Illustrasjonsfoto: Ole Ekker

Blir dette fremtidens kokker og servitører?

Nå skal ungdomsskoleelever i Orkland, Heim, Rindal og Rennebu få utfordringen om å lage en tre-retters middag med trønderske råvarer på profesjonelle kjøkken.

37 elever fra åtte skoler får en drømmedag på seks ulike kjøkken i Orkland, Heim, Rindal og Rennebu. Trøndelag har i 2022 status som europeisk matregion, og nå er feiringen i gang.

«Ung restaurant» ble arrangert for første gang under Trøndersk matfestival i 2013, i samarbeid med Strinda videregående skole.

Videre ut i regionen

Prosjektleder i Oi!, Kristine Rise. (Foto: Wil Lee-Wright)

Arrangementet har blitt et årlig høydepunkt i Trondheim og nå skal Oi! Trøndersk Mat og Drikke ta konseptet til store deler av Trøndelag i samarbeid med videregående skoler med restaurant- og matfag.

– Vi ser at «Ung restaurant» inspirerer de unge og at de får økt kjennskap til matfaget og stolthet til matregionen vår. De ser muligheter for en karrierevei innenfor matbransjen, sier prosjektleder i Oi!, Kristine Rise.

– Nå feirer vi at Trøndelag er en europeisk matregion i år, derfor ønsker vi at så mange som mulig i hele Trøndelag får muligheten til å få en slik drømmedag. Vi er så glade for å få til dette sammen med Meldal videregående skole, produsentene som bidrar med råvarer og restaurantene som tar imot elevene og veileder, fortsetter hun.

Betyr mye for rekrutteringen

Illustrasjonsfoto: Ole Ekker

Meldal videregående skole har restaurant- og matfag, og «Ung restaurant» betyr mye for rekrutteringen.

– Det er verdifullt å få muligheten til å fortelle om restaurant- og matfag som karriereveg. Denne dagen får elevene smake, lukte og lage tre retter laget av lokale råvarer, sier lærer på restaurant- og matfag Meldal videregående skole, Elisabet Lyngen.

– Elevene får en hel dag med veiledning sammen med en profesjonell kokk, enten på kokken sitt eget kjøkken, eller at vi samler elevene på kjøkkenet hos en institusjon eller en videregående skole som har restaurant- og matfag. «Ung restaurant» hadde ikke blitt gjennomført uten at serveringsstedene investerer en hel dag i å lage mat sammen med elevene. Her løfter vi i flokk, sier Rise.

«Ung restaurant» er nødvendig for Matnasjonen Norge

Elevene forbereder og gjennomfører en tre-retters middag med lokale råvarer, med oppdekking og servering. Råvarene elevene skal bruke fantasien på er laks fra SalMar, meieriprodukt fra Rørosmeieriet, poteter fra Solhus gård, egg fra Storkvikne gård, grønnsaker og bær fra Odd Langdalen og Smaker fra Orkland, kjøtt fra Reinskleiv.

«Ung restaurant» er utviklet av Oi! Trøndersk Mat og Drikke, Fagnettverket for restaurant- og matfag i Trøndelag, i samarbeid med Norske Kokkers Landsforening i Trondheim. «Ung restaurant» er tuftet på Trøndersk Matmanifest.

– Vi ser at dette er et effektivt rekrutteringstiltak. «Ung restaurant» er et rekrutteringsprosjekt, som skal vise hvilke muligheter restaurant- og matfag gir dagens ungdom og deres fremtidige yrkeskarriere. Her er det plass til mange som liker å være kreative, glede andre, og jobbe med ei bærekraftig næring som blir viktig i framtida, sier Rise.

Åtte ungdomsskoler deltar i årets prosjekt.

Tirsdag 25. januar

Meldal skole skal være på Bårdshaug Herrgård.

Halsa skole skal være på Kafé Koselig.

Årlivoll skole skal være på Damphuset.

Grøtte skole skal også være på Bårdshaug Herregård.

Løkken verk montessoriskole skal være på Bergmannskroa.

Orkanger skole skal være på Damphuset

Mandag 31. januar

Rindal skole skal være på kjøkkenet til restaurant- og matfag ved Meldal videregående skole

15. februar

Rennebu skole skal være på kjøkkenet til Rennebu sykehjem.

Matnasjonen Norge

Regjeringen.no skriver at «rekruttering til mat- og måltidsbransjen er avgjørende for å bygge Matnasjonen Norge».

Her finner du regjeringens strategi for Matnasjonen Norge.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS