Mack feirer 140 år

Macks Ølbryggeri feirer hele 140 år i år. Lørdag 29.april 2017 var det nøyaktig 140 år siden Ludwig Mack overtok tomta, og startet byggingen av det som skulle bli verdens nordligste bryggeri.

Publisert

Allerede sensommeren 1877 sto bryggeriet ferdig, og tidlig 1878 ble Potøl lansert som det første ølet.

Bryggerimester hos Mack, Rune Andreassen.
Bryggerimester hos Mack, Rune Andreassen.

Ludwig Macks etterkommere

– Det virker klart at Ludwig Mack lenge hadde planlagt og forberedt seg til etableringen av bryggeriet, og han jobbet utrettelig med å bygge opp bedriften i årene som kom, forteller markedssjef Cathrine Giæver, i en pressemelding.

I dag, 140 år etterpå, eies fremdeles Mack av etterkommerne etter Ludwig Mack. Macks Ølbryggeri er Norges fjerde største bryggeri, og en av Nord-Norges sterkeste merkevarer.

Mack 1877.
Mack 1877.

– I anledning jubileet har vi redesignet «Mack 1877», sier Giæver. Ølet ble første gang lansert til 135-årsjubileet i 2012. -Mack 1877 ble så populært at vi fikk klar beskjed fra kundene om å ikke ta det ut av sortimentet da jubileumsåret var omme, som var den opprinnelige planen, forteller markedssjefen.

Pilsen – den ubestridte ener blant øl

Bryggerimester Rune Andreassen beskriver ølet som en tsjekkisk inspirert pilsner.

– Mack 1877 er brygget som en original tsjekkisk pilsner med en spandabel mengde av aromahumlen Saazer, som er helt uunnværlig i klassisk tsjekkisk pilsner. Videre er ølet gjæret kaldt med Mack sin egen lagergjærstamme fra 1930.

Om bakgrunnen til pilsnerølet forteller Andreassen at den bayerske bryggeren Josef Groll i 1842 tok med seg bayersk lagergjær til byen Plzen i Tsjekkia hvor han brygget et øl med lokal, lys malt og vann med lav hardhet. Ølet ble lagret kaldt i lagerhaller under bakken og den lokale humlen Saazer ble brukt. Pilsen ble født og har siden vært den ubestridte ener blant øl, sier bryggerimesteren entusiastisk.

Inspirert av fangstmenn og polfarere

Det nye designet til Mack 1877 er inspirert av «det ville vesten» og spiller på det historiske. - Vi er tilbake til da Tromsø var siste stopp for ishavsfiskere og polfarere, da vi hadde litt Klondyke-tilstander i byen. Samtidig som det har litt historisk sus, er det et spennende design som skiller seg godt ut, sier Giæver. Det er Tank Design i Tromsø som står bak designet, og boksen er håndtegnet av Jens K. Styve.

Mack 1877 vil også lanseres på nummererte flasker i en limited editon for utelivsmarkedet.

– Jubileumsåret kommer til å bli markert på flere måter i løpet av året, så det er bare å følge med fremover sier Rune Andreassen og Cathrine Giæver.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Macks Ølbryggeri

I 1877 grunnla Ludwig Mack verdens nordligste bryggeri, og startet dermed et industrieventyr langt nord for polarsirkelen.

I dag, 140 år senere, er Mack en av landsdelens sterkeste merkevarer, synonymt med Nord-Norges positive verdier.

Bryggeriet har utviklet seg til å bli et av landsdelens største privateide selskaper, tuftet på nordnorsk kompetanse og kapital, og fremdeles eiet av Ludwig Macks etterkommere.

Mack produserer øl og mineralvann under kjente varemerker som Mack Pilsner, Arctic Beer, Isbjørn, Arctic Water og Coca-Cola.

Macks Ølbryggeri holder til i Tromsø.

Les mer på Mack.no

 

Powered by Labrador CMS