Doyle Devold Lofoten

– Norge er en av verdens mest attraktive destinasjoner

Norge er i tetsjiktet som en av verdens mest attraktive destinasjoner for opplevelsesturisme, mener direktøren for Adventure Travel Trade Association (ATTA), Christopher Doyle. Han råder norske reiselivsaktører til å ta tydelige grep for å sikre et fremtidig reiseliv som er bærekraftig.

Publisert

ATTA-direktør Christopher Doyle i samtale med NHO Reiseliv-sjef Kristin Krohn Devold under Norsk Opplevelseskonferanse i Svolvær. (Foto: NHO Reiseliv)

Denne uken har Doyle gjestet Norsk Opplevelseskonferanse i Svolvær og møtt nærmere 270 deltakere fra norske opplevelses- og adventureselskaper. Amerikaneren, som kom til Svolvær direkte fra ATTAs verdenskongress i Chile, mener norsk reiseliv er i ferd med å tre inn i en ny epoke.

Hans budskap til den norske reiselivsnæringen er at Norge vil ha store muligheter, men også noen utfordringer knyttet til å ivareta et bærekraftig reiseliv i møte med stadig flere opplevelseshungrige mennesker.

Norge om 50 år

Doyle sier veksten i internasjonal turisme skaper et nytt behov for turistplanlegging. For hva skjer når verden får en milliard flere reisende i løpet av de nærmeste 15 årene? Hvordan vil det prege Norge?

– Destinasjoner må ta grep for å designe sin egen utvikling. Norge har allerede 30 års forsprang på å utvikle innovative opplevelser. Nå trenger dere langsiktige planer for hva slags turisme dere vil tilrettelegge for, ikke bare om 5 og 10 år, men 50 år framover. Dere kan ta en ledende posisjon i å vise hvordan man utvikler reisemål som er bærekraftige og som styrker lokalt samarbeid og verdiskaping, sier reiselivseksperten.

Tror på regulering

Reine i Lofoten.

Doyle er enig i at flere reisende betyr store muligheter, men han tror det allerede i nær fremtid blir nødvendig med en viss regulering av turismen. Amerikaneren mener det ikke er likegyldig hvilken type turister et land som Norge tiltrekker seg.

– Norge scorer høyt på en del faktorer som bidrar til at landet rykker stadig høyere opp på listen blant verdens mest attraktive adventure-destinasjoner. Dere har villmark, arktisk natur, rent vann, stillhet, kulturhistorie med urfolk og lokale, sterke mattradisjoner. Dermed tiltrekker dere de typiske adventure-turistene som ofte har høy betalingsvilje samtidig som de søker reisemål som ivaretar miljø og de lokale verdiene, sier Doyle.

12 årstider

NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold er enig i at det vil være viktig å tiltrekke seg de rette turistene som både hotellene, spisestedene og aktivitets- og kulturtilbydere vil tjene på. Hun mener fortsatt det er god plass til flere turister, men at det handler vel så mye om å spre trafikken og få utnyttet større deler av året.

– Vi må markedsføre tider og steder med god kapasitet, samt prioritere gjester som overnatter og bruker lokale tilbud fremfor de som er på gjennomreise. At enkelte cruisedestinasjoner lokalt velger å sette tak på antall cruiseturister per dag, er «fair». Markeder og grupper som blir i flere dager og gir høy verdiskaping, er viktigst, sier Krohn Devold i en pressemelding.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS