Bo Jensen er en av mange norske deltakere i oste-VM i London. (Foto: Morten Holt)

Norsk rekorddeltakelse i oste-VM

40 norske oster fra 17 norske produsenter skal kjempe om tittelen «Verdens beste ost» («World Cheese Awards») i London fredag 17. november. I fjor vant norske Kraftkar fra Tingvollost.

Publisert

«World Cheese Awards» arrangeres hvert år av den britiske stiftelsen The Guild of Fine Food. Årets verdensmesterskap arrangeres i London i sammenheng med matmessen Taste of London.

Se alle de norske ostene som er med i «World Cheese Awards») lengre ned i saken.

Les også: Verdens beste ost er norsk

Kraftkar fra Tingvollost vant World Cheese Awards i fjor. I år kjemper 40 norske oster om tittelen. (Arkivfoto)

Deler av kunnskapen

Kraftkar-produsenten Tingvollost reiser til London for å forsvare tittelen som verdens beste ost. Det har vært et uvirkelig år for styreleder i Tingvollost, Gunnar Waagen.

– Det har vært et eventyr. Pågangen har vært helt enorm, og vi klarer ikke dekke mer enn 10-15 prosent av bestillingene vi får. At det nå er deltakerrekord fra Norge med 40 oster i VM, er bare fantastisk. Vi hadde ikke lykkes med Kraftkar uten inspirasjon og hjelp de andre norske produsentene, sier Waagen, som også er leder i foreningen Norsk Gardsost.

Daglig leder for Hanen, Bernt Bucher Johannessen, er i London for å følge oste-VM. (Foto: Ketil Blom)

– Jeg er mektig stolt av fellesskapet. I miljøet er alle flinke til å dele av sin kunnskap, og den kunnskapsdelingen gjør at flere lykkes. Det igjen gjør at vi kan konkurrere ute og få positiv omtale på hjemmemarkedet, og dermed holde matproduksjonen levende, sier Waagen.

Tror på at norske oster vil hevde seg i år også

Gardsmat-organisasjonen Hanen gleder seg over rekordstor norsk deltakelse i år.

– Det er utrolig morsomt at norske produsenter ser verdien av å konkurrere. All oppmerksomheten Kraftkar fikk etter seieren i fjor, har inspirert mange til å tenke nytt om markedsføring. Jeg er helt sikker på at flere norske oster vil hevde seg i årets konkurranse, sier daglig leder i Hanen, Bernt Bucher-Johannessen, som hyller kvaliteten på norsk ost.

– Kvaliteten er så høy at deltakelse i VM alene kan være veien inn på topprestauranter i Europa, legger Bucher-Johannessen til i pressemeldingen.

Tingvollost og Gangstad Gårdsysteri med Astrid Aasen i spissen (bildet) er de to norske produsentene med flest oster i World Cheese Awards 2017. Begge deltar med åtte forskjellige oster. (Foto: Morten Holt)

Setter matnasjonen Norge på kartet

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) er imponert over den store deltakelsen fra norske ysterier.

– At Norge i år stiller med rekordmange osteprodusenter i årets VM viser at Norge har blitt en ostenasjon som kan hevde seg helt i verdenstoppen. Dette har skjedd bare i løpet av få år, og henger sammen med dyktige produsenter og høy kvalitet i norsk matproduksjon. Norsk mat har konkurransekraft som vil stå sentralt i den videre utvikling av norsk landbruk. Tingvollost viste i fjor at det er mulig å bli verdensmester, og vi krysser fingre for at noen gjentar suksessen i år, sier statsråd Dale.

Disse norske ostene er med i World Cheese Awards 2017

Avdem Gardsysteri AS – Huldreost

Avdem Gardsysteri AS – Vellagra Fjelldronning

Avdem Gardsysteri AS – Pultost

Avdem Gardsysteri AS – Pultost

BeiarMat AS – Kvita chili/anis

BeiarMat AS – Kræma karve

BeiarMat AS – Kræma naturell

Bo Jensen Dairy – Lille Aske

Eggen Gardsysteri SA – Fjellblå

Eggen Gardsysteri SA – Fjellgo'

Eiker Gårdsysteri AS – Holtefjell XO

Eiker Gårdsysteri AS – Gruveost

Galåvolden Gård AS – RørosOst Kvitost

Galåvolden Gård AS – RørosOst Nøkkelost

Galåvolden Gård AS – RørosOst med krydder

Gangstad Gårdsysteri – Edel Hvit

Gangstad Gårdsysteri – Edel Blå Small

Gangstad Gårdsysteri – Edel Blå Large Blue

Gangstad Gårdsysteri – Edel Blå Large Blue

Gangstad Gårdsysteri – Gangstad Camembert

Gangstad Gårdsysteri – Granstubben

Gangstad Gårdsysteri – Karveost

Gangstad Gårdsysteri – Krydderost

Himmelspannet AS – Raudberg

Himmelspannet AS – Solglad

Munkeby Mariakloster – Munkeby

Ostegården – Fanaost

Ostegården – Jørns brie ostegården

Rueslåtten Ysteri – Rød Geit

Stordalen Gardsbruk – Full fat brown goat cheese

Thorbjørnrud – Sau cheddar Thorbjørnrud

TINE SA – Ridder Classic

TINE SA – Smaksrik Chevre aske og kvitmugg

TINE SA – Vellagret Norvegia Ostebanken 5 år

TINE SA – Kvit Geitost Lagra

TINE SA – Rød kittmodnet Geitost

Tingvollost AS – Edel Frue

Tingvollost AS – Edel Frue Camembert

Tingvollost AS – Mild

Tingvollost AS – Mild Mester

Tingvollost AS – Kraftkar

Tingvollost AS – Kraftkar

Tingvollost AS – Vismann

Tingvollost AS – Vismann

ÅttePotterRømme – Knaost

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS