Piemonte Italienske vinmarker
Piemonte Italienske vinmarker

Hverdagslykke fra Piemonte

Med «eselvingården» Carussins nye vin får du en liter biodynamisk Barbera på enlitersflaske til prisen av en vanlig flaske.

Publisert

Piemonte. (Foto: Morten Holt)

Carussin lager upretensiøse viner som like gjerne kan nytes til lunsj som til middag, og til tross for at vingården kun er et lite familieforetak har de i en årrekke gjort stor suksess på det norske markedet med «eselvinen» Asinoi, som familien knapt klarer å dekke nordmenns tørst etter. Men nå lanseresCarussins splitter nye vin Completo. Nysatsingen kommer på litersflaske, og gir deg dermed enda mer vinglede for pengene.

En liter – mer sosial størrelse

– Vi har lenge hatt lyst til å lage en vin på litersflaske, da dette jo er en mer «sosial» størrelse enn standardflasken på 0,75 liter, forteller Jørgen Ljøstad i Non Dos i en pressemelding.

– Vi har ikke turt å gjøre det tidligere – vi har vært redde for at prisen skulle bli for høy når flasken faktisk inneholder 33 prosent mer vin. Men med denne «komplette» vinen fra Carussin har vi greid å finne det perfekte innholdet til vår lille ønskedrøm – en saftig og uhøytidelig biodynamisk vin med skrukork og god kvalitet.

Ekte hverdagsvin

I likhet med folkesjarmøren Asinoi (som for mange bare går under navnet ”eselvinen”) henter Completo inn eselet i sitt visuelle uttrykk. Dette er selvsagt ikke noe tilfeldig valgt designelement – på Carussin-gården befinner det seg nemlig en liten flokk med esler, som blant annet brukes i vinmarksarbeidet.

Den enkle og jordnære etiketten signaliserer at Completo er en ekte hverdagsvin – den er frisk og saftig med lite tanniner. Det gjør den ikke bare velegnet til fredagspizzaen, men også til deilig og leskende drikke uten matfølge – enten den inntas på en lystig hagefest eller sørger for sommerstemning i glasset i sofaen en mørk høstkveld.

– Uten at det på noen måte merkes på smaken har Completo dessuten et relativt lavt alkoholinnhold, noe som gjør at man kan slappe av og kose seg litt ekstra, sier Ljøstad.

Smittende lidenskap

Carussin holder til i de grønne, duvende piemontesiske åsene i San Marzano Oliveto i Asti, og drives i dag av familien Ferro-Garberoglio. Bruna Ferro måtte ta over vingården da hennes far døde så altfor tidlig i 1988, og det var hun som la om hele gården til biodynamisk drift. I tillegg til vindruer dyrkes det nå også frukt og grønnsaker på biodynamisk vis på Carussin-gården.

De ti eslene på gården er nærmest som familiemedlemmer å regne, og blir stelt svært godt med av mamma Bruna, mens pappa Luigi er familiens altmuligmann, som tar seg av det administrative og ellers sysler med lokalpolitikk og bruker tid på frivillig arbeid. Storebror Luca lager vin og brygger øl, mens lillebror Matteo jobber i vinmarkene og har åpnet pub i kjelleren, hvor han serverer naturvin og håndverksøl, samt lokalprodusert ost og skinke.

Den sjarmerende familien skinner av stolthet over gården, og har en smittende lidenskap for det de jobber med. Hos Carussin kjenner gjestfriheten knapt noen grenser, og familien tar imot besøk til alle døgnets tider. Barn og funksjonshemmede får ri på de godlynte og snille eslene, mens mat- og drikkeentusiaster i alle aldre kommer innom Matteos pub.

I harmoni med naturen

Carussin jobber i fullstendig harmoni med naturen, og den biodynamiske tilnærmingen gir viner med svært ren og saftig frukt.

– Det er ingen tvil om at Carussins biodynamiske filosofi bidrar til den høye kvaliteten på vinene deres. Og dette er ikke noe hokus-pokus. Bønder har drevet med biodynamisk landbruk i hundrevis av år – fordi det fungerer. Det er først i senere tid at man har satt en merkelapp på dette, forklarer Jørgen Ljøstad i Non Dos.

I kjelleren jobber Carussin også på tradisjonelt og naturlig vis – alle vinene spontangjæres, og tilsettes ikke noe som helst, bortsett fra små mengder svovel ved tapping.

Ingen lettvekter

Barbera-druen dyrkes i dag over hele Italia, samt en del andre steder i verden, men kommer opprinnelig fra Carussins trakter – og det er dermed også her den trives aller best. Dette kommer tydelig til uttrykk i Completo, som er en deilig, saftig vin med intens frukt og strålende friskhet, og fravær av lagring på eikefat gir den et lekent og leskende uttrykk.

Det italienske navnet Completo betyr som man kan ane «komplett» – den har «alt» man trenger og ønsker i en rødvin, og er en perfekt sammensatt og balansert vin som fungerer like godt til hverdag som til fest, med eller uten mat.

– Completo er ikke minst et glimrende sted å starte for dem som ønsker å teste nakenvin for første gang, foreslår Ljøstad.

Både med og uten mat

Completo passer til antipasti med carpaccio, pølser og spekeskinke, og friskheten gjør at den enkelt parerer italienske klassikere med fet ost og syrlig tomatsaus, som pizza og pastaretter som spaghetti bolognese. Den intense frukten og det lave tannininnholdet gjør at vinen også er nydelig til retter det kan være en utfordring å matche med rødvin, for eksempel norske juleklassikere som torsk, pinnekjøtt og ribbe, samt smaksrike retter med hvit fisk, som bacalao eller stekt baconsurret kveite. Vinen er dessuten egnet til gryteretter og lettere retter med svin, and, kalkun eller kalv.

Carussin Unlitro Completo 2013

Land/region: Italia/Piemonte

Pris: 170 kroner

Pressemelding

Powered by Labrador CMS