Villa Toscana

En bit av Toscana

Nå står noen lange måneder med kulde og mørke oss ­i vente. Det gjør også et hyggelig inneliv. Da passer det godt å knekke risottokoden med vinen Villa ­Toscana i glasset.

Publisert

Det blir ikke mer vinromantisk enn ­Toscana. Her har kunsten, ­arkitekturen, maten og ikke minst vinen en helt ­særegen livsgnist. Toscana er en av grunnpilarene i italiensk vin­suksess, og i ­middelalderen var Toscana ­nærmest verdens navle.

Regionens hovedstad Firenze huset storheter innen ­litteratur, kunst, arkitektur og musikk, samt ­politikere, handelsmenn og finans­magnater. Både kapitalismen og ­renessansekunsten er antatt å ha oppstått i Toscana.

Klassiske vinområder

Fra Toscana.

Toscana er også kjent for sine mange klassiske vinområder med alt fra gode fruktige hverdags­viner til uforglemmelige vinopplevelser på ­Toscanas egen kronjuvel, druen ­sangiovese. Enten det er kunsten eller vinen som har dratt en til Toscana, setter de majestetiske bygningene og trange smugene i byer som Firenze og Siena sine preg på nordboere som oss, og lite er så vakkert som vinmarkene på den toskanske landsbygda.

Sjelden smaker maten og vinen så godt som under den toskanske solen, så hvorfor ikke ta en liten bit av Toscana med hjem når vintermørket begynner å tynge. Det er ingen sak å knekke risottokoden om man koser seg med et glass med toskansk vin mens man rører i gryten. Det viktigste med risotto er nemlig at det er gjestene som venter på risottoen og ikke den som venter på gjestene. Og har gjestene først fått et glass ventevin på kjøkkenet, kan de like gjerne raspe parmesan eller delta i borddekkingen. Med kjøkkenet fullt av latter og høylytt skravling har man brått fått den ­toskanske storfamiliestemningen i hus og glemt kulde og mørketid i noen timer.

Chianti

Villa Toscana en allsidig matvin, men den kan også drikkes alene. Vinen er en chianti laget på 90 prosent sangiovese og 10 prosent cabernet ­sauvignon, men siden den kommer i en treliters kartong er den etter regelverket deklassifisert til en Toscana IGT.

Druene kommer fra Chianti, men det er lovmessig forbudt at skrive Chianti på BiB.

Saracini Villa Toscana

Smaksnotat: Les smaksnotatet i neste magasinutgave av Horeca

Land/distrikt: Italia/Toscana

Druer: Sangiovese (90 %), Cabernet Sauvignon (10 %)

Pris: 375 kroner (BiB), 285,99 kroner (horeca)

Importør: Palmer

Pressemelding

"
Powered by Labrador CMS