CocaColaPlanteflasker2

Coca-Cola i Norge satser på planteflasker

Coca-Cola har valgt ut Norge som det første landet i verden der alle flasker skal lages delvis av planteplast. De nye flaskene, PlantBottle-flasker, introduseres i september, og er selskapets hittil mest miljøvennlige flasketype.

Publisert

Slik ser de nye planteflaskene fra Coca-Cola ut.

Tirsdag 11. september 2012 produserte Coca-Cola sin aller siste halvliters gjenbruksflaske her i Norge (flasker som brukes på nytt etter pant).

Den aller siste halvliters gjenbruksflasken Coca-Cola produserte her til lands, ble i dag (onsdag 12. september) plassert på Teknisk Museum. Der vil den stå som et symbol for alle flaskene nordmenn har pantet for gjenbruk, helt siden 1902.

I stedet starter nå produksjonen av gjenvinningsflasker (flasker der plasten gjenvinnes som nye flasker eller andre produkter etter panting).

Opp til 22,5 % organisk plantemateriale

Norge er det første markedet i verden hvor Coca-Cola erstatter alle ordinære plastflasker med gjenvinnbare Plant Bottle-flasker. Dette betyr at de vil være laget med opptil 22,5 % organisk plantemateriale, og med 25 % resirkulert materiale.

Planteplasten er laget av bioetanol. Denne kommer fra sukkerrør og melasse, som igjen er biprodukter fra sukkerproduksjon i Brasil.

– Dette er første generasjon PlantBottle flaske. Målet vi jobber mot er at all ordinær plast i flaskene våre skal erstattes med resirkulert plast og plantebasert plast. På denne måten gjør vi oss mindre avhengig av fossile ressurser og reduserer klimautslipp knyttet til produksjon av plasten, sier Vibeke Hansen, assisterende direktør for eksternkommunikasjon i Coca-Cola Enterprises Norge, i en pressemelding.

Mindre tomgodstransport

Selv om Norge er første land der alle flasker skal være PlantBottle-flasker, er flasketypen også tatt i bruk i andre markeder etter at den ble lansert av Coca-Cola i 2009.

I løpet av to år resulterte den nye flasken i en reduksjon av klimagassutslipp som tilsvarte 100 000 tonn.

– De nye flaskene kommer som små preformer som blåses opp på fabrikken, og komprimeres når de pantes. Dette betyr mindre tomgodstransport og færre lastebiler på veiene. I tillegg reduseres bruk av vann og kjemikaler drastisk, siden vi ikke lenger skal gjenbruke flasker som må vaskes, forklarer Vibeke Hansen.

I tillegg danner overgangen grunnlaget for en ny gjenvinningsindustri på norsk jord.

Fortsatt pant

De nye flaskene skal fortsatt pantes:

– Den største endringen finner vi på baksiden av panteautomaten. Her blir flaskene komprimert og gjenvunnet til nye drikkeflasker. Derfor er det veldig viktig at alle fortsetter å pante, sier Hansen.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS