Ane Oppegård Østenengen og Lillian Nordli elgwrap2
Ane Oppegård Østenengen og Lillian Nordli elgwrap2

Fra Scandic Elgstua til Sardinia

I to år har Ane Oppegård Østenengen vært kokkelærling på Scandic Elgstua, som to år på rad er kåret til Hedmarks beste hotell på frokost. Nå reiser den unge lærlingen til Italia, nærmere bestemt til byen Alghero på nordvestkysten av Sardinia, for å bli bedre kjent med det italienske kjøkkenet.

Publisert

Ane Oppegård Østenengen (nærmest) tilbereder elgwrap på kjøkkenet på Scandic Elgstua sammen med Lillian Nordli. (Foto: Scandic Elgstua)

Det blir tre måneders verdifull læring for Elgstua-lærlingen, som runder 20 år i neste uke.

– Jeg drar lørdag 12. september, og skal være utplassert i restauranten La Lanterna frem til 18. desember. Jeg har sommerfugler i maven og gleder meg enormt, nåja, jeg gruer meg litt også sier Ane Oppegård Østenengen, som er én av tre lærlinger på Scandic Elgstua.

En gyllen mulighet

– At jeg nå får muligheten til å ta deler av tredje lærehalvår på Sardinia opplever jeg som kjempespennende, gøy og lærerikt. En erfaring som utvilsomt vil gi meg en fin, fin kompetanse å ta med meg inn i kokkeyrket og tilbake til siste halvår på Scandic Elgstua. Målet er å ta fagprøven nærmere sommeren 2016, forteller hun.

– Hun er en engasjert og ærekjær lærling som virkelig har utpekt seg positivt, og som nå får den store muligheten. Ane er ansatt gjennom Lærlingkompaniet Innlandet, og har hatt lærlingtid her hos oss, forteller kjøkkensjef Halvor Grøt.

Moro å delta i konkurranser

Ane Oppegård Østenengen (20) har allerede prøvd seg i kokkekonkurranser. (Foto: Privat)

20-åringen fattet interesse for kokkefaget da hun skulle søke videregående skole, og synes så langt at det er har vært veldig gøy å briljere på kjøkkenet. Men noen Bocuse d’Or-kokk har hun ingen planer om å bli – foreløpig.

– Jeg sikter nok ikke så høyt, men vi får se hvordan det utvikler seg. Akkurat nå synes jeg bare det er veldig moro det jeg driver med, og jeg synes også det er artig å delta i konkurranser, sier hun.

Møtte Gordon Ramsey

Hun har nemlig allerede prøvd seg. I fjor deltok hun sammen med andre lærlinger fra hotellet på Scandic Hotels sin lærlingecup i Trondheim og også i lærlingecup Innlandet i Lillehammer, der hun sammen med en annen lærling endte på annenplass.

Hun fikk også være med å lage maten sammen med Gordon Ramsey ved åpningen av Scandic Lerkendal i Trondheim.

– Sånne ting er morsomt å få delta på, og veldig inspirerende. Og Ramsey kjeftet ikke så mye! sier hun lattermildt.

Satser på lærlinger

Scandic Elgstuas eier/daglige leder, John Tømte, har lang erfaring i å ivareta fagopplæring for kokkelærlinger. Han har i mer enn 30 år vært pådriver for rekruttering til yrket. Han er selv utdannet kokk og er aktiv i Lærlingkompaniet Innlandet. Et 70-talls kokker har fått sitt fagbrev under Tømte.

– Ane Oppegård Østenengen  er en engasjert og ærekjær lærling som virkelig har utpekt seg positivt, og som nå får den store muligheten, sier kjøkkensjef på Scandic Elgstua, Halvor Riisen Grøt. (Foto: Morten Holt)

– Det har hele tiden vært bedriftens strategi å fostre lærlinger, sier Tømte.

Sikre rekrutteringen

– Scandic Elgstua har i sin korte fartstid som hotell, allerede uteksaminert flere lærlinger både innenfor kokkefaget og nå sist i resepsjonsfaget. Det har vært viktig å engasjere oss for å øke interessen for hotellfaget. Fagopplæring innenfor kokkfaget, såvel som servering, renhold og resepsjonsfaget, er et kvalitetsstempel. Et fagbrev gir verdifull kompetanse, trygghet og stolthet for den enkelte. Det er for bedriften viktig å ha fagutdannede innenfor alle avdelinger, og vi ønsker derfor aktivt å bidra til dette, sier hotelldirektør Nina Bogerud Caspari.

For å sikre bedriftens kokkelærlinger og gi dem ekstra trygghet, har Scandic Elgstua engasjert sin rutinerte kokk Tone Strøm, som nå får ansvar for oppfølging og tilrettelegging internt – i samarbeid med kjøkkensjef Grøt.

– Det å ha en fast hånd som følger opp den praktiske og ikke minst den teoretiske delen av lærlingtiden er viktig, sier Grøt.

Feiret på Elgstua

Onsdag denne uka feiret hun fødselsdagen, på forskudd, med blant andre mormor og morfar, og naturligvis i Restauranten Jaktlaget på Scandic Elgstua, der hennes kokkekollegaer sto for serveringen.

Hun har også planlagt en «blogg», slik at både kollegaer og venner kan følge hennes lærlingehverdag på Sardinia.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS