Tonje Svee sammen med coach Andreas Sørlie Trøjgaard (til høyre), samt fjorårsvinner Sindre Hjelmseth, som var plassdommer i konkurransen i Mexico. (Foto: To Rom og Kjøkken)
Tonje Svee sammen med coach Andreas Sørlie Trøjgaard (til høyre), samt fjorårsvinner Sindre Hjelmseth, som var plassdommer i konkurransen i Mexico. (Foto: To Rom og Kjøkken)

Tonje Svee vant stor konkurranse for unge kokker

Kokken Tonje Svee (21) fra To Rom og Kjøkken i Trondheim gikk helt til topps i den verdensomspennende kokkekonkurransen Jeune Chef Chaîne des Rôtisseurs i Mexico.

Publisert
Tonje Svee sammen med coach Andreas Sørlie Trøjgaard etter seieren i Mexico. (Foto: To Rom og Kjøkken)
Tonje Svee sammen med coach Andreas Sørlie Trøjgaard etter seieren i Mexico. (Foto: To Rom og Kjøkken)

Konkurransen fant sted sist helg. Jeune Chef av Chaîne des Rôtisseurs regnes nesten som et uoffisielt verdensmesterskap for unge kokker.

Tre år hos To Rom og Kjøkken

Svee har arbeidet i Roar Hildonens restaurant To Rom Kjøkken i tre år, først to år som lærling, og deretter som kokk på fulltid etter at hun tok fagbrevet i august i fjor.

Hun har, som svært mange andre, også bakgrunn fra Strinda videregående skole.

Norsk seier de tre siste gangene

Andreas Sørlie Trøjgaard var coach for Svee i Mexico.

Svee hadde for øvrig mye å forsvare, siden Norge vant gull i Jeunes Chefs Rôtisseurs Paris i september 2021 med henholdsvis Emil Lundemo Bakken fra Scandic Nidelven for 2020 og Sindre Fagermo Hjelmseth fra To Rom og Kjøkken for 2021.

For kokker under 27 år

Kokker under 27 år kan delta i konkurransen. I år deltok 25 kokker fra ulike land verden over i finalen i Mexico City. Alle de 25 har deltatt i en landskonkurranse som de må vinne for å kvalifiseres seg til selve verdenskonkurransen.

Otto Valtteri Hietamies fra Finland ble nummer to i konkurransen, mens Joshua Ross fra New Zealand ble nummer tre.

– Det har ikke helt gått opp for meg ennå. Jeg har trent veldig lenge til dette, så det var sinnssykt artig at all jobbingen lønte seg, sier Svee til Adresseavisen.

Krevende konkurranseform

De unge kokkene har trent i lang tid for å forberede seg best mulig til denne konkurransen. Det er utfordrende, siden alt foregår med en «Mystery Box», der man ikke vet hvilke råvarer man får å jobbe med.

Likevel skal de presentere en tre-retters meny på meget høyt nivå i løpet 3,5 timer, og det jobbes også uten noen assistent (commis). Dette er regnet som en av de mest krevende konkurranseformene i bransjen. Nivået i år var som vanlig skyhøyt, men Tonje Svee vant til slutt likevel en klar seier.

Også beste kjøkken

Svee fikk også prisen for beste kjøkken (hvordan du jobber under konkurransen, orden, ryddighet, hygiene og tidsbruk) med beste poengsum noensinne siden konkurranse ble startet på 80-tallet.

Vant Nordic Green Chef tidligere i år

Det er ikke den første kokkeseieren for Svee. Hun vant selvfølgelig det norske uttaket – som førte henne til verdensfinalen i Mexico City.

Les også: Tonje Svee vant det norske uttaket i Jeunes Chefs Rôtisseurs 2022

I mars 2022 vant hun også den aller første utgaven av Nordic Green Chef sammen med Nils Flatmark (Britannia Hotel), som nylig også vant NM i kokkekunst.

Les også: Gull til Norge i Nordic Green Chef 2022

Les også: Nils Flatmark til topps i NM i kokkekunst 2022

Strålende representant for kokkefaget

«Chaîne des Rôtisseurs Norge er utrolig stolte av Tonje Svee som er en strålende representantene for kokkefaget, og som har vist at Trondheim har et unikt miljø for unge fagutøvere innen kokkefaget med internasjonale ambisjoner. Vi har stor tro på at vi kommer til å se mye mer til Tonje Svee i femtiden også, både i videre konkurranser og i karrieren sin. Chaîne des Rôtisseurs Norge har i flere tiår støttet opp om Norges Cup for lærlinger og øvrig konkurranser og rekrutteringstiltak for å øke interessen og søkingen til kokk- og servitørfagene», skriver Chaîne des Rôtisseurs Norge i en pressemelding.

Råvarene til menyen

Forretten måtte inneholde østers og ferskvannreke

Hovedretten måtte inneholde shore-ribbs og New York strip-biff av storfe, samt jordskokk

Desserten måte inneholde ananas og rosiner

I tillegg kunne deltakerne hente råvarer som de kunne supplere retten med fra et felles råvarebord.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS