Bildet viser de to tallerkenene som er henholdsvis på 24 og 21 cm i diameter og vekt på maten som er lagt på disse. Illustrerer porsjonsstørrelser og at det er over 100 gram forskjell på mengde mat, selv om det synsmessig fremstår som omtrent like mye. (Foto Laila Dufseth)

Små dytt for sunnere matvalg 

Er du klar over at hver dag tar du om lag 200 matvalg; om hva du skal spise, når og hvor mye? Høres det slitsomt ut? Mange av valgene tar du ubevisst og automatisk, det er vanen som styrer hva som havner på tallerkenen din.

Publisert
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Dessverre tar vi ikke alltid sunne valg. Og over tid kan disse gjøre oss syke. Usunt kosthold et det som tar flest liv i Norge. Det er en sammenheng mellom inntak av grønnsaker, frukt og bær og redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, og flere kreftformer. Vi spiser for lite grønnsaker, for mye salt og for store porsjoner. Hvordan kan vi få endret på dette? Kan du og jeg få hjelp til ta bedre valg?

Og kan horecasektoren dytte sine kunder i en sunnere retning?

«Små dytt for bedre helse»

Den gode historien er at små umerkelige dytt – eller «nudge», kan få oss til å spise mer grønnsaker eller mindre porsjoner uten å gripe inn i vår valgfrihet.

Dette viser prosjektet «Små dytt for bedre helse», som studerte matvalgene til hjertepasienter på Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) sitt sykehus på Feiring.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Enkle og billige grep iverksatt i kantinen ga store utslag i spisevanene de fire periodene forsøket varte.

Enkle grep ga resultater

Det ble spist over 50 prosent mer grønnsaker etter noen små endringer, og det i en kantine som i utgangspunktet hadde stort søkelys på hjertevennlig kost med mye grønnsaker. Ved å plassere alt grønt først i lunsjbuffeen og kaloririke retter til slutt, og ved å gi mer spennende og fristende navn på grønnsaksretter i tillegg til å tilby en ferdigblandet salat hver dag, gikk grønnsaksforbruket radikalt opp.

For å få ned saltinntaket, ble salt gjort mindre tilgjengelig i kantinen. Det ble ikke gjemt, men fra å ha det sentralt plassert på hvert bord, måtte hver gjest bevege seg mange skritt for å finne saltposene. Fristende kryddermikser uten salt sto på hvert bord, og sammen med tydelig merking som anga lavt og høyt saltinnhold på maten i buffeen, førte disse dyttene til at saltforbruket gikk ned med 22 prosent.

Mindre tallerkener

Mange av oss spiser også for store porsjoner, vi forsyner oss med mer mat enn vi trenger og har godt av. Men det er også mulig å gjøre noe med. Hele 23 prosent mindre mat ble spist i kantinen på LHL-sykehuset som et resultat av å bruke mindre størrelse på tallerkenene.

Opprinnelige tallerkener på 24 cm ble erstattet med 21 cm. For å gi gjestene større bevissthet rundt hva som er en normal porsjon, ble det laget ulike plakater. En viste hva som er normal porsjon «spis til du er passe mett», mens den andre forklarte tallerkenmodellen med råd om at halvparten bør være grønnsaker og frukt. Plakatene var plassert både over buffeen og på hvert spisebord.

I tillegg ble kaloririke matretter utstyrt med serveringsbestikk av mindre størrelse enn vanlig. Resultatene er i tråd med andre undersøkelser, blant annet gjort i hotellkjeden Nordic Choice Hotels. Også der gikk matsvinnet gikk med mindre tallerkener. Så bruk av mindre tallerkener er bra for folkehelsen, for miljøet og for økonomien i kantinen. Tredobbelt vinn-vinn-vinn.

Disse sto bak prosjektet

Bak undersøkelsen står Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), NMBU, LHL og Animalia, som alle veldig glad for disse gode resultatene,

– Resultatene er oppsiktsvekkende med tanke på at tiltakene verken er vanskelige å gjennomføre og/eller koster mye. Tilsvarende små grep – eller dytt, kan enkelt overføres til andre helseinstitusjoner, skoler og bedrifter, der pasienter, elever eller ansatte inntar måltider i en kantine. Dette lover godt, fordi det er mulig å gjøre det enkelt å spise sunt og hjertevennlig. Små dytt kan få positive effekter for folkehelsen – hvis kantiner og andre spisesteder over hele landet gjør noen små grep i hvordan maten serveres og hva som tilbys, uttaler forsker og seniorrådgiver Hilde M. Helgesen hos NIBIO.

Du kan lese mer om prosjektet på Nibio.no og også i den siste utgaven av magasinet Horeca (nummer 3 2018)

Det er utarbeidet en praktisk veileder som kjøkken/kantinepersonalet kan ha glede av. Den finner du på LHL.no/forskning-og-utvikling/sma-dytt/

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS