Birk Torp (midten) gikk til topps i NM for servitører. Håvard Onsøyen vant NM i kokkekunst. Til venstre Onsøyens medhjelper i konkurransen, Josefine Arnesen.
Birk Torp (midten) gikk til topps i NM for servitører. Håvard Onsøyen (til høyre) vant NM i kokkekunst. Til venstre Onsøyens medhjelper i konkurransen, Josefine Arnesen.

Til topps i NM

Håvard Onsøyen vant NM i kokkekunst 2024, mens Birk Torp gikk seirende ut i NM i servitørfag.

Til topps i NM i kokkekunst 2024: Håvard Onsøyen.
Til topps i NM i kokkekunst 2024: Håvard Onsøyen.

Vinneren av NM i kokkekunst er automatisk kvalifisert for Årets kokk 2025, der vinneren blir Norges Bocuse d’Or-deltaker i 2026 og 2027.

Nummer to i NM i kokkekunst blir Norges deltaker i Nordic Chef 2025.

Saken fortsetter under bildet

Resultatet er akkurat klart. Håvard Onsøyen og commis Josefine Arnesen kan feire gullet i NM i kokkekunst 2024.
Resultatet er akkurat klart. Håvard Onsøyen og commis Josefine Arnesen kan feire gullet i NM i kokkekunst 2024.

Resultater, NM i kokkekunst 2024

Håvard Onsøyen og commis Josefine Arnesen i aksjon i NM i kokkekunst 2024.
Håvard Onsøyen og commis Josefine Arnesen i aksjon i NM i kokkekunst 2024.

1) Håvard Onsøyen, Stock, Oslo (commis Josefine Arnesen)– 1516 poeng

2) Aron Espeland, Brasserie France, Oslo (commis Olav Tennfjord) – 1448 poeng

3) Simen Johansen, Augusta Arnesen, Oslo (commis Knut Brottveit) – 1437 poeng

4) Eirik Tufte, Palace Grill (commis Jacob Andersen)– 1432 poeng

5) Siriyaporn «Mymint» Rithisirikrerg, Thon Hotel Lofoten (commis Tina Lexau) – 1362 poeng

6) Sindre Hjelmseth, Fyr Bistronomi, Oslo (commis Albin Søvik) – 1351 poeng

Kongepokal fra landbruks- og matminister Geir Pollestad til NM-vinner Håvard Onsøyen. Til venstre juryleder Sven Erik Renaa og til høyre medhjelper Josefine Arnesen (med ryggen mot kamera).
Kongepokal fra landbruks- og matminister Geir Pollestad til NM-vinner Håvard Onsøyen. Til venstre juryleder Sven Erik Renaa og til høyre medhjelper Josefine Arnesen (med ryggen mot kamera).

7) Christoffer Greiner Fallet, Feinschmecker, Oslo (commis Noah Karlsson) – 1347 poeng

8) Simon Runderheim, Bekkjarvik Gjestgiveri (commis Jonathan Jensen)– 1246 poeng

9) Matilde Hagen-Nielsen, Kulinarisk Akademi, Oslo (commis Marius Helbostad) – 1229 poeng

10) Alexander Solvang, Renaa Matbaren, Stavanger (commis Adrian Vikse) – 1150 poeng

11) Reidar Kristiansen, Fursetgruppen, Oslo (commis Leander Larsen) – 1089 poeng

Kongepokal til vinneren

Landbruks- og matminister Geir Pollestad delte ut kongepokalen til vinnerlaget; Håvard Onsøyen (til høyre) og commis Josefine Arnesen.
Landbruks- og matminister Geir Pollestad delte ut kongepokalen til vinnerlaget; Håvard Onsøyen (til høyre) og commis Josefine Arnesen.

Kongepokalen (Hans Majestet Kongens Pokal) til vinneren ble delt ut av landbruks- og matminister Geir Pollestad.

Paul Schaltenbrands legat tildeler også vinneren av NM i kokkekunst en helt ny pris: «Arvid Skogseths Minnepris». Skogseth (1928 – 2022), som var fra Trondheim, har vært en markant og sentral person i Norges kokkehistorie.

Høyt nivå - og jevnt, igjen

Sølvvinner Aron Espeland, som med det er klar for Nordic Chef i 2025, serverer saus til hoveddommer Sven Erik Renaa.
Sølvvinner Aron Espeland, som med det er klar for Nordic Chef i 2025, serverer saus til hoveddommer Sven Erik Renaa.

– «Det er utrolig høyt nivå, og det var veldig jevnt i toppen». Det begynner å bli en klisje når vi deler ut priser både i NM i kokkekunst og Årets kokk. Men det er fakta: Det ER utrolig høyt nivå, og det ER jevnt mellom de aller beste. I løpet av to dager er det servert utrolig mye god mat. Deltakerne har presentert fantastiske retter, og det er bare små marginer som skiller, sier hoveddommer Sven Erik Renaa.

Og det var jevnt – spesielt mellom andre-, tredje- og fjerdeplass. Onsøyen var egentlig i egen klasse, da han vant med 68 poeng. 

Mellom andre- og fjerdeplass skilte det marginale 16 poeng…

Dette var de tre beste i NM i servitørfaget 2024

Servitør Birk Torp imponerte på NMs første dag.
Birk Torp vant NM for servitører 2024.

Etter flere pallplasser i NM tidligere, kunne endelig Birk Torp klatre helt til topps på pallen i NM i servitørfag.

Trønderen, som gikk læretiden sin på To Rom og Kjøkken i Trondheim, og som til daglig arbeider på Renaa Matbaren i Stavanger, var i særklasse best i konkurransen.

1) Birk Torp, Renaa Matbaren, Stavanger

2) Tiril Faannessen, Vaaghals, Oslo

3) Kåre Midtskog, Hurtigruten

De to andre deltakerne var Sondre Rasmussen fra Color Fantasy og Marte Opheim Fjeldstad fra Quality Hotel Olavsgaard på Skjetten

Kutt matsvinn- og hygienepris til Simen Johansen

Team Simen Johansen vant fire priser i NM i kokkekunst 2024, inkludert 'beste commis' til Knut Brottveit (til venstre)
Team Simen Johansen vant hele fire priser i NM i kokkekunst 2024, inkludert "beste commis" til Knut Brottveit (til venstre).

Simen Johansen, som vant bronse i NM, stakk også av med to andre priser, «Kutt matsvinn-prisen» og «Ecolabs hygieneprise»

«Kutt matsvinn-prisen» ble delt ut for første gang. Prisen tildeles den deltakeren som gjennom finalen klarer å utnytte råvarene på beste måte, og som har minst mengde unngåelig matavfall.

«Ecolabs hygienepris» gikk til den finaledeltakeren som gjennom hele kokkekonkurransen holdt høyest standard på hygiene, og som best fulgte opp HACCAP-rutinene (fare og kritiske kontrollpunkter) for å ivareta mattryggheten i konkurransekjøkkenet.

Kåret til beste medhjelper

Knut Brottveit, som var Simen Johansens medhjelper (commis), ble kåret til «beste medhjelper» i NM i kokkekunst.

Les også: Imponerte i NM

Les også: NM i kokkekunst: – Kok med hjertet

HER KAN DU LESE MYE MER OM NM I KOKKEKUNST

Dette serverte vinnerlaget

Forretten og hovedretten til NM-vinner Håvard Onsøyen.
Forretten og hovedretten til NM-vinner Håvard Onsøyen.

Dette serverte Håvard Onsøyen og commis og Josefine Arnesen i NM-finalen.

Forrett

Livechekylling med confitert lår, kantarell og timian

Skogsoppterte med syltet småløk

Hjertesalat, sitron og marinerte neper

Rødbet, røkt rømme og hasselnøtter

Confitert jordskokk med soyaglace

Kremet kyllingsaus med steinsopp og vin jaune

Hovedrett

Smørstekt sterlingkveite

Sjøkreps fra Midsund med grillet sjøkrepsvinaigrette

Fylt sortkål med purre og selleri

Sjalottløk og squash

Skalldyrrisotto med safran i potetpute

Kveitesaus med fennikel

Dessert

Seterømmemousse med Eden-epler

Dulcey «sandwich» med feuilletine

Varm eplekake og vaniljesaus med Iseple

Eplesorbet

Deltakerne i NM i kokkekunst

Håvard Onsøyen er blant favorittene til å vinne NM i kokkekunst 2024.
Håvard Onsøyen vant NM i kokkekunst 2024.

Reidar Kristiansen (27), Fursetgruppen, Oslo. Medhjelper: Leander Larsen 

Aron Espeland (28), Brasserie France, Oslo. Medhjelper: Olav Tennfjord

Alexander Solvang (23), Renaa Matbaren, Stavanger. Medhjelper: Adrian Vikse

Siriyaporn «Mymint» Rithisirikrerg (25), Thon Hotel Lofoten, Svolvær. Medhjelper: Tina Lexau

Christoffer Greiner Fallet (23), Restaurant Feinschmecker, Oslo. Medhjelper: Noah Karlson

Simen Johansen (24), Augusta Arnesen, Oslo. Medhjelper: Knut Brottveit

Simon Rundereim (30), Bekkjarvik Gjestgiveri, Bekkjarvik. Medhjelper: Jonathan Jensen

Sindre Hjelmseth (27), Fyr Bistronomi, Oslo. Medhjelper: Albin Søvik

Matilde Hagen-Nilsen (20), Kulinarisk Akademi, Oslo. Medhjelper: Marius Helbostad

Eirik Tufte (29), Palace Grill, Oslo. Medhjelper: Jakob Andersen

Håvard Onsøyen (24), Stock, Oslo. Medhjelper: Josefine Arnesen

Dette var deltakerne i NM for servitører

Tirill Faannessen fra Vaaghals er en av fem deltakere i finalen i NM i servitørfag 2024.
Tirill Faannessen fra Vaaghals vant sølv i NM i servitørfag 2024.

Birk Torp (27), Renaa Matbaren, Stavanger.

Marte Opheim Fjeldstad (23), Quality Hotel Olavsgaard, Skjetten.

Kåre Midtskog (43), Hurtigruten – MS Trollfjord.

Tiril Faannessen (22), Vaaghals, Oslo

Sondre Rasmussen (26), MS Color Fantasy

Disse har vunnet NM i kokkekunst

Vinneren av NM i kokkekunst vil føye seg inn i en celeber rekke med vinnere. Under kan du se alle vinnerne i NM fra starten i 1990.

1990: 1) Bent Stiansen 2) Odd Ivar Solvold 3) Yngvar Nilsen

1991: 1) Odd Ivar Solvold 2) Bent Stiansen 3) Tore Namstad

1992: 1) Palle Jørgensen 2) Andreas Schønau 3) Per Ingar Lien

1993: 1) Odd Ivar Solvold 2) Trond Moi 3) Michael Minervini

1994: 1) Odd Ivar Solvold 2) Trond Moi 3) Michael Minervini

1995: 1) Trond Moi 2) Tom Helge Sørensen 3) Charles Tjessem

1996: 1) Trond Moi 2) Charles Tjessem 3) Inge Anda

1997: 1) Trond Moi 2) Ståle Ims 3) Bjørn Lie

1998: 1) Beathe Hals 2) Tommy Østhagen 3) Kjetil Gundersen

1999: 1) Tommy Østhagen 2) Kjetil Gundersen 3) Erling Sundal

2000: 1) Erling Sundal 2) Erik Løvold 3) Willy Solvang

2001: 1) Ole Erik Løkken 2) Trond Svendgaard 3) Øystein Vallestad Næss

2002: 1) Roger Malmin 2) Lars Erik Vesterdal 3) Thomas Pettersen

2003: 1) Geir Skeie 2) Kjartan Skjelde 3) Ole Erik Løkken

2004: 1) Bjørn Cameron Alexander 2) Gunnar Hvarnes 3) Geir Skeie

2005: 1) Erling Sundal 2) Bjørn Cameron Alexander 3) Kari Innerå

2006: 1) Gunnar Hvarnes 2) Erling Sundal 3) Even Ramsvik

2007: 1) Gunnar Hvarnes 2) Kari Innerå 3) Sebastian Myhre

2008: 1) Alexander Østli Berg 2) Christopher W. Davidsen 3) Anders Isager

2009: 1) Halvar Ellingsen 2) Tommy Raanti 3) Morten Rathe

2010: 1) Ørjan Johannessen 2) Morten Rathe 3) Martin Sveian

2011: 1) Christian André Pettersen 2) Øystein Vallestad Næss 3) Martin Sveian

2012: 1) Thomas Johansen Borgan 2) Christian A. Pettersen 3) Martin Sveian

2013: 1) Fredrik Log 2) Øyvind Bøe Dalelv 3) Reneé Fagerhøi

2014: 1) Christian André Pettersen 2) Kåre-André Hjartholm 3) Reneé Fagerhøi

2015: 1) Kåre-André Hjartholm 2) Emil Thorsvik 3) Lene R. Kjøde/Simon Engen

2016: 1) Øyvind Bøe Dalelv 2) Marius D. Kjelsrud 3) Lene R. Kjøde

2017: 1) Kjell Patrick Ørmen Johnsen 2) Runa Kvendseth 3) Odd Ivar Jørgensen

2018: 1) Håvard Werkland 2) Filip August Bendi 3) Kjell Patrick Ørmen Johnsen

2019: Ingen konkurranse (fra 2019 arrangeres Årets kokk og NM i kokkekunst annet hvert år, der vinneren av NM i kokkekunst er automatisk kvalifisert til Årets kokk, som er uttaket til Bocuse d’Or)

2020: Avlyst (korona)

2022: 1) Nils Flatmark 2) Siriyaporn «Mymint» Rithisirikrerg 3) Petter Soma

2024: 1) Håvard Onsøyen 2) Aron Espeland 3) Simen Johansen

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS