Can Xurrades Rafa Martinez Spania spansk kokk (2)

Henter spanske kokker til Norge

Nordic Choice Hotels har reist til Spania for å rekruttere spanske kokker til norske hotellrestauranter. I første omgang er det en rekke norske Quality-hoteller som er med i prosjektet.

Publisert

Vi lar den spanske gourmetkokken Rafa Martinez på restauranten Can Xurrades i Barcelona representere den spanske kokkegarden. Nå er Nordic Choice Hotels på let etter spanske kokker til sine hoteller. (Foto: Morten Holt)

Mangelen på kokker er stor i Norden. Denne uken reiste derfor Nordic Choice Hotels til Barcelona for å rekruttere kokker til selskapets hotell i Norge og Sverige. Rekrutteringen skjer i samarbeid med NAV Telemark og Vestfold og NAV Eures - den europeiske arbeidsformidlingen.

Følgende norske hoteller deltar i det banebrytende prosjektet: Quality Hotel Panorama, Quality Hotel Grand Royal, Quality Hotel Grand Royal, Quality Hotel Strand, Quality Hotel & Resort Kristiansand og Quality Hotel Klubben.

Stor etterspørsel og lavt tilbud av kokker

Tone Odvold Ålhus (til høyre), HR-direktør i Nordic Choice Hotels, er i Barcelona for å rekruttere kokker.

«Med bakgrunn av at det i Norge og Sverige er stor etterspørsel og lavt tilbud av kokker er det satt i gang et prosjekt for å fylle mangelen på hotellene. Den ene delen av prosjektet er et planlagt samarbeid med NAV der arbeidsledige i Norge kan kvalifiseres til arbeid som kokker og senere vurderes for mulig ansettelse i Nordic Choice Hotels. Et lignende prosjekt er allerede på plass i Sverige, og her har Nordic Choice Hotels rekruttert 30 kokke-praktikanter. Den andre delen av prosjektet er et samarbeid med NAV Eures for å finne kokker utenlands», heter det i en pressemelding.

– Mangelen på unge mennesker som ønsker seg til kokkeyrket gjør at vi ikke får tak i nok kokker, og vi blir utfordret til å tenke i nye baner. Nå har vi landet på en spennende løsning hvor vi både løfter kompetanse hjemme i Norge og henter inn ressurser fra Spania, sier HR-direktør i Nordic Choice Hotels, Tone Odvold Ålhus, i en pressemelding.

Håper på 15 spanske kokker

Nordic Choice Hotels har tatt en gjennomgang av tilgangen på kvalifiserte kokker i samarbeid med NAV Eures og fikk anbefalt rekruttering i Spania, der arbeidsledigheten ligger på 23 prosent. Via den spanske arbeidsformidlingen har et hundretalls interesserte meldt seg. Av disse er 30 personer blitt valgt ut til å treffe representanter for de norske og svenske hotellene i Barcelona.

– Vi håper å kunne rekruttere rundt 15 kokker i Spania. De siste intervjurundene med finale-kandidatene vil foregå på det aktuelle hotellet, hjemme i Norge eller Sverige. Dersom vi ser en god match tilbyr vi ansettelse, hjelper kandidaten med å lære norsk og gir han eller henne en personlig mentor på hotellene som skal hjelpe dem med å finne seg til rette i sitt nye hjemland, sier Ålhus.

Utvides, hvis det fungerer

Dersom prosjektet blir vellykket, vil samarbeidet med NAV Eures fortsette. Samtidig utvikles samarbeidet med NAV Telemark og Vestfold for å kvalifisere arbeidsledige i Norge til kokkeyrket.

– Vi ser over lengre tid en såkalt mismatch mellom antall utlyste stillinger innen kokkeyrket og arbeidssøkernes yrkesønsker. Eksempelvis registrerte NAV i fjor 3000 utlyste stillinger innen yrket, mens knapt 2000 arbeidssøkeres oppga dette som sitt primære yrkesønske. Det tyder på rekrutteringsutfordringer innen yrket, noe vi har fått bekreftet i våre samtaler med Nordic Choice Hotels. Vi er derfor glad for at vi nå inngår et samarbeid hvor vi med vårt europeiske nettverk bistår Nordic Choice Hotels med rekruttering i utlandet, men ikke minst hvor vi sammen vil motivere til å utdanne flere av våre arbeidsledige til kokkeyrket, sier Terje Tønnessen, fylkesdirektør i NAV Telemark og Vestfold.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS