Rosemount Shiraz Cabernet 2012 årgang BIB

Bag-in-Box er også årgangsvin

Når vi i vinverdenen snakker om årgangsvin handler det ofte om dyre lagringsviner. Likevel påvirkes alle viner av sesongens værforhold – noe som også gjelder boksviner. Dersom man følger noen enkle råd, kan derfor opplevelsen av Bag-in-Box forbedres radikalt.

Publisert

Det er ikke bare ulike produsenter som skiller boksviner fra hverandre, men også ulike årganger. Fjorårets regnfulle og kalde sommer i Europa førte for eksempel til at kvaliteten sank betraktelig på druene i de mest utsatte områdene. Med denne typen enkel kunnskap er det lett å høyne opplevelsen av boksvin.

Niclas Tuomela har i over ti år jobbet som sjefssommelier på flere kjente restauranter. Nå er han ansvarlig for trening og Fine Wine på Treasury Wine Estates – ett av verdens største vinselskaper.

– Det er viktig å drikke boksvin så snart som mulig etter at det er pakket, ettersom kvaliteten er best når de er nytappet. Det er derfor bedre å kjøpe en boks fra årgang 2012 i stedet for 2011 om begge finnes på hyllen. Ettersom boksviner er unge viner trenger man heller ikke ha særlig mye kunnskap for å treffe blink. Det holder egentlig å lære seg hvor i verden den aller siste årgangen var svært bra.

Treasury Wine Estates har laget en årgangsguide for boksviner med eksepsjonelle årganger for land som produserer mye Bag-in-Box for det norske markedet.

Årgang, land 2012: Australia 2011: Chile 2010: Australia og Sør-Afrika 2009: Frankrike 2008: USA 2007: Chile2006: Italia

Et sikkert kort er å kjøpe boksvin fra Australia. Landet hadde en drømmeårgang i 2012 – i motsetning til året før da oversvømmelser ødela områder tilsvarende Spania og Tyskland til sammen. Det kraftige regnet i 2011 ga senere likevel en fordel for landet som hadde lidd av vannmangel i flere år. Regnet fylte reservoarene, og den rike tilgangen på vann, i kombinasjon med perfekt klima, førte til den fantastiske årgangen 2012.

Nordens største vinkonkurranse, Vinordic Wine Challenge, bekreftet dette da de i april valgte ut en australsk vin til årets beste røde Bag-in-Box gjennom en stor blindtest. Vinneren ble Lindeman’s Cabernet Sauvignon Bin 45 fra nettopp 2012, men den høye kvaliteten gjelder generelt for australske boksviner fra samme år. Et annet godt alternativ er Rosemount Estate Shiraz Cabernet 2012, det eneste som er nødvendig er derfor å finne en australsk vin fra 2012 som passer ens egen stil og smak.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS