HalvorHeuchFotoCharlotte Sverdrup1

Heder til norsk akevitt i brennevin-VM

Gilde Non Plus Ultra, som lenge har vært blant norske kjenneres foretrukne akevitt, har nå blitt oppdaget i den store verden og fått stjernestatus. Verdens største vin- og brennevinskonkurranse hedrer akevitten med utmerkelsen Gold Outstanding.

Publisert

– Det er rett og slett en stor seier for norsk akevitt at vår eldste akevitt i Gilde-serien mottar denne høythengende utmerkelsen, sier Halvor Heuch. (Foto: Charlotte Sverdrup)

– Det er virkelig på tide at resten av verden åpner øynene for denne nydelige akevitten, sier presidenten i Norske Akevitters Venner, Per Harald Grue, i en pressemelding.

Det var under International Wine & Spirits Competition (IWSC) i London at den 62 år gamle Gilde Non Plus Ultra ble hedret i skyene, med utmerkelsen Gold Outstanding.

En høythengende utmerkelse

IWSC mottar årlig bidrag fra over 90 land, og nåløyet er trangt for å få den gjeveste utmerkelsen:

– IWSC har en ekstremt høy standard. Juryen består av et panel av spesialister og alle de bedømte produktene må gjennomgå en teknisk analyse for å sikre at innholdet holder den høye standarden, sier Halvor Heuch (bildet), destillatør og fagdirektør i Arcus, og legger til:

– Det er rett og slett en stor seier for norsk akevitt at vår eldste akevitt i Gilde-serien mottar denne høythengende utmerkelsen i brenneriverdenes VM.

Blindsmaking

Selve utvelgelsen skjer på bakgrunn av en blindsmakning.

Juryens begrunnelse lyder som følger (engelsk): “Remarkably fresh and intense in character on the nose, despite the mature nature. An integral underlying spiciness is set against a developed savoury oak backdrop which imparts notes of caramel, walnut, vanilla and honey. Gracefully balanced and exceptionally long, this is a wonderful aged example”.

Om Gilde Non Plus Ultra

Gilde Non Plus Ultra har vært i salg siden 1953 og er den første akevitten i Gildeserien.

Akevitten lagres i hele 12 år, og har dermed den lengste lagringstiden av alle de norske akevittene.

Gilde Non Plus Ultra er mild og rund, og egner seg spesielt godt etter maten.

IWSC

IWSC ble startet opp i 1969 av kjemikeren Anton Massel. Målet var å premiere verdens beste viner og brenneviner basert på tekniske analyser. Prisen er den dag i dag det høyest hengende kvalitetsstempelet som deles ut i bransjen, og støttes av verdens ledende produsenter av vin og brennevin.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS