Foto: Knut Åserud

10 fakta om reinsdyr

Høsten er høysesong for reinsdyrkjøtt, og akkurat nå får du Norges sunneste røde kjøtt i ferskvaredisken. Her er 10 andre fakta du kanskje ikke visste om det norske urdyret.

Publisert

Reinsdyrkjøttet er på sitt aller beste nå i oktober, etter at dyrene har brukt en lang sommer og høst på å fete seg opp til vinteren.

– Jeg tør påstå at reinsdyrkjøtt er den mest eksklusive norske råvaren som finnes. Reindrift er bærekraftig kjøttproduksjon uten inngrep i naturen. Den opprettholder samisk kultur og tradisjon og resultatet er noe av det lekreste og sunneste kjøttet du kan tenke deg, sier Are Smuk Figved, daglig leder i Finnmark Rein.

For å spre mer kunnskap om reinsdyr, reindrift og helsefordeler med reinsdyrkjøtt, har Are Smuk Figved laget en liste over ting mange kanskje ikke visste om dyrene som streifer over Finnmarksvidda.

10 fakta om reinsdyr

* Dagens reinsdyr stammer fra dyr som kom hit for rundt 10 000 år siden – antakelig før de første menneskene kom til Skandinavia.

* Det er bare hunndyrene som har gevir rundt juletider. Det betyr at Rudolf må være en jente!

* Hårene til reinsdyret er hule slik at de isolerer bedre, og klovene er konkave slik at de bærer godt i dyp snø. Klovene er dessuten supre «svømmeføtter», og gjør reinen til en svært god svømmer.

* Reinsdyr ferdes fritt og beiter over enorme landområder, noe som gir kjøttet en helt spesiell viltsmak. Det gjør også reindrift til en bærekraftig kjøttproduksjon.

* En undersøkelse fra Universitetet i Tromsø viser at reinsdyrkjøtt kan være en like god kilde til omega-3 og omega-6 som fisk. Kjøttet er også omtrent like magert som kylling.

* Skal du drive reindrift innen reinbeiteområdene i Norge, må du være av samisk ætt.

* Finnmarksvidda er ikke egnet til vanlig matproduksjon, men reindrift er som skapt for karrige strøk. Reindrift bidrar også til næringsmessig mangfold og ivaretar den samiske kulturen.

* De fleste av oss spiser reinsdyr bare noen få ganger i året, og i gjennomsnitt spiser vi ikke mer enn 300 gram hvert hvert år. Forskere sier det ikke er noe i veien for å bruke dette viltkjøttet oftere enn vi gjør, spesielt med tanke på helsefordelene sammenlignet med annet rødt kjøtt.

* Forskningsinstituttet Nofima har funnet ut at antioksidantene reinen får i seg på beite gir kjøttet ekstra holdbarhet. Med riktig emballasje og temperatur kan ferskt reinsdyrkjøtt holde seg i opptil tre uker.

* En reinsdyrkalv er klar til å følge sin mor til nye beiteområder bare et par dager gammel. Den kommer til å vandre tusenvis av kilometer i løpet av sitt nomadiske liv.

Les også: Bød på kulinarisk reinsdyropplevelse i Børgefjell

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS