RicaNidelvenBesteFrokost

Beste frokosten igjen, men nykommere ypper

Rica Nidelven i Trondheim vant igjen, men to spennende nykommere har inntatt pallen i Twinings Best Breakfast 2012, kåringen av den beste hotellfrokosten her til lands.

Publisert

Direktør Bjarte Gjerde i en fargerik frokostsal på Rica Nidelven. I dag vant de Twinings Best Breakfast for sjuende gang på rad. (Foto: Morten Holt)

Lille Nythun Høyfjellstue i Valdres inntok sølvplassen, mens Nordic Choice-hotellet Clarion Collection Hotel Folketeateret i Oslo fikk bronsemedaljen. Fjerdeplassen ble tildelt Rica Hell Hotel i Stjørdal.

Liten og frittstående

Sølvplass i Twinings Best Breakfast 2012: Nythun Høyfjellstue. (Foto: Nythun)

Nythun Høyfjellsstue er vesentlig mindre enn sine mange konkurrenter, men spise- og overnattingsstedet i Valdres får virkelig skryt for maten av juryen i Twinings Best Breakfast, som kårer den beste hotellfrokosten i landet.

Marit Nythun Utheim og Jørn Tveiten Utheim driver prisbelønte Nythun. (Foto: Nythun)

Det lille frittstående serveringsstedet, som ligger på Kruk, drøyt fem kilometer nordøst for Fagernes, yppet seg mot de store hotellkjedene i fjorårets kåring, og fikk tildelt en spesialopprettet pris, hedersprisen, den gang.

Ypper seg

Nå tar Nythun enda et steg nærmere teten – bak urokkelige Rica Nidelven, som i år ble vinner av konkurransen for sjuende gang – og som er det ubestridte ”frokosthotellet” i landet.

Det er Marit Nythun Utheim og Jørn Tveiten Utheim som driver prisbelønte Nythun. De tok over som vertskap etter Marits foreldre i 1994. Hennes foreldre Reidun og Reidar Nythun hadde da drevet stedet siden 1949.

I tillegg til serveringen, som tillegges stor vekt på Nythun, leies det også ut rom, leiligheter og hytter i forskjellige størrelser på stedet.

Nythun Høyfjellstue ligger 875 meter over havet, ikke langt unna flyplassen Leirin i Valdres. Valdres Høyfjellshotell ligger heller ikke langt unna.

Les mer på Nythuns hjemmeside

Holder oppe standarden

"

Rica Nidelven har mange aktive kokker ute i frokostserveringen. (Foto: Morten Holt)

Det er meget sterkt av Bjarte Gjerde og hans stab på Rica Nidelven å klare å holde oppe standarden og stadig fornye seg – slik at både jury og gjester lar seg imponere.

Hotellet inntok andreplassen i den første utgaven i 2005, bak Radisson Blu Plaza (den gang Radisson SAS Plaza), men siden har Rica Nidelven vært i en egen klasse – med stadig innovative ting rundt frokosten og mange kokker i sving på forskjellige arenaer ute i frokostserveringen.

Les mer om Rica Nidelven her

Nordic Choice tilbake på pallen

"

Clarion Collection Hotel Folketeateret på bronseplass.

En annen nykommer, Clarion Collection Hotel Folketeateret, erobrer bronseplassen, mens juryen også har valgt å tildele en fjerdeplass denne gangen. Den går til Rica Hell Hotel i Stjørdal. For øvrig også en nykommer på lista.

Choice har ikke vært på medaljelista siden 2008 (Clarion Oslo Airport, Gardermoen), så dette er nok en liten frokostopptur for Petter & Co.

Les mer om Clarion Collection Hotel Folketeateret her

Juryen

Juryen i Twinings Best Breakfast 2012 har bestått av Lars-Erik Underthun (driver Spisestedet Feinschmecker i Oslo, og første norske kokk som oppnådde medalje i Bocuse d’Or i 1991), Wenche Andersen (TV-kokk, kjent fra God Morgen Norge på TV 2 og Frank Ødegaard (arkitekturhistoriker, med en enestående og genuin interesse for frokostbuffeer).

– Fire av finalistene i årets konkurranse har vist et kvalitetsnivå som skiller dem ut positivt, sier Lars-Erik Underthun, juryformann i Twinings Best Breakfast.

– Flere av de beste hotellene har spisset utvalget, fremfor å utvide ytterligere. Isteden har bevisstheten rundt det som serveres økt. Det er ingen positiv trend om hotellene må øke utvalget ut av dimensjoner for å regnes som best i klassen. I år har de beste i flere tilfeller redusert utvalget, men vært enda mer bevisste rundt det som serveres, forteller Underthun.

Vinnere/medaljører i Twinings Best Breakfast

"

Rica Nidelven vinner gang på gang. (Foto: Morten Holt)

Det er åttende gang Twinings Best Breakfast har blitt arrangert av Haugen-Gruppen. Her er de som har vunnet medalje for frokosten de siste åtte årene.

2005:

1) Radisson Blu Plaza, Oslo 2) Rica Nidelven Hotel, Trondheim 3) Holberg Comfort Hotel, Bergen.

2006:

1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim 2) Rica Grand Hotell, Oslo 3) Scandic KNA, Oslo.

2007:

1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim 1) Rica Grand Hotell, Oslo 3) Clarion Oslo Airport, Gardermoen.

2008:

1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim 2) Clarion Oslo Airport, Gardermoen, 3) Radisson SAS Plaza Hotel, Oslo og Rica Seilet Molde.

2009:

1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim 2) Radisson Blu Plaza Hotel, Oslo 3) Rica Ishavshotel, Tromsø.

2010:

1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim, 2) Rica Ishavshotel, Tromsø, 3) Engø Gård, Tjøme.

2011:

Rica Hell Hotel er på topplista for første gang. (Foto: Morten Holt)

1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim 2) Rica Ishavshotel, Tromsø 3) Tron Hotel Svolvær

4) Rica Hotel Bergen

Hederlig omtale: Nythun Høyfjellstue (nyopprettet pris i 2011)

2012:

1) Rica Nidelven Hotel, Trondheim 2) Nythun Høyfjellstue, Fagernes 3) Clarion Collection Hotel Folketeateret, Oslo, 4) Rica Hell Hotel, Stjørdal.

Her er de andre uplasserte hotellene i finalerunden av Twinings Best Breakfast 2012: Engø Gård (Tjøme), Erzcheidergården (Røros), Holmenkollen Park Hotel Rica (Oslo), Refsnes Gods (Jeløya, Moss), Rica Airport Hotel (Stavanger), Rica Hotel Bergen, Rica Hotel Norge (Kristiansand), Rica Ishavshotel (Tromsø), Thon Hotel Bristol (Oslo) og Thon Hotel Lofoten (Svolvær).

Juryens begrunnelse

Dette er jurybegrunnelsene for de fire beste

1. plass – Rica Nidelven Hotel (Trondheim)

1. plass: Rica Nidelven Hotel. Fra venstre: Stephen Twining, Lars Erik Vesterdal (F&B Manager) og Bjarte Gjerde (hotelldirektør), Lars-Erik Underthun (juryformann).(Foto: Trond Husebø)

Tidligere års vinner Rica Nidelven er blitt enda bedre. Hyggelig, vennlig og korrekt mottakelse. Gjester som kommer alene får et bord der kuverter utover den ene ryddes bort. Stort, men med «intim» atmosfære. Behagelig musikk, ikke støyende. Alle gjester tilbyd te, eller kaffe ved bordet umiddelbart etter at man har satt seg ned. Maten var enda bedre enn tidligere. Scorer mye på hyggelige, effektive og kunnskapsrike kokker og servitører ute i frokostsalen. Hotellet har strammet inn på utvalget i de ulike buffeene. En del pålegg er fjernet, slik at utvalget virker bevisst, og mindre overfylt enn før. Generelt meget høy kvalitet på mat, drikke og tilleggskomponenter som energishots og frukt. God merking, også for gjester med spesielle dietter. Nytt av året er tre bakerovner ute i frokostalen. Skal man sette fingeren på noe, må det være et noe smalt osteutvalg. Leverer et helhetsinntrykk som er imponerende, og det er ingen tvil om at dette er Norges beste hotellfrokost!

2. plass – Nythun Høyfjellsstue (Fagernes)

2. plass: Nythun Høyfjellsstue. Fra venstre: Stephen Twining,Marit Nythun Utheim og Jørn Tveiten Utheim, Lars-Erik Underthun (juryformann).(Foto: Trond Husebø)

Hyggelig og innbydende frokostsal i flotte omgivelser. Imponerende kvalitet på frokosten, mye hjemmelaget mat, meget fristende presentert, mye lokale produkter på buffeen. En av juryens medlemmer smakte den beste leverposteien han noen gang hadde smakt her, og det trekkes også frem detaljer som fantastisk hjemmebakt brød, nydelig sild i flere varianter, og hjemmelaget prim. Det hele er åpenbart laget med omtanke! Mottagelsen, servering og gjennomføring var meget korrekt og hyggelig. Personalet tar seg tid til å prate med gjestene, de har god kunnskap om det som serveres, leverer alle de gode historiene om hvilke tanker som ligger bak, og hvordan de tilbereder maten. Dette er et sted hvor gjester som ikke kjenner stedets kvalitet vil bli nærmest lamslått over hva som serveres på dette lille, sjarmerende stedet!

3. plass – Clarion Collection Folketeateret Hotel (Oslo)

3. plass: Clarion Collection Folketeateret Hotel. Fra venstre: Stephen Twining, Linn H. Svendsen (hotelldirektør), John Kristian Stubban (driftsdirektør Clarion Collection), og Raul J. Grechi (daglig leder - Grilleriet, som organiserer hotellets frokost), Lars-Erik Underthun (juryformann).(Foto: Trond Husebø)

Et meget innovativt og nytenkende hotell i toppsiktet. Hyggelig og moderne frokostsal, og mottakelse, men lydnivået kommenteres av enkelte i juryen som i høyeste laget. Frokosten er basert på selvbetjening av mat og drikke. Dette fungerer godt, men hotellet kunne vunnet på å gi en større grad av personlig service. Produktene på buffeen var av meget høy kvalitet, godt utvalg av lokalmat. Bredt utvalg av kalde og varme retter, meget god kvalitet på brødutvalget. Den gravede laksen, og nydelige skinker er fantastisk. Den greske yoghurten som var presentert i små glasskopper, var noe av den beste yoghurten juryen har fått. Varmmaten hadde en kjempegod leverpostei som er verdt besøket i seg selv! Det nevnes riktignok at utvalget av varm og kald drikke kan forbedres noe. Alle produkter var veldig godt merket, presentasjonen var delikat, og betjeningen hyggelig.

4. plass - Rica Hell Hotel (Stjørdal)

4. plass: Rica Hell Hotel. Fra venstre: Stephen Twining, Arild Vollan (F&B Manager) og Rune Nordstokke (hotelldirektør) og Lars-Erik Underthun (juryformann). (Foto: Trond Husebø)

Et hotell som leverer vesentlig bedre kvalitet enn tidligere. Hyggelig betjening ved buffeene, maten var veldig godt merket, bra med lokale innslag. På buffeen var det meget gode fruktshots, godt og bredt utvalg av frukt. Detaljer som valg av sure appelsiner til den friskpressede juicen trekker noe ned. Stedet har et godt matprodukt, men skuffer noe på generelt servicenivå, mottakelse og gjennomføring. Et av jurymedlemmene understreker at han fikk servert den beste omeletten han noensinne hadde smakt på dette hotellet, og det trekkes også her frem detaljer som flere sorter lokalt tilberedt honning, fantastisk utvalg av frukt og bær, samt et rikt utvalg av kald drikke.

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

"

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS