Foto: Knut Åserud/Finnmark Rein

Derfor skal du ikke tine frossent reinsdyrskav

Sesongen for reinsdyrkjøtt er her. Akkurat nå får du ferskt reinsdyrkjøtt i dagligvarebutikken, men ett reinsdyrprodukt forbereder du faktisk best fra frossen tilstand.

Publisert

* Finnmark Rein er Europas største produsent og leverandør av reinsdyrkjøtt, og den første som begynte å tilby ferskt kjøtt i dagligvarebutikker i Norge.

– Vi leverer alt fra stek til skank og indrefilet som ferskvare, men det er ett av produktene våre du alltid finner i frysedisken – nemlig reinsdyrskav, sier Are Smuk Figved, daglig leder i Finnmark Rein.

Halvtint er aller best

Reinsdyrskav er veldig tynne skiver kjøtt som gjennomstekes svært raskt. I heltint tilstand vil kjøttet miste mye av sin fuktighet, og du risikerer å ende opp med en råvare som er for tørr og langt fra så lekker som den egentlig skal være.

– Du kan steke skavet rett fra fryseren, men aller best resultat får du med halv-tint råvare. Da er det enklere å separere stykkene, mens du samtidig beholder så mye av fuktigheten i kjøttet som mulig, sier Smuk Figved.

Fra fryser til bord på en-to-tre

Smelt litt smør i en svært varm panne eller gryte

Fres frossent reinsdyrskav i flere små porsjoner i tre til fire minutter

Server på ristet brød med kremost og rørte tyttebær

En samisk tradisjon

Råvaren reinsdyrskav har sin opprinnelse fra Finnmarksvidda, der samene i tusenvis av år har fulgt tradisjonen med å skave tynne skiver fra reinsdyrets nakke og bog mens det har vært frosset.

Det har gitt dem en rask, lekker og næringsrik snack som fort kan stekes over et bål like greit som hjemme på kjøkkenet.

Festmåltid på rekordtid

– Reinsdyrskav er et kjapt festmåltid. Med litt rømme eller fløte, poteter og rørte tyttebær kan du diske opp med en eksklusiv middag med ekte viltsmak på null komma niks, sier Smuk Figved.

Du kan også bruke skav direkte på pizza – det blir perfekt stekt i ovnen og smaker mye mer spennende enn salami eller skinke.

Reinsdyrkjøtt passer også veldig godt sammen med asiatiske smaker som hvitløk, søt soya, sesamolje og ingefær. Reinsdyrskav i wok er en rask og enkel vinner i høstmørket.

Seks «fun-facts» om rein

* Reinbukken feller gevir før jul, derfor er Rudolf sannsynligvis en jente!

* Reinsdyrkjøtt inneholder mindre enn tre prosent fett og mange viktige vitaminer.

* I Kina spiser de andre deler av reinsdyret. Finnmark Rein selger blant annet penis, testikler, bein og kraft til kineserne.

* Reinsdyr er gale etter sopp, og vandrer langt inn i bjørkeskogen på soppjakt.

* Forskere fra Universitetet i Tromsø har funnet ut at reinsdyr blir helt døgnville i midnattssola.

* Reinen var her lenge før oss — den har vandret på vidda i minst 9000 år.

I den kommende utgaven av magasinet Horeca kan du lese om Arctic Rein og Vilt, som har base i Mo i Rana

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS