Bo Jensen Aurenes Ysteri

Gjev pris til konditor på Sola Strandhotell

Engasjementet for Knudenosten fra Jærenm var en av begrunnelsene for at konditoren på Sola Strandhotell, Bo Jensen (40), ble den første i Norge som fikk «Initiativprisen» til ordenen Cordon Bleu du Saint Esprit. Osten, en Chevre av upasteurisert geitemelk, begeistrer kokker i verdensklasse i Norge, Danmark, Frankrike og England.

Publisert

Terje Størkersen (til venstre), president i den norske avdelingen av ordenen Cordon Bleu du Saint Esprit, deler ut Initiativprisen til Bo Jensen. (Foto: Pål A. Ness)

I 2011 mottok Bo Jensen prisen for Årets Nyskapning fra Det Norske Måltid for Knudenosten, kanskje Norges mest omtalte ost de to siste årene, ifølge Cordon Bleu.

I tillegg til å være konditor ved Sola Strandhotell, er Jensen også en skattet foredragsholder.

Osten har for øvrig fått sitt navn fra fjellet Knuden, som ligger ved Aurenes Gardsysteri i Time i nærheten av Undheim på Jæren. Det er Jensen som er daglig leder for ysteriet.

Kokk, konditor, servitør, slakter og baker!

Bo Jensen er utdannet som både kokk, konditor, servitør, slakter og baker.

Gjennom sitt store engasjement for gastronomi sprer han glede og entusiasme blant lærlinger og toppkokker i hele Norge. Han inviterer storheter fra Europa innen marsipanmodellering, sjokoladekunstnere, osteprodusenter, bakeri og konditorkunst, heter det videre i begrunnelsen for prisen som altså gis til en person som har vist flid, personlig engasjement, målbevissthet og faglig kompetanse langt over gjennomsnittet, melder Aftenbladet.no.

Jensen arbeider nå med en bok der 50 kokker landet rundt skal lage en oppskrift med osten fra Jæren.

Etablert i Norge i 2011

Cordon Bleu du Sant Esprit regalier, dekorasjoner og hederstegn er utstilt i skattkammeret på Louvre Museum i Paris og hovedsete ligger nå i en av Tysklands gamle kulturbyer, Erfurt, nær Weimar.

– I dag er ordenens viktigste formål å hedre og belønne personer som uegennyttig leder og bidrar til andre menneskers suksess, forklarer Terje Størkersen til Aftenbladet.no.

Ordenen ble offisielt stiftet av Kong Henrik den III i 1579, og har med andre ord historiske røtter 800 år tilbake i tid. Nevnte Størkersen er president i den norske avdelingen, som ble etablert i 2011.

Tar gastronomi på alvor

Den norske avdelingen har bare 31 medlemmer, men jobber for å bevisstgjøre betydningen av kunst, kultur og gastronomi som identitetsskapere, og blinket tidlig ut gastronom og humanist Bo Jensen. Han er født i Aalborg i Danmark, men har bodd i Rogaland siden 2003.

«Jensen bruker hele sin fritid til å søke etter nye utfordringer innen gastronomi, både i inn- og utland. Med sin utadvendte væremåte, knytter han til seg internasjonale størrelser innen matfagene, til glede for matmiljøet i Rogaland og landet for øvrig», lyder begrunnelsen fra Cordon Bleu-ordenen.

"
Powered by Labrador CMS