Påskekos rødvin Annabel_Langbein_braised lamb shanks

Påskekos med rødvin og lam på menyen

Lam er en selvfølge i påsken for oss nordmenn. Det er derimot ikke bare her til lands at lam er en kjær tradisjon. Newzealenderne er også svært glad i lam, og noen vil til og med påstå at de er verdensmestre i lammekjøtt. Viner fra den grønne øya egner seg derfor godt til lam.

Publisert

Vinstokker hos Matua Winery på New Zealand.

Etter en lang, frisk påsketur, på fjellet eller i byen får vi lyst på noe jordnært og smaksrikt – både i glasset og på tallerkenen.

Matua Pinot Noir.

Prøv derfor den anerkjente newzealandske kokken Annabel Langbein sin oppskrift på lammeskank til påskemiddagen.Dette er en smakfull og rustikk rett som passer godt både på hytta etter en lang skitur, eller til en hyggelig vennemiddag for de som nyter påskeferien hjemme.

Til lammeskankene bør man servere en rødvin som akkompagnerer smakene i kjøttet. Annabel Langbein har utviklet denne retten til å passe spesielt til Matua Pinot Noir, også denne fra New Zealand.

— Matua Pinot Noir er en fruktig og elegant vin, og vi er svært fornøyd med hvor godt denne retten går til vinen. Jeg anbefaler alle å prøve denne smakfulle lammeretten denne påsken, sier Katrin Juvet, som representerer Matua i Norge.

Server lammeskanken med et glass Matua Pinor Noir og du har et herlig påskemåltid, enten i byen eller til fjells.

Annabel Langbeins lammeskank (5-6 personer).

Ingredienser

2 ss. mel

Salt og pepper, etter smak

8 lammeskanker

3 ss. olivenolje

4 hele hvitløk, delt i to.

2 ss. tomatpuré

1 ss. brunt sukker

375 ml rødvin

250 ml portvin

2 rosmarinkvister, fjern stilken og hakk opp bladene.

500 ml storfe- eller lammekraft

Fremgangsmåte: Forvarm ovnen til 180 °C. Bland mel, salt og pepper og snu lammeskankene godt i dette. Varm oljen i en stor stekepanne og brun lammeskankene etter tur i denne. Putt de deretter i en stor ildfast form sammen med hvitløken. Fjern overflødig fett fra stekepannen, ha i tomatpuréen, og la det småkoke i ett til to minutter, slik at aromaen får utvikle seg. Ha i resten av ingrediensene og bring det til kokepunktet. Bruk en stekespade eller lignende for å røre godt om, sørg for å få med det som eventuelt sitter fast i bunnen av stekepannen. Hell deretter sausen over lammet og dekk formen med folie. Stek i ovnen i 2,5 -3 timer eller til du ser at kjøttet løsner fra benet. Server lammeskanken med hvitløken og sausen, samt hjemmelaget potetstappe, erter og bønner.

Vinmaker Nikolai St George.

Matua Pinot Noir 2012

Land/distrikt: New Zealand/Marlbrough

Produsent: Matua Winery

Vinmaker: Nikolai St George (årets vinmaker på New Zealand i 2013)

Druer: Matua Pinot Noir består av nær 100 % Pinor Noir druer i hovedsak fra Marlbrough, men St George har også blandet inn en andel frukt fra Cental Otago for å gi vinen mer fylde og dybde.

Pris: Kr 135 kroner (Vinmonopolet)

Powered by Labrador CMS