VespaBarberadruer (1)

Påskevin på to hjul

Noen tar påskeferien i Italia, andre setter Vespaen rett på middagsbordet. Trelitersboksen Vespa Barbera Piemonte er egnet til påskelammet.

Publisert

Vespa Piemonte Barbera er en spenstig, fersk og frisk vin med duft av moreller, blomster og urter. Smaken er frisk og saftig med balansert syre og småhissige, men myke tanniner. Den er god å drikke alene, men er aller best om den nytes til mat, og den egner seg til påskens aller helligste føde, en saftig lammestek.

Lammekjøtt er blant det mest vinvennlige som fins, og får fram det beste av vinen om du velger riktig. Lam er smaksrikt og inneholder en del fett, så vinen du drikker til bør ha mye smak, frukt og fylde. I tillegg er det viktig at vinen har litt tanniner som renser munnen for fett fra kjøttet slik at vinens fruktighet kommer frem.

Vin-donna Maria Borio

Maria Borio.

Vespa-vinens karakteristiske boks viser et familiebilde tatt etterkrigstidens Italia, og det er vingårdens eier og vinmaker, Maria Borio, som er den lille jenta med rosa kjole som sitter bak på Vespaen. Men hun ble ikke eksosrype av den grunn. I dag er hun en av Italias fremste vinryper.

Cascina Castle’t.

Borio har styrt vinproduksjonen til Cascina Castle’t siden 1970, og er en av Italias mest anerkjente vin-kvinner. Hun er også kjent for sitt eventyrlige miljøengasjement og som leder for “Donne del vino” i Piemonte. Dette er en gruppe kvinner i vinbransjen som blant annet støtter miljøprosjekter i Sør-Amerika og Afrika. Miljøengasjementet gjenspeiler seg også i vinproduksjonen hennes. All produksjon er økologisk og avkastningen er på mindre enn 30 hektoliter per hektar. Vinmarkene er dekket av gress, og Borio har plassert fuglekasser blant vinrankene. Fuglene bidrar til bekjempelse av insekter slik at hun slipper å bruke kjemikalier.

Fruktig

Vespa er laget utelukkende på Barbera-druer fra Piemonte.

Druene som brukes i denne spreke italieneren kommer fra 20-30 år gamle vinstokker og blir gjæret på ståltank i åtte dager. Etter gjæring lagres vinen ytterligere seks måneder på ståltank og to til tre måneder på flaske.

Vinen har ikke vært i kontakt med eik, noe som gjør at frukten kommer ekstra godt frem. Kirsebærpreg er kanskje den største fellesnevneren for vin laget på barbera-druen, og er heller intet unntak i denne vinen. Selv om druen vokser i hele Italia og flere andre land, er det i Piemonte, i Nord-Italia, at det finnes mest av den. Det er også her man antar at den stammer fra, og det er her ekspertene mener den gir best vin.

Vespa Piemonte Barbera DOC 2009

Land/distrikt: Italia/Piemonte

Produsent: Cascina Castle’t

Druer: Barbera (100 %)

Alkohol: 13,5 %

Pris: 395 kroner (Vinmonopolet)

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS