Kaffeinformasjon. 

Publisert

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

”Kaffe forlenger livet”, ”Kaffe – bedre enn sitt rykte”, ”Kaffe beskytter helsa di” – avistitler hentet fra riksaviser denne våren.

Drikker mer

Bare sju prosent av befolkningen mener i dag at kaffe virker negativt på helsetilstanden, viser en fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for Norsk Kaffeinformasjon. 43 prosent tror den svarte drikken virker positivt.

– Kaffens rykte har forbedret seg markant bare siden i fjor. Da var det 34 prosent som mente at kaffe er positivt for helsa, mens 11 prosent mente kaffe er negativt, sier Lynes.

Marit Lynes i Norsk Kaffeinformasjon.

Samtidig viser undersøkelsen at én av fem nor dmenn drikker mer kaffe i dag enn for tre år siden. Til sammenligning drikker én av sju mindre kaffe.

Kaffe og røyk

Dag Thelle, professor i medisin ved Universitetet i Oslo, tror mye positiv publisitet rundt kaffe har gjort at mange puster lettet ut.

– Tidligere trodde man nærmest at noe som så mange liker – og til og med er avhengige av – umulig kunne være bra. Men så enkelt er det ikke. Og de siste 15-20 årene har det vært mye forskning på sammenhengen mellom kaffe og helse, sier Thelle.

Han forklarer noe av den tidligere helsefrykten med daværende kobling mellom kaffe og røyk, og at det siste som kjent er kreftfremkallende. Det var vanskelig å skille disse effektene i tidligere studier, og kunnskapen om tobakk preget holdningene til kaffe.

– I de siste årene har vi sett en rekke studier som viser at det ikke kan påvises noen sammenheng mellom kaffedrikking og kreft, og at kaffe snarere kan ha en viss beskyttende effekt mot visse sykdommer, sier professoren.

Antioksidanter og alzheimer

Oppkvikkende effekt, beroligende og velvære er blant de positive virkningene som blir trukket fram av dem som mener kaffe er positivt for helsa. Bare 1 av 14 mener drikken har negative effekter. De mener koffein er skadelig og at de får sur mage og økt stressnivå hvis de drikker for mye.

En doktoravhandling av Monica Hauger Carlsen viser at kaffe er den viktigste kilden til antioksidanter i det norske kostholdet. Thelle vil likevel ikke anbefale innbyggerne i en av verdens mest kaffedrikkende nasjoner å drikke enda mer bare for å få i seg nok antioksidanter.

– Da vil jeg heller råde folk til å spise mer frukt og grønt. Det er også vanskelig å gi noe generelt råd om hvor mye kaffe det er bra å drikke, fordi måten vi tar opp og omsetter koffein på er så individuell, sier han.

Kaffe og helse

Funnene fra tusenvis av forskningsstudier viser at et moderat kaffeinntak er trygt og at mange av bekymringene rundt kaffe og helse er ubegrunnede, såfremt kaffen er filtrert. En rekke studier har også vist mulige positive helseeffekter.

* Forskere har identifisert flere antioksidanter i kaffe enn i grønn te, og kaffe står for ca. 50-60 prosent av vårt inntak av antioksidanter.

* Kaffe kan muligens hjelpe deg til å tenke klarere, styrke hukommelsen og holde konsentrasjonen oppe. Kaffe foran en fysisk krevende prøve kan øke utholdenheten og sette fart på forbrenningen.

* Koffein har lenge vært kjent som et hjelpemiddel for astmatikere.

* Forskning tyder på at kaffedrikking kan bidra til å forebygge dannelsen av nyre- og gallesten.

* Sjansen for å utvikle Parkinsons sykdom og Alzheimers demens ser ut til å reduseres ved regelmessig kaffeinntak.

* Kaffedrikking ser ut til å ha en gunstig effekt på leverfunksjonen.

* Kaffe kan redusere risikoen for type II diabetes.

Kilde: Kaffe.no

Pressenytt

Les det store temanummeret om kaffe i magasinutgtaven av Horeca -nummer 4 2012, som har utgivelse i uke 24

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på Horeca i dag.

"

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS