storpizza_lav

Nasjonalt pizzamesterskap for proffer på Smak 2011

Det skal kåres Nasjonal Pizzamester 2011 i tre klasser på Smak 2011 fra 8. til 11. februar på Norges Varemesse i Lillestrøm. Konkurransen er åpen for alle pizzabakere, fra gatekjøkkenet til gourmetrestauranten.Italiensk pizza er egen klasse, amerikansk pizza likeså. Dessuten blir det en åpen klasse.

Publisert

Pizza er Norges nye nasjonalrett. Nå skal proffene konkurrere om å lage den beste italienske og amerikanske pizzaen – i Norge. (Illustrasjonsfoto)

Til sammen skal det altså kåres tre nasjonale pizzamestere i løpet av like mange dager.

Publikumsmagnet

Pizzakonkurransen kjøres i Hall D og antas å bli en publikumsmagnet. Ingen rett på norske menyer er i dag mer populær enn nettopp pizza.

Pizza konkurrerer med pølse og burger i nesten alle gatekjøkken. Et norsk tettsted er ikke et skikkelig tettsted uten minst én pizzeria. Fornemme pizzakjeder konkurrerer med de beste à la carte-restaurantene.

Per Eik er koordinator for pizzamesterskapet og tar imot påmeldingene til mesterskapet som arrangeres i forbindelse med Smak 2011.

Det er takeawaypizzaer og deliverypizzaer. I dagligvarehandelen selges frosne pizzaer som varmt hvetebrød – og nå også som spiseklar hurtigmat i supermarkedet. En frossenpizza som selges i dagligvare, er spøkefullt kalt Norges nye nasjonalrett.

Plukker ut 15 finalister

Noen sverger til den tynnbunnede pizzaen fra pizzaens hjemland Italia, men tilhengerskaren til den mer tykkbunnede amerikanske pannepizzaen er nå like stor. I åpen klasse skal det konkurreres om ’andre pizzaprodukter’.

– Derfor de tre klassene. Konkurransen er lagt opp slik at alle som ønsker å delta, sender inn sine oppskrifter på enten italiensk eller amerikansk pizza. Juryleder Morten Schakenda og jeg vil så plukke ut 15 finalister til hver av de to klassene, som så skal konkurrere på Smak 2011, sier pizzamesterskapets koordinator Per Eik.

Pizzaprodukter

- Hva med åpen klasse?

– De senere år er det kommet en masse nye pizzaprodukter som er å finne på mange menyer, bl.a. innbakt pizza av typen calzone, hele skalaen over til dessertpizza, som fortjener en egen konkurransearena. Det får de med åpen klasse. De som ønsker å delta her, sender inn tilsvarende oppskrifter på sine spesialpizzaer, som Schakenda og jeg håndterer på samme måte – og tar ut 15 finalister, opplyser Per Eik.

De helproffe i egen showkonkurranse

Hva med de superproffe kjedene som lever godt av sine respektive varemerkepizzaer?

– Peppes, Dolly Dimples og Pizzabakeren er invitert til en avsluttende showkonkurranse. De vil stille med hver sin profesjonelle pizzabaker som skal trylle fram en helt ny pizza. Spenningen består i hvem som lager den beste, nye pizzaen av de tre profilerte kjedene. Kanskje en av vinnerpizzaene blir en av morgendagens merkevarepizzaer? – sier Per Eik med et stort smil. Dette er selvfølgelig show, og skal være det!

Frode Selvaag showleder

En som skal bidra sterkt til showet, er den engasjerte konferansier, Frode Selvaag – kjøkkensjef av fag som er blitt et stort navn etter at han startet i læra hos Arne Brimi og etter hvert gjorde karriere rundt om på globusen, bl.a. tilknyttet den norske ambassaden i Washington, før han dro til Fjerne Østen. Han er heller ikke skåret for tungebåndet. Det borger godt for en publikumsvennlig konkurranse.

Show med faglig alvor bak

Konkurransen Nasjonal Pizzamester 2011 er først og fremst show, men med et faglig alvor bak:

– Ja, pizza er blitt så stort i Norge, at vi kan snakke om en bransje i bransjen, som favner mange tusen serveringssteder, fra de rene pizzakjedene og pizzeriaene, via restauranter og kafeer med pizza på menyen over til gatekjøkken og storkiosker. Mye god pizza, men dessverre også mye dårlig. Med Nasjonal Pizzamester 2011 ønsker vi å sette fortjent søkelys på pizzabransjen og bidra til en generell kvalitetshevning, sier arrangementsansvarlig Per Eik.

Konkurranseregler

Konkurransereglene er greie: Deltakerne sender inn oppskrift på forhånd. De tar selv med råvarer til konkurransen. Sponsorene – AE Foodtech, ASKO, Norsk Storhusholdning, SCA Hygiene Products og Santa Maria/Ingredia – forbeholder seg retten til å bruke oppskriftene senere.

Hovedpremier i klassene italiensk pizza og amerikansk pizza er en pizzaovn til en verdi av 30 000 kroner.

Oppskriftene sendes til Per Eik: per1eik@gmail.com. Fristen er 10. januar 2011.

Pressemelding

"
Powered by Labrador CMS