Nils Terje Tangnes er tildelt Matomsorgsprisen 2012.

Matomsorgsprisen til Nils Terje Tangnes

Matomsorgsprisen 2012 er tildelt Nils Terje Tangnes, kjøkkensjef på Steffensrud Rehabiliteringssenter. Til tross for lang fartstid i bransjen, er han fortsatt glødende engasjert, alltid motivert og faglig oppdatert, samtidig som han vært nyskapende, heter det i jurybegrunnelsen.

Publisert
Kjøkkensjef Nils Terje Tangnes på Steffensrud Rehabiliteringssenter ble i dag tildelt Matomsorgsprisen 2012 foran nærmere 450 mennesker på Tines Fagseminar i Oslo. (Foto: Morten Holt)

Nils Terje Tangnes (født 7. desember 1951) fra Eina, som til daglig er kjøkkensjef på Steffensrud Rehabiliteringssenter, er vinneren av Matomsorgsprisen 2012. Han er den sjuende i rekken som får den anerkjente prisen.

60-årige Tangnes har lang yrkeserfaring på kjøkkenet, både som kjøkkensjef på hoteller, sykehjem og sist på rehabiliteringssenteret på Steffensrud, der han nå har vært i en årrekke.

Nyskapende

Kjøkkenet på Steffensrud søker hele tiden nye utfordringer. Under ledelse av Tangnes er kjøkkenet flinke på nyutvikling av menyer og oppfølging av nye mattrender. Dn norske tradisjonsmaten ligger imidlertid alltid i bunnen.

- Så moro! Dette var veldig overraskende, sier den nybakte Matomsorgsprisvinneren Nils Terje Tangnes. (Foto: Morten Holt)

Kjøkkensjefen selv blir av både eiere og kolleger beskrevet som faglig sterk og alltid nysgjerrig på nye trender. Etter mange år på kjøkkenet, har han fortsatt en meget sterk glød for faget. Også et svært godt arbeidsmiljø på kjøkkenet blir nevnt som en positiv faktor.

Positivt for arbeidsmiljøet har det vært at det er rullering på kokker og assistenter mellom kjøkken/matproduksjon og servering i spisesal.

Maten – en sentral del av behandlingen

Flere har pekt på helheten på Steffensrud, der maten er blitt en viktig og sentral del av behandlingen. Mat er også medisin på Steffensrud.

Nils Terje Tangnes i aksjon på kjøkkenet sammen med Sharon Vermeer fra Iowa i USA. Hun var på Steffensrud tidligere i år i forbindelse med utvekslingsprogrammet Annapurna. (Foto: Georg Mathisen)

Dette er noe Tangnes har jobbet med over lang tid for å få eierne med på, og noe de fleste andre i offentlig sektor sliter med å nå frem til ledelsen med. Vinneren av Matomsorgsprisen 2012 har definitivt lykkes på det punktet.

God pasientinformasjon

Pasientene blir godt informert om mulighetene, allerede ved adkomst. Samtidig innhenter kjøkkenet den nødvendige informasjonen – med tanke på allergier og spesielle dietter.

Alle pasientene får, ut fra aktuelt sykdomsbilde, faste plasser i spisesalen (bordkort med navn) – til hvert eneste av de tre måltidene per dag.

Da har personalet et navn å forholde seg til, og nærheten og personlig service og oppfølging blir naturlig nok enda bedre. Utenom de faste måltidene tilbys MAT24, en ”døgnåpen” servering (se lenger ned i saken).

Også gjestene berømmer Tangnes’ og Steffensruds engasjement, service og imøtekommenhet. Det kommer fram i årlige spørreundersøkelser mot pasientene, der målet for kjøkkenet er å forbedre seg ytterligere.

Nils Terje Tangnes under prisutdelingen på Oslo Kongressenter tirsdag 11. oktober 2012. (Foto: Morten Holt)

– Vi er svært stolte av kjøkkenet vårt, uttaler daglig leder for Steffensrud Rehabiliteringssenter, Ole Jacob Dyrnes.

Verv og priser

Tangnes har også tidligere mottatt priser for sin innsats. Allerede i 1992 mottok han prisen ”Årets institusjonskjøkken” da han var kjøkkensjef på Gimle alders- og sykehjem i Vestre Toten kommune.

I 1993 innførte han, som den første institusjonen i landet, sous vide-produksjon og nitrogenpakkede middagsporsjoner for hjemmeboende i Vestre Toten kommune. Så sent som i 2010 ble kjøkkenet på Steffensrud regionvinner på Østlandet i Matglede.

I 30 år har han vært engasjert i Kost- og ernæringsforbundet, og har ledet avdelingen i Oppland gjennom en årrekke. Han er fortsatt leder. Tangnes har også skrevet mange engasjerte innlegg, både i fagblader og i lokalpressen.

Nyskapende

For å skape et bedre spisemiljø ute i avdelingene og i nær tilknytning til pasientene, tegnet han på 90-tallet utkastet til en serveringsvogn, Brita-vognen, som skulle bli et alternativ til brettservering i norske helseinstitusjoner.

I samarbeid med en produksjonsbedrift ble vognen en realitet. Den ble bygget både med varme- og kjølemedia slik at den kunne brukes til alle måltider.

Nesten 450 personer fulgte utdelingen av Matomsorgsprisen 2012 i forbindelse med Tines Fagseminar på Oslo Kongressenter. (Foto: Morten Holt)

Sammen med andre ansatte på Steffensrud har han også tegnet et trillebord (måltidsvogn) til bruk i institusjoner. Det tar liten plass, er stødig, og gir mange mulighet til å forsyne seg selv med mat på et langt tidligere stadium i rehabiliteringen.

MAT24 og Matminner

Pasientene på Steffensrud har også muligheter til å få seg et godt måltid utenom hovedmåltidene. Konseptet, som er utarbeidet av Tangnes & Co, heter MAT24, der pasientene har tilgang på sunne og ernæringsrike mellommåltider døgnet rundt.

Nils Terje Tangnes, kjøkkensjef på Steffensrud Rehabiliteringssenter. (Foto: Morten Holt)

Mange av pasientene på Steffensrud har påpekthvorgod maten har vært, og etterlyst oppskrifter. Derfor har kjøkkenet også laget heftet Matminner, et 24-siders hefte med minner, fakta og oppskrifter under mottoet ”Vårt spiskammer, en kilde til livskvalitet”. Det selges på senteret. For å ha enda et økonomisk bein å stå på, har kjøkkenet også utarbeidet en egen ”gamme”- og cateringmeny.

Effektive rutiner og gode arbeidsplaner

Tangnes er også den eneste som har tatt utfordringen i å delta i det internasjonale utvekslingsprogrammet Annapurna ved å ta i mot og hospitere en kommunal kjøkkensjef fra Orange City i amerikanske Iowa. Nå skal fårikål fra Toten havne på menyen i Iowa.

På kjøkkenet har Tangnes lagt opp til effektive rutiner og gode arbeidsplaner. Det fører igjen til rutinert og motivert personell, der alle er godt kjent med oppgavene både i kjøkken og spisesal.

Disse har vunnet Matomsorgsprisen

Prisen, som er instituert av Kost- og ernæringsforbundet og fagbladet Horeca, ble i år delt ut for sjuende gang. Vinneren får et stipend på 30 000 kroner gitt av Kost- og ernæringsforbundet og Tine, et kunstverk av kunstneren Tor Kvarv – gitt av Ask Media AS, utgiver av bl.a. fagmagasinet Horeca, og et originaldesignet diplom fra Horeca.

Her er alle vinnerne siden starten:

2006: Albert Brouwer, Sunndal kommune

2007: Harald Birkeland, ISS Catering

2008: Janicke Gurijordet, Nøtterøy sentralkjøkken

Les også: Matomsorgsprisen til Janicke Gurijordet

En glad prisvinner sammen med juryen. Fra venstre: Juryleder Ivar Villa, jurymedlem Morten Holt, prisvinner Nils Terje Tangnes, jurymedlemmene Sigmund Solvang og Janicke Gurijordet. (Foto: Elisabeth Strøm)

2009: Gunnar Kvamme, St. Olavs Hospital

Les også: Matomsorgsprisen til Gunnar Kvamme

2010: Henning Stordal, Fazer Food Services

Les også: Stordal fikk Matomsorgsprisen

2011: Heracleum bo- og servicesenter, Tromsø

Les også: Matomsorgsprisen til Heracleum

2012: Nils Terje Tangnes, Steffensrud Rehabiliteringssenter, Bøverbru

Juryens medlemmer i 2012

"

En uavhengig jury har vurdert alle innkomne forslag. I siste fase var det fem finalister.

Jurysammensetningen i 2012 var: Leder Ivar Villa (Brest Personalrestauranter), Janicke Gurijordet (kjøkkensjef ved Nøtterøy sentralkjøkken og vinner av Matomsorgsprisen 2008), Sigmund Solvang (salgssjef offentlig sektor, Tine) og Morten Holt (redaktør i magasinet Horeca). Bente Faustino har vært sekretær for juryen.

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

"

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"

Powered by Labrador CMS