Moreller

Ekstra gode moreller i år

Norske moreller er allerede i verdensklasse. I år blir de spesielt gode. – Morellene blir ekstra store og fine i år, og med god smak, sier produsent Tomas Hesthamar i Hardanger Fjordfrukt. Sommerværet har på ingen måte ødelagt for fruktdyrkerne på Vestlandet.

Publisert

Nå er de saftige og smakfulle norske morellene her! (Foto: Frukt.no)

– Vi har hatt vekslende varmeperioder og ikke så mye regn, og det er bra for morellene. I Telemark og på Sørlandet har frost redusert avlingene noe, men avlingene her i Hardanger er større enn før.

Bama kommer til å øke salget av norske moreller i år med anslagsvis 100 tonn sammenlignet med i fjor, til 300 tonn.

– Sesongen er kort, den varer i hovedsak i tre uker, 31, 32 og 33. Se etter norske moreller i butikken nå, oppfordrer informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.

Flere norske bær

Norske moreller har internasjonalt ry fordi de er ekstra saftige og aromatiske.

– Det skyldes de særegne vekstforholdene så langt nord. Den lange vekstsesongen med lange lyse dager og kjølige netter gir bedre smak, sier Linnert.

Tidligere ble en del av bærene solgt i eksklusive matbutikker i England, men det blir ingen organisert eksport i sommer på grunn av lavere etterspørsel. Det er en viktig årsak til at Bama får større volumer av moreller.

– Etterspørselen er større enn det vi klarer å levere, selv om volumet øker og flere begynner å dyrke moreller. Det krever store investeringer å starte opp, sier Tomas Hesthamar.

Skjøre bær

– Se etter moreller som er fyldige og saftige, med skinnende skall og grønn stilk. Bærene skal plukkes og oppbevares med stilken på, sier Hanne Linnert i Bama.

I motsetning til mange andre bær, fortsetter ikke modningsprosessen etter at morellene er plukket.

Moreller oppbevares best i kjøleskap ved 2-4 grader. Bærene bør ikke utsettes for store temperatursvingninger, de er skjøre og holdbarheten er kort.

Mange mener moreller smaker best rett fra hånden, men de kan også brukes i desserter dersom man fjerner stenene.

I fjor spiste nordmenn 1501 tonn moreller, nær 300 tonn mer enn året før, ifølge statistikk fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. 367 tonn var norske moreller, og i år øker altså dette volumet kraftig, ifølge Bama.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS