Kaffekopp nett

Unge drikker stadig mer kaffe

Kaffen vinner stadig terreng blant unge under 25 år. Samtidig er det langt flere unge enn eldre som er redde for at den svarte drikken er helseskadelig. Tre av fire unge mellom 18 og 25 år drikker kaffe, og flere enn hver tredje gjør det hver dag, viser en ny undersøkelse gjennomført av Synovate på oppdrag for Norsk Kaffeinformasjon.

Publisert

– Vi ser at forbruket blant unge går sakte, men sikkert opp. Det er i dag fem prosent flere i denne aldersgruppen som drikker kaffe daglig enn det var for tre år siden, sier Marit Lynes, informasjonssjef i Norsk Kaffeinformasjon.

– Friskmelder kaffen

Samtidig viser en annen kaffeundersøkelse at én av fem unge tror kaffe påvirker helsa negativt. Det er langt flere enn blant de eldre. – Det har de siste årene kommet mye ny kunnskap og forskning om sammenhengen mellom kaffe og helse. En rekke studier friskmelder kaffen, og peker heller på de mange positive helseeffektene. Vi kan med andre ord nyte kaffen vår med god samvittighet, sier Lynes i Norsk Kaffeinformasjon.

En doktoravhandling av Monica Hauger Carlsen viser at kaffe er nordmenns viktigste kilde til antioksidanter.

– Å drikke to-tre kopper kaffe om dagen kan være helsebringende, sier hun til kaffe.no.

Latte til folket

Magnus Egerdahl Nørsett (22), sommelier ved restaurant Statholdergaarden og lærer ved norsk vinfagskole, tror økt konsum henger sammen med økt interesse.

– Større kaffeinteresse er en økende trend i Norge. Veldig mange unge som jobber med mat og vin er også svært kaffeinteressert. Kaffe er en naturlig del av et måltid, sier Egerdahl Nørsett.

Egerdahl Nørsett har likevel inntrykk av at kaffe for mange unge fortsatt er latte og cappuccino, noe som er tilgjengelig på hvert hjørne i byene. Kaffeundersøkelsen bekrefter at det er de unge som drikker mest kaffe med melk og som ønsker seg helautomatiske kaffemaskiner.

Manuell filtrering

Men verken sommelieren eller Norsk Kaffeinformasjon anbefaler studenter og andre unge å loppe seg på dyre kaffemaskiner.

– Jeg anbefaler en presskanne og en vannkoker. De mer avanserte kan i tillegg skaffe seg en vekt og en kaffekvern, sier Egerdahl Nørsett.

Marit Lynes anbefaler gjerne manuell filtrering.

– Det er den billigste og enkleste metoden, men også en metode som er langt å foretrekke fremfor mange både dyre og dårlige maskiner, sier hun.

Kaffekurs – det nye vinkurset

Egerdahl Nørsett fikk tidligere i år den svært gjeve tittelen årets unge vinkelner i konkurranse med 120 andre. Han mener det er mange likhetstrekk mellom kaffe og vin.

– Vi jobber veldig mye med kaffe. Den inneholder ulike aromaer, kan tilberedes på ulike måter og analyseres på samme måte som vin. Vi opplever at stadig flere spør hva slags type kaffe vi anbefaler til maten eller desserten, sier han.

Sommelieren anbefaler alle kaffenysgjerrige å utforske nye måter å brygge på, prøve ulike kaffetyper og å lese seg litt opp på kaffelitteratur.

Marit Lynes og Norsk Kaffeinformasjon opplever også en økende interesse for å lære mer om kaffe.

Kaffevaner blant unge mellom 18 og 25 år

Tallene er resultatet av en landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Synovate på oppdrag for Norsk Kaffeinformasjon fjerde kvartal 2011. undersøkelsen blir sammenlignet med samme kvartal 2008.

 • 36 prosent sier de drikker kaffe daglig, mot 31 prosent i 2008.
 • 25 prosent drikker aldri kaffe, mot 29 prosent i 2008.
 • Kaffeundersøkelsen for 2011 viser at 21 prosent av de yngste (under 30 år) tror kaffe påvirker helsa negativt, mot 4 prosent av dem over 60 år.
 • De unge har ikke like mye kaffeutstyr som blant de andre aldersgruppene, men mange ønsker seg en espressomaskin eller annen helautomatisk kaffemaskin.

Slik får du god kaffe

 • Bruk helt rent utstyr.
 • Bruk friskt, kaldt vann.
 • Bruk riktig malingsgrad i forhold til tilberedningsmetode.
 • Kaffe er en ferskvare. Når posen er åpnet bør den brukes i løpet av en ukes tid.
 • Bruk riktig mengde kaffe. Til filtermalt kaffe anbefaler vi gjerne 60-70 gram per liter vann. Det gir en fyldig kaffe. Måleskjeer får du gratis i de fleste dagligvarebutikker.
 • Server kaffen nylaget.
 • Husk at tilberedningstid og temperatur er avgjørende;

Kilde: Norsk Kaffeinformasjon, kaffe.no

Pressenytt

"
Powered by Labrador CMS