Norsk mat i alle fasonger med Ramsvik

Even Ramsvik (34) debuterer som kokebokforfatter denne høsten. Michelin-kokken byr på en tjukk 430-siders «kokebokbibel».

Publisert
Even Ramsvik. (Foto: Morten Holt)

– Dette er en bok om norsk mat, innleder forfatteren i boka, som er et møte mellom eldgamle norske matkunnskaper og moderne norsk kokkekunst.

«Ny norsk mat er en bok om hva norsk mat har vært, hva den er, og hva den kan være», skriver Even Ramsvik.

Han mener at den norske matkulturen har utviklet seg enormt i løpet av de årene han selv har arbeidet som kokk. Han tar utgangspunkt i sin «navnebror» ramsløk, en råvare han knapt hadde hørt om da han begynte som kokk. I dag brukes den så aktivt av norske kokker at naturforvaltningen har begynt å bekymre seg…

Tett på prosessene

Boka «Ny norsk mat» er en kokebok der vi som lesere kommer tett på prosessen bak den beste maten. Ramsvik tar oss med inn på kjøkkenet for å lære bort sine hemmeligheter.

Even Ramsvik. (Arkivfoto: Linie Award)

34-åringen går i dybden i hver enkelt rett, viser i detalj hvilke elementer de består av, hvordan vi lager dem, og lar oss følge hele prosessen, fra skissestadiet via tilberedningen, til anretningen på tallerkenen. Resultatet er et lærerikt møte med matlaging i toppklassen.

Norske mattradisjoner

Som kokk er Ramsvik kjent for sin matglede, kreativitet og nysgjerrige utforsking av det norske kjøkkenet.

I «Ny norsk mat» står norske matlagingstradisjoner igjen i sentrum. Han viser hvordan klassiske norske råvarer som krabbe eller kolje, reinsdyr eller rype, rødbet eller purre kan nyskapes på tallerkenen.

Det blir et møte mellom eldgamle norske matkunnskaper og moderne norsk kokkekunst.

Som en lærebok

Even Ramsvik (til venstre) var coach for Øyvind Bøe Dalelv i Årets kokk 2017. Bøe Dalelv tok sølvet, knepent slått av kameraten Christian A. Pettersen. (Foto: Morten Holt)

Underveis lærer leseren om matlagingstradisjoner og tilberedningsteknikker, om råvarebehandling og konservering, og fremfor alt om matfilosofi og matglede.

Det tar tid å ta seg gjennom denne boka. Her finner matentusiastene utrolig mye spennende, nytt, og fremfor alt lærerikt.

At «Ny norsk mat» kan bli stående i norsk matkultur, akkurat slik boka til kompanjong Tom Victor Gausdals «Kokkelære» har gjort, er ikke utenkelig.

Even Ramsvik

Even Ramsvik er en av Norges mest anerkjente kokker. Han er opprinnelig fra Sjøholt på Sunnmøre, og allerede som 13-åring fikk han arbeid i et cateringfirma i hjembygda. I arbeidsuka på skolen fikk han være hos Arne Brimi, og dermed var en ny kokkespire født.

I 2005, som 22-åring, vant han finalen av Linie Award, en nordisk kokkekonkurranse (nå avsluttet). Både i 2006 og 2011 fikk han sølv i Årets kokk, og har altså to ganger vært svært nær å bli Norges Bocuse d’Or-kokk. Under årets Årets kokk i 2017 var han coach for Øyvind Bøe Dalelv, som ble nummer to, like bak Christian A. Pettersen.

Han har arbeidserfaring fra kjente restauranter i Norge; som Palace Grill og Michelin-restaurantene Restaurant Oscarsgate og Ylajali. Nå er han aktiv i restaurantselskapet Lava sammen med blant andre Tom Victor Gausdal. Selskapet driver blant annet de prisbelønte stedene Smalhans, Strand Restaurant, Sentralen m.fl.

Du kan også lese om boka i magasinet Horeca, nummer 7 2017.

Les også: Christopher W. Davidsen med kokebok

Les også: Mat med god samvittighet (Bruk alt)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Ny norsk mat

Forfatter: Even Ramsvik.

Antall sider: 432, innbundet.

Fotograf: Tommy Andresen.

Pris: 499 kroner.

Forlag: Forlaget Press.

ISBN: 978-82-328-0156-5.

(Bilde merket

Powered by Labrador CMS