Pinnekjøtt Julemat

Julematen under lupen

400 kjøttprodukter er påmeldt til konkurransen NM i Kjøttprodukter 2013 – Julemat. Aldri før har så mange bedrifter deltatt. Bedømmingen foregår onsdag 30. og torsdag 31. oktober i Oslo. De endelige resultatene blir offentliggjort på eget kåringsarrangement for bransjen 14. november.

Publisert

Julematen under lupen. (Illustrasjonsfoto)

– Norske forbrukere som ønsker ekstra god julemat på bordet, bør følge med når resultatene blir lagt ut i midten av november. Gjennom året ser vi en god del testing av kjøttprodukter i media. Utvalget i det som testes er ofte snevert, og smak som jo er det viktigste av alt er ofte ikke bedømt, sier kommunikasjonsansvarlig i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF), Svein-Erik Eide.

Under NM-bedømmingen vurderes råvare, utseende, lukt, smak og konsistens, og det er uavhengige fagfolk med lang erfaring fra faget som står for smakingen. De fleste store norske kjøttbedriftene som Fatland, Grilstad, Stabburet, Nortura, Finsbråten, Leiv Vidar og Nordfjord Kjøtt deltar i årets konkurranse. De skal nå måle krefter mot små og mellomstore bedrifter fra hele Norge.

Gullmerket

– Forbrukerne bør se etter NM-gullmerket i butikken, sier Eide. Merket er et kvalitetsstempel som slår fast at kjøttproduktet du holder i hånden var topp 10 % i Norge året det ble bedømt.

De største produktgruppene i år er julepølse, pinnekjøtt, medisterkaker og pålegg. I tillegg kommer sylte, steker, postei/pate, og andre tradisjonsprodukter.

I bedømmingen vil fire ulike dommerpanel være i sving for å gi de påmeldte kjøttbedriftene tips til hvordan de kan gjøre produktene sine enda bedre. Rundt 40 personer er i sving under bedømmingen.

Ønsker vurdering

– Vi merker at bedriftene ønsker denne vurderingen av produktene sine. Både fordi vi gir matnyttige tilbakemeldinger på kvalitet og forbedringspotensial, og fordi medaljer i en konkurranse som denne gir stolthet internt og solid respons ute hos kundene, sier Eide.

NM i Kjøttprodukter er et årlig arrangement som bedømmer og smakstester juleprodukter som forbrukerne møter i butikk eller ferdig tilberedt på restaurant, storkjøkken, kiosk osv. KLF er arrangør, og konkurransen er åpen for alle norske kjøttbedrifter.

Resultatene av konkurransen legges ut på Kjottprodukter.no etter kåringen og går også ut som innstikk i bladet Kjøttbransjen og i avisen Dagligvarehandelen.

Årets deltakere

Følgende 48 bedrifter er påmeldt til Årets julemat 2013:

Anni's Pølsemakeri AS, Bjerke Spekemat og Delikatesse AS, Bjorli Fjellmat AS, Bønes Gårdsmat, Brandbu Pølsemakeri AS, Brødr Ringstad AS, Brødrene Diskerud Eftf AS, Dalpro Gårdsmat A/S, Fatland Ølen, Fatland Sandefjord, Finsbråten A/S, Gårdsand AS, Greveskogen VGS (elevbedrift), Grilstad AS, Grilstad Storkjøkken, Gunnar Ruud Catering, Hognamat AS, Inderøy Slakteri AS, Ingebrigtsen Kjøtt AS, Jacobs (på Holtet), Jens Eide AS, Johs Jacobsen Kjøtt AS, Jon Ertnes AS, Kuraas As, Leiv Vidar Slakterforretning AS, Li-snadder, Mogard Gardsmat, H. Mydland as, Nordfjord Kjøtt, Nortura SA, Økodrift Homlagarden AS, Ole Ringdal AS, Østli Pølsemakeri AS, Per's Kjøkken AS, Romedal Catering as, Rondane Gardsmat, Rosendal Gardsmat, Skjåkmat v/ Skjåk Turistheim Skeid kro AS, Smedstuen Gård AS, Solberg Pettersen as, Solvang Gård, Spekeloftet AS, Stabburet Storhusholdning, A. Strøm-Larsen as, Tind Spekevarer AS, Torgersen mat og pølsemakeri, Toten Kjøtt AS, Unil AS

"
Powered by Labrador CMS