Halvar Ellingsen er én av tre kandidater som kan bli ny bondelagskokken. (Foto: NKL, arkiv)

Disse kan bli ny bondelagskokk

Juryen som skal finne årets bondelagskokk har funnet tre kandidater. Vinneren offentliggjøres under prisutdelingen på finalekvelden under Det Norske Måltid i Stavanger fredag 11.januar 2019.

Publisert
Tre av fire jurymedlemmer som jakter ny bondelagskokk. Fra venstre Even Ramsvik, Mette Evensen og juryleder Lars Petter Bartnes. Sistemann i juryen er Jørn Lie. (Foto: Anne Cathrine Wangberg).

Bondelagkokken får 100 000 kroner i stipend. Det er opp til den enkelte bondelagskokk hva stipendet brukes til, så lenge det er knyttet til noe hun eller han brenner for innen kokkefaget.

Halvar Ellingsen. (Foto: Norges Bondelag)

Dette er de tre kandidatene

Halvar Ellingsen

Thomas Valø. (Foto: Norges Bondelag)

Ellingsen flyttet tilbake til Nord-Norge for tre år siden, og driver et cateringfirma fra Sigerfjord i Vesterålen (Nordland). Han har bakgrunn fra blant andre Palace Grill, Arakataka, Ylajali og Grefsenkollen restaurant i Oslo, og han var med på det norske kokkelandslaget fra 2009 til 2015. I 2016 kom han på andreplass i Top Chef på TV2.

– Dette er kjempestas. Hadde jeg ikke blitt kokk, hadde jeg blitt bonde. Jeg har en ambisjon om å få åpnet Kvitnes Gård, som ligger i Hadsel kommune for å drive restaurant og overnatting. Gården ble bygd av min tipp-tipp-oldefar, og både bestefaren og faren min drev med sau. Nærheten til å produsere mat og et tett samarbeid med bønder er viktig for meg som kokk. Maten kommer til å være dypt forankret i råvarene og historien til regionen vår, sier Ellingsen.

Thomas Valø

Fredric Klev. (Foto: Norges Bondelag)

På Buøy Gård på Buøya nord på Trøndelagskysten driver Valø som kjøkkensjef, bonde og eier. Han har bakgrunn fra blant andre Grand Hotel Steinkjer, Bryggen Restaurant Trondheim og soussjef ved Primo, Ajo og Luna på Solsiden i Trondheim. I 2011 flyttet han til Buøy Gård, konas barndomshjem, og startet med unike matopplevelser.

Den avsidesliggende gården havnet i den eksklusive White Guide, som er en oversikt over nordens beste restauranter. Produserer eget kjøtt av sidet trønderfe og utgangersau og grønnskaer

– Dette er en drøm som er gått i oppfyllelse. Jeg brenner for yrket både som kokk og bonde. Jeg vil gjerne være et forbilde og vise at det går an å lykkes som liten. Gjestene blir stadig mer opptatt av hvor maten kommer fra, og når de kommer til oss kobler vi maten, råvarene og historien, forteller Valø.

Fredric Klev

Klev har de to siste årene vært kjøkkensjef og medeier i Sellanraa Bok & Bar i Trondheim. Han har bakgrunn fra blant andre restaurantene Bølgen og Moi, Fauna Credo, og Kulinarisk Akademi. På Sellanraa er fokus å gi gjestene gode opplevelser innen mat, drikke og litteratur.

– Jeg er opptatt av å fortelle historien om hvor råvarene kommer fra og har et nært og godt samarbeid med lokale bønder. Å dyrke de rene smakene er viktig, og jeg ønsker at folk skal bli mer bevisste på hvor maten kommer fra og at vi skal redusere matsvinn, sier Fredric Klev.

– Forteller en historie

– Det er imponerende å se at så mange fagfolk ønsker å satse på norske ressurser og anser norske produkter å ha en såpass høy kvalitet at de vil etablere en fremtid og et livsverk rundt det. Alle de tre nominerte ønsker å fortelle en historie gjennom maten de serverer til både gjester og ansatte, sier jurymedlem og kokk Even Ramsvik.

I tillegg har juryen bestått av kokkelandslagets manager og leder for Vaaghals og Gamle Raadhus, Jørn Lie, kjøkkensjef ved Røst Teaterbistro i Trondheim, Mette Beate Evensen og juryleder Lars Petter Bartnes fra leder i Norges Bondelag.

To av årets bondelagskokker driver matservering i forbindelse med egen gård. Det ser ut til å være en trend at flere kokker lever enda tettere på der maten produseres.

Les mer på Bondelaget.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Dette er bondelagskokken

Felles for alle bondelagskokkene siden oppstarten i 2003 har vært å fremme bruken av norske råvarer, -mattradisjoner og -produsenter.

Bondelagskokken skal gjennom sitt engasjement og virke som kokk være med å skape entusiasme og interesse for bruk av norske råvarer og mattradisjoner.

– Vi ønsker at stipendet skal bidra til å utvikle og fremme norsk matglede og mathistorie, fra bonden til kokk og forbruker, sier leder Lars Petter Bartnes, Norges Bondelag.

Disse har vært «bondelagskokk»

2017-2018: Nils Henning Nesje, Mat med hjerte, Kokkegruppen Chefs Dinners Norge, Møre og Romsdal.

2015-2016: Karla Linhave Siverts, Smalhans, Oslo.

2013-2014: Bodil Fjellestad Eikrem, Gloppen Hotell, Sogn og Fjordane.

2011-2012: Kurt Sverre Øraas, Restaurant Curtisen, Halden, Østfold.

2010: Jørn Lie, Gamle Raadhus og Vaaghals, Oslo.

2009: Inge Johnsen. Liantunet, Trondheim, Sør-Trøndelag

2007-2008: Mikael Forselius, Røros Hotell, Sør-Trøndelag.

2006: Hanne Frosta, Hanne på Høyden, Bergen, Hordaland.

2005: Charlotte Omsted Mohn. Opaker Gård, Kirkenær, Hedmark,

2004: Harald Berger. Oro, Oslo.

2003: Ingvild Skorpen Bøge, Spisekroken, Bergen, Hordaland.

Powered by Labrador CMS