Eplegården Lier (1)

Eplegløgg fra Lier gård

Marius Egge på Egge Gård har utviklet en eplegløgg med plomme, stjerneanis og laurbær. Ideen rundt en gløgg til jul, basert på naturlige råvarer, eplemost og plommer, kom da han fikk kjennskap til hva pakkeriet i Lier gjorde med plommene som ikke kom innenfor de tøffe kravene til størrelse for videre salg.

Publisert

Foto: Egge gård

De minste plommene måtte fruktdyrkerne i Liere betale for å få spredd ut som gjødsel ut på de mange jordene i Lier. Egge tenkte da at hva om han kunne kjøpe disse plommene fra fruktdyrkerne, slik at de fikk betalt for plommene, i tillegg til at Egge Gård kunne benytte de lokale plommene til en smakfull gløgg?

Med sine evner med å utvikle gode smaker, tilsatte han stjerneanis og laurbær, ogEplegløgg med plommefra Egge Gård var en realitet.

Marius Egge. (Foto: Morten Holt)

I 2012 ble det solgt 10 000 liter, i fjor 40 000 liter, og i år forventer Egge Gård et salg opp mot 150 000 liter.

En god eple- og plommehøst

Takket være en veldig god eple- og plommehøst blir det en smakfull eplegløgg i år også.

Når det gjennomføres tester i markedet, pleier Egge Gårds eplemost å ligge i toppsjiktet, og også i år er Egge Gård sin eplegløgg foretrukket av Vinmonopolet.

Eplegløggen med plomme, stjerneanis og laurbær fra Egge Gård er et rent naturprodukt, full av næringsstoffer, og uten tilsatt sukker eller andre tilsetningsstoffer.

«Dette er et frisk, sunt og spennende alternativ til annen gløgg og glühwein som finnes på markedet. Helt naturlig. Eplegløggen smaker best som varm drikke men den kan også nytes kald. Som et tips passer eplegløggen godt som en aperitiff når det er kaldt ut. Ønskes det gløgg med alkohol, tilsettes Egge Gård Eplebrennevin eller hvit rom i forholdet 1:5», heter det fra Egge Gård.

Over 300 år

Det er dyrket frukt, bær og grønnsaker på Egge Gård siden 1702. Kunnskap og tradisjon har gått i arv i over 300 år, og det forvaltes nå av Marius Egge, som er 11.generasjon på gården. På gården produseres en rekke med drikkevarer med og uten alkohol. Marius Egge tar hånd om hele prosessen fra råvarer til ferdig drikke.

Marius Egge legger vekt på å benytte tradisjonelle produksjonsmetoder og etterstreber å ta vare på særpreget i råvarene fra området. De lokale delikatessene har falt i smak hos mange, og gården har fortsatt med å utvikle spesialiserte drikkevarer for kunder landet rundt.

Les mer om gløgg i det siste nummeret av Horeca (nummer 7 2014)

Powered by Labrador CMS