Arnt Steffensen Kost og Ernæringsforbundet15
Arnt Steffensen Kost og Ernæringsforbundet15

Forventer bedre matomsorg for eldre

«Kommunepolitikerne må ta større ansvar for eldrematen», er den klare meldingen i et felles opprop fra Forbrukerrådet, Nasjonalforeningen for folkehelsen, Legeforeningen og 17 andre store, landsomfattende organisasjoner. Blant andre støttespillere er Pensjonistforbundet, Norges Bondelag og Kost- og ernæringsforbundet.

Publisert

Arnt Steffensen, leder i Kost- og ernæringsforbundet. (Foto: Morten Holt)

– Vi oppfordrer politikerne til å handle. Det er for mange underernærte eldre ved norske sykehjem, sier leder for Kost- og ernæringsforbundet i Delta, Arnt Steffensen.

Tydelig signal

I Norge er inntil 60 prosent av eldre som mottar kommunale tjenester underernærte eller i ernæringsmessig risiko.

Riktig ernæring er avgjørende for god helse, for å helbrede og forebygge sykdom og for å opprettholde god funksjonsevne.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Det er alvorlig at eldre ikke får i seg nok mat, for det har store konsekvenser for den enkelte og for samfunnet. At så mange støtter oss i dette oppropet, er et tydelig signal til kommunene og kommunepolitikerne, sier Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet.

– Mye bra, med helheten ofte dårlig

– Vi har reist rundt i landet og sett på kjøkkendrift og matomsorg. Vi så mye bra, men helheten er ofte dårlig. Jeg har aldri møtt en kokk som ikke ønsker å lage god matomsorg for de eldre. Det det skorter på er ressurser. Det er et politisk ansvar, sier Steffensen til Delta.no.

Han forteller at en fersk undersøkelse foretatt av Forbrukerrådet viser at kommunene bruker fra 42 kroner til 162 kroner på mat per sykehjemsbeboer per dag.

– Dette gir oss en pekepinn på at noe er galt. Man kan lage god mat for selv ganske små summer, men det må være gode rammer rundt måltidet. Det må være nok ansatte som har tid og ressurser til å yte god matomsorg. I tillegg til at maten skal være god og næringsrik må pleierne ha tid til å sette seg ned med beboerne når de spiser. Det må være en rolig og hyggelig atmosfære rundt måltidet. Summen av dette kalles god matomsorg, sier Steffensen til Delta.no.

Matomsorg på dagsorden

Ifølge en spørreundersøkelse gjort av Norstat for Forbrukerrådet, mener åtte av ti at god matomsorg bør være en viktig valgkampsak i det kommende kommunevalget. Blant de spurte mener nær to tredjedeler at underernæring blant eldre er et stort problem i Norge.

Forbrukerrådet etterlyser politikere og ledere i eldreomsorgen som er modige nok til å sette maten, kjøkkenet og ansvaret for måltidene høyt på dagsordenen.

I en fersk undersøkelse blant 200 kommuner fant Forbrukerrådet stor variasjon på i pengebruk på mat til eldre.

Matomsorgsprisen

Snart deler igjen Kost- og ernæringsforbundet og magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no igjen ut den anerkjente Matomsorgsprisen. Prisen deles ut til fagpersoner i kantiner eller institusjoner som gjør en forskjell.

Les mer om Matomsorgsprisen her

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS