Oliventre COLOURBOX004

Spis mer olivenolje

Ikke bare olivenolje har god smak, men den har også store helsefordeler. Olivenolje er full av vitaminer og antioksidanter, og består hovedsakelig av enumettet fett, som er det sunne fettet.

Publisert

Foto: Colourbox.com

– Extra virgin olivenolje forbedrer fordøyelsen, beskytter mot hjerte- og karsykdommer samt gir lavere kolesterol og blodtrykk. Olivenolje er egentlig et veldig lett valg, mener eier og daglig leder for olivenoljebedriften Oliviers & Co, Erik Kramm Engebrigtsen.

Daglig leder for olivenoljebedriften Oliviers & Co, Erik Kramm Engebrigtsen.

800 millioner oliventrær

Et oliventre er eviggrønt, og kan leve opp til 2000 år, og i dag er det over 800 millioner oliventrær plantet over hele verden. All oliven er først grønne, og blir mørkebrune eller lilla etter hvert som de modnes.

Olivenolje er teknisk sett en fruktjuice. Oliven blir presset til å frigi juice, akkurat som appelsiner, sitroner og andre frukter.

Foto: Colourbox.com

Kaldpresset og extra virgin

Kaldpresset olivenolje betyr at oljen ikke ble oppvarmet over en viss temperatur (27 °C) i løpet av behandlingen, og dermed beholder flere næringsstoffer, og gjennomgår mindre nedbrytning.

Oliviers & Co.

Extra virgin olivenolje kommer fra den første pressingen av olivenoljen. Det er den minst sure oljen, med en sterk olivenaroma og smak av frisk frukt. Olivenolje er ferskvare og blir ikke bedre med årene

Grekerne er storforbrukere

Selv om både Spania og Italia produserer mer olivenolje enn Hellas, er det grekerne som er klodens storforbrukere. Der spises det 26 liter olivenolje per snute i året.

– For å produsere én liter vanlig olivenolje trengs normalt mellom 4 og 5 kg oliven. Hos Oliviers & Co brukes 8 til 12 kg oliven for å oppnå 1 liter olivenolje, opplyser Oliviers & Co i en pressemelding

Visste du dette om olivenolje?

Foto: Colourbox.com

  • Det blir konsumert rundt 2,2 millioner tonn olivenolje hvert år.
  • Ved å bytte fra smør til olivenolje kan man redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer da olivenolje er rik på naturlige antioksidanter, sunt enumettet fett og oljesyre, som Omega-6 og Omega-3.
  • Extra-virgin olivenolje kan brukes til både steking og baking da den tåler opp til 220 varmegrader. Jo høyere kvalitet du bruker på olivenolje, jo sikrere er du at den tåler så høy varme.
  • Bakevarer vil holde seg ferskt lenger hvis du bytter ut smør med olivenolje. Vitamin E i olivenoljen sørger for lengre holdbarhetstid.
  • Olivenolje trives best i mørket, bort fra sollys, i romtemperatur, tett mot luft og ikke like ved varmekilder, som for eksempel komfyr.
  • Holdbarheten til en olivenolje er 18-24 måneder fra pressing. Men fra du åpner en oljeflaske har den en holdbarhet på ca. 12 måneder, hvis den er oppbevart riktig.
  • Olivenolje skal oppbevares mørkt, uten tilgang på luft og i en temperatur på 18-25 °C.
  • I antikkens Roma brukte kvinner olivenolje på huden og i håret som beskyttelse mot solen, og for å opprettholde en behagelig duft.
  • Verdens første kajal ble skapt i antikkens Hellas ved å blande kull med olivenolje. Under Sommer-OL i Athen i 2004 gikk grekerne tilbake til historien med å krone alle vinnere med en krans av olivenkvister.
  • Hellas er for øvrig verdens største forbruker av olivenolje. Grekerne spiser 26 liter olivenolje per år. Til sammenligning spiser vi én liter per nordmann.
  • Spania er verdens største produsent av olivenolje, Italia er nummer to, mens Hellas er verdens tredje største produsent av olivenolje.
  • Hvert land/region har sine oljer med sine spesialiteter og særpreg. Men i Toscana dyrkes og presses oljene på storfamilienes private eiendommer med opprinnelsesbetegnelse etter mønster fra vinproduksjonen. Hvert slott har sin vin, hvert slott har sin olje. Disse oljene har ord på seg for å være blant verdens beste.
  • Hver olivenolje har ulik smak avhengig av hvilken type oliven som er brukt, modningsgraden på disse, om det har vært mye nedbør, sol eller vind året før høstingen, treets alder og jordsmonn. Alt dette påvirker smaken på en olivenolje. En olivenolje presset på samme type oliven året etter kan smake forskjellig.
  • Olivenolje er ferskvare og bør oppbevares i romtemperatur, gjerne i et skap, og ikke i nærheten av varmekilder, som for eksempel komfyren.

Kilder: Oliviers & Co, The Olive Time, SSB og Wikipedia

Nettside: Oliviers-co.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS