
10 deltakere er klare for NM i kokkekunst
10 deltakere er klare for NM i kokkekunst, som denne uka arrangeres i Bergen. Samtidig arrangeres også NM i servitørfag.
I tillegg til å vinne Kongepokalen, føyer vinneren seg inn i en rekke av meget kjente kokker, som har vunnet NM siden starten i 1990. Hele sju av Norges Bocuse d’Or-deltakere gjennom tidene har også vunnet NM (se faktaramme).

Fra 12 til 10 deltakere
Opprinnelig var det 12 deltakere påmeldt og kvalifisert, men av forskjellige årsaker er det nå 10 med i finalen. To av forhåndsfavorittene, Jan-Erik Hauge, og André Larsen, har begge trukket seg fra konkurransen.

Av de 10 som er igjen, konkurrerer fire av dem torsdag 28. september, mens de seks siste skal i aksjon fredag 29. september.
– Trekning av startrekkefølge gjøres på Lille Ole Bull Scene dagen før konkurransen, onsdag 27. september, etter klokka 19, melder daglig leder for Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL), Espen Wasenius.
Årets mesterskap arrangeres av Bergen Kokkenes Mesterlaug i samarbeid med NKL under storhusholdningsmessen A la Carte.
Les også: Espen Wasenius er ny daglig leder i NKL
Tre kvinner i finalen
Tre av årets deltakere er kvinnelige kokker. Så sent som i fjor (2016) var Runa Kvendseth commis for NM-vinner Øyvind Ble Dalelv. I år er hun selv blant finalistene.

Les også: Øyvind Bøe Dalelv vant NM i kokkekunst 2016
Vi finner dessuten én hotellkokk blant de 10 finalistene, og ellers er flere av de mest anerkjente restaurantene i Norge representert på deltakerlista, som for eksempel Statholdergaarden, Credo, To Rom og Kjøkken, Spiseriet og Strand Restaurant.

Dette er finalistene (i alfabetisk rekkefølge)
Lukasz Brekke

Arbeidssted: 4Service Flesland, Bergen
Les mer om Lukasz Brekke på NKL.no

Sondre Bruvik Ellingstad
Arbeidssted: Frilans-kokk.

Les mer om Sondre Bruvik Ellingstad på NKL.no
Richard Eide Sundal

Arbeidssted: Scandic St. Olavs plass, Oslo
Les mer om Richard Eide Sundal på NKL.no

Odd Ivar Jørgensen
Arbeidssted: Søstrene Karlsen, Trondheim

Les mer om Odd Ivar Jørgensen på NKL.no
Morten Klever

Arbeidssted: Publiko, Oslo
Les mer om Morten Klever på NKL.no

Runa Kvendseth
Arbeidssted: Statholdergaarden, Oslo

Les mer om Runa Kvendseth på NKL.no
Frida Netland Berge
Arbeidssted: To Rom & Kjøkken, Trondheim
Les mer om Frida Netland Berge på NKL.no
Kim Daniel Opseth Norbom
Arbeidssted: Strand Restaurant, Bærum
Les mer om Kim Daniel Opseth Norbom på NKL.no
Kjell Patrick Ørmen Johnsen
Arbeidssted: Credo, Trondheim
Les mer om Kjell Patrick Ørmen Johnsen på NKL.no
Caroline Øverland
Arbeidssted: Spiseriet, Stavanger Konserthus
Les mer om Caroline Øverland på NKL.no
Dommerne
Dette er dommerne i NM i kokkekunst 2017:
Hoveddommer: Haflidi Halldorson, Island.
Smaksdommere: Jørn Lie, Christopher W. Davidsen, Christer Rødseth og Kristine Øvrebø.
Plassdommere: Bente Dahlslett og Erich Heigl.
Slik bedømmes deltakerne
Poengene blir regnet etter WACS’ nye regler.
Smaksdommere:
Anretning og presentasjon: 10 poeng.
Smak: 50 poeng.
Plass/kjøkkendommere:
«Mise en place» og hygiene: 10 poeng.
Korrekt yrkesmessig håndverk: 30 poeng.
Ved for sen eller tidlig presentasjon av rettene trekkes ett poeng per minutt per dommer (inntil 5 poeng).
Dette er oppgaven NM i kokkekunst 2017
Deltakerne skal komponere en treretters meny til 12 personer av årets utvalgte råvarer.
Forrett: Vegetar Forrett (Lacto, ovo). Mystery basket, med hovedråvarer ca. 24 timer før konkurranse start, blir ulike for hver konkurransedag.
Hovedrett: Gilde-lam fra Hardanger, ribbe med ytrefilet 455041 (EPD:4625992). Lammebrissel eller -nyrer skal benyttes (begge kan benyttes hvis ønskelig).
Dessert: Valrhona økologisk og Fairtrade Melkesjokolade (Andoa Lactee 39%). I tillegg skal det benyttes Tine seterrømme og rødbeter.
(Kilde NKL.no)
Du kan lese mer om NM og om oppgaven på NKL.no
Også NM i servitørfag
I tillegg til NM i kokkekunst, arrangeres også NM i servitørfag i Bergen 28. og 29. september.
Vi har ikke lyktes med å få en oversikt over deltakerne i dette mesterskapet.
Her kan du lese mer om storhusholdningsmessen A La Carte i Bergen.
Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)
Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her
Disse har vunnet NM i kokkekunst
Vinneren av NM i kokkekunst 2017 vil føye seg inn i en celeber rekke med vinnere. Under kan du se alle vinnerne i NM fra 1990 til 2016.
1990: Bent Stiansen
1991: Odd Ivar Solvold
1992: Palle Jørgensen
1993: Odd Ivar Solvold
1994: Odd Ivar Solvold
1995: Trond Moi
1996: Trond Moi
1997: Trond Moi
1998: Beathe Hals
1999: Tommy Østhagen
2000: Erling Sundal
2001: Ole Erik Løkken
2002: Roger Malmin
2003: Geir Skeie
2004: Bjørn Cameron Alexander
2005: Erling Sundal
2006: Gunnar Hvarnes
2007: Gunnar Hvarnes
2008: Alexander Østli Berg
2009: Halvar Ellingsen
2010: Ørjan Johannessen
2011: Christian André Pettersen
2012: Thomas Johansen Borgan
2013: Fredrik Log
2014: Christian André Pettersen
2015: Kåre-André Hjartholm
2016: Øyvind Bøe Dalelv
2017: ?