Ingulf Galåen på Galåvolden gård like utenfor Røros er en av de fem finalistene i Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2016. (Foto: Morten Holt)

Hvem er «Årets lokalmatfyrtårn»?

Fem av 33 kandidater står igjen før finalen av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris, som deles ut 27. oktober.

Publisert

Årets tema for prisen er «Årets lokalmatfyrtårn», og spesielt i Røros-traktene kan de være fornøyd. To av de fem kandidatene som er igjen, kommer nemlig fra regionen helt sør i Sør-Trøndelag:

Aina Bartmann. (Foto: Bondens Marked)

Aina Bartmann

Mikael Forselius. (Foto. Arkiv)

Aina Bartmann er politisk rådgiver i Oikos, og har som tidligere leder i Bondens Marked bidratt til å bygge dem opp som en viktig og uavhengig salgskanal for lokal mat og drikke over hele Norge.

Ingulf Galåen. (Foto: Arkiv)

Mikael Forselius

Esben Holmboe Bang. (Foto: Maaemo, arkiv)

Forselius er administrerende direktør ved Røros Hotell AS, som bidrar til å sette Røros på kartet som en matdestinasjon gjennom fokus på lokalmat og råvarer fra Røros-regionen. Han har vært sentral i oppbygningen av Rørosmat SA, og er styremedlem og deleier i Røros F&B Group AS, Smalen av Røros AS og Røros Bryggeri.

Daniel Skjeldam. (Foto: Hurtigruten, arkiv)

Ingulf Galåen

Galåen er eier og driver Galåvolden Gård på Røros, og har vært sentral i oppbygningen av Rørosmat SA fra etableringen i 1998 til at de i dag er Norges fremste matnettverk med landsdekkende distribusjon.

Esben Holmboe Bang

Kjøkkensjef og medeier i Oslo-restauranten Maaemo, Norges første restaurant med tre stjerner i Michelin-guiden.Han har rendyrket sin egen versjon av det nordiske kjøkkenet, med utelukkende lokale og økologiske råvarer.

Daniel Skjeldam

Daniel Skjeldam er konsernsjef i Hurtigruten og har gjennom konseptet «Norwegian Coastal Kitchen» i Hurtigruten bidratt til å løfte frem lokale produsenter.

Satser på norsk lokalmat og drikke

– Finalistene gjør en hederlig innsats i deres arbeid for å formidle betydningen av å satse på norsk lokalmat og drikke. Ildsjelene som viderefører norsk matkultur gjør et svært viktig arbeid, og de må gjøres ekstra stas på, sier Liv Gregersen Kongsten, som er styreleder i Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris, til Matmerk.no.

Les også: Fikk Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2015

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris

* Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris deles ut årlig til en person som har utmerket seg spesielt innen området mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske. Den verdige vinneren vurderes etter formidling og kunnskapsdeling av norsk lokalmat og drikke.

* I 2016 deles prisen ut for 23. gang, og vinneren hedres med diplom og et stipend på 30 000 kroner.

* Prisutdelingen finner sted på Matmerks årlige arrangement «Fagdag for norsk mat», torsdag 27. oktober. 

Vinnere av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 1994-2015

2015: Kirsten Winge, blogger, biolog, forfatter og villmarkskokk Kirsten Winge fra Søre Osen

2014: Kokk og matformidler Andreas Viestad og kokk og matformidler Brynhild Romenstad Lervang

2012: Klepp Frivilligsentral

2011:Fagkonsulent Kirsty McKinnon, Bioforsk Økologisk Tingvoll og lærer Christin Løkke Hagen, Tingvoll barne- og ungdomsskole.

2010: Kokk/restauranteier Hanne Frosta

2009: Kjøkkensjef Gunnar Kvamme

2008: Matskribent Tove Diesen

2007: Osteprodusent Pascale Baudonnel

2006: Høgskolelektor Gerd Tomter Løvaas

2005: Høgskolelærer Bodil Norjorde

2004: TV-kokk Wenche Andersen

2003: Kokk Harald Osa

2002: Matjournalist Borghild Fiskå

2001: Konsulent/husstellærer Liv Gregersen Kongsten

2000: Produsent Arnt Harald Stange

1999: Matjournalist/ husstellærer Åse Strømstad

1998: Kokk Arne Brimi

1997: Kulturjournalist Henry Notaker

1996: Dr.med Ingvar Hjermann

1995: Professor Jan Raa

1994: Mag.art. Astri Riddervold

Powered by Labrador CMS