Spesialitet merket til Pinnasteik fra Nyyt.

Spesialitet til Nyyyt Pinnasteik

Pinnasteik er forløperen til pinnekjøtt, og er en tradisjonsrett fra Rogaland og Vest-Agder med lange røtter. Nå er Pinnasteik fra Bjerkrheim-bedriften Nyyyt hedret med Spesialitet-merket.

Publisert

– Derfor er det virkelig stor stas at den i dag får bevis for at den er en helt unik smaksopplevelse, sa administrerende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist, da hun overrakte Spesialitet-merket til Pinnasteik fra Bjerkreim-bedriften Nyyyt.

– Å få Spesialitet-merket er veldig stas. Vi har lagt ned mye jobb i over 10 år for å komme dit vi er i dag. Spesialitet er jo et bevis på at vi har gjort noe riktig, sa daglig leder i Nyyyt, Georg-Fredrik Ueland.

Kjøttfull tradisjonsrett

Nyyyt drives av tre familier Ueland i Vikeså i Bjerkreim kommune. Oppskriften på Nyyyts Pinnasteik er utviklet i samarbeid med Jærmuseet, og retten har lange tradisjoner i rogalandstraktene. Pinnasteik er en forløper til dagens pinnekjøtt, men lages av hele lammet og er dermed mer kjøttfull enn pinnekjøtt.

Lammet deles opp i åtte deler og legges i en lake av salt og sukker i fjorten dager før kjøttet tørkes. Den spesielle laken gjør at pinnasteiken blir mør og får en mild saltsmak. Pinnasteik produseres på Røysland Gaard av lammekjøtt fra bønder på Vestlandet.

Sjarmerte fagjuryen

Spesialitet-merket er en veiviser til de unike smaksopplevelsene. Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury ledet av fylkesmann Lars Sponheim. Fagjuryen vurderer grundig kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet.

Pinnasteik fra Nyyyt sjarmerte fagjuryen i senk under forrige møte.

– Pinnasteik får full pott fra meg. Nydelig kjøtt med en fascinerende historie, sa fagjurymedlem Britt Kåsin.

Fagjuryens leder Lars Sponheim var enig; – Dette er fantastisk godt kjøtt. Det er flott at denne tradisjonen fra Rogaland nå blir mer tilgjengelig, sier han i en pressemelding.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Spesialitet

* Spesialitet-merket er et informasjonsmerke for norskprodusert mat og drikke, basert på de beste lokale råvarene, særegne lokale oppskrifter og laget av stolte fagfolk.

* Produkter som bærer dette kvalitetsmerket er laget i Norge og oppfyller fastsatte krav for råvare, produksjonsmetode og/eller oppskrift.

* Matmerk eier merkeordningen Spesialitet. Spesialitet-merket skal bidra til større mangfold og verdiskaping i norsk matproduksjon.

* For å kunne vurderes må produktet oppfylle noen fastsatte krav. Deretter blir det bedømt av et uavhengig fagutvalg med høy matkompetanse. Blir det her vurdert som en unik smaksopplevelse sammenlignet med andre produkter i samme kategori, så kan det tildeles Spesialitet.

* Du finner Spesialitet-merkede produkter innenfor mange mat og drikkekategorier, noen er å finne over hele landet mens andre selges i sitt lokalområde eller i butikker med stort vareutvalg.

* Les mer på Matmerk.no/no/spesialitet

Powered by Labrador CMS