Illustrasjonsfoto: Salma

Åpnet barnerestaurant for voksne

Det er en myte at barn ikke liker fisk, og den største barrieren for barnas fiskekonsum er foreldrene selv.

Publisert

Tidligere i år gikk helseminister Bent Høie ut med et ønske om å gjøre barn til matagenter, som skal inspirere voksne til å spise sunnere. Nå svarer Salma på utspillet med konseptet «Barnemeny», som skal bevise at barn liker fisk, og at det er foreldrene som står i veien for mer fisk på tallerkenen.

Det var Fiskeriminister Per Sandberg som åpnet den midlertidige restauranten i Oslo.

– Helseministeren har uttalt at han ønsker å samarbeide med næringslivet, og vi bidrar mer enn gjerne. Det er en myte at barn ikke liker fisk, og den største barrieren for barnas fiskekonsum er foreldrene selv. Når 1 av 3 foreldre har dårlige minner med fisk fra egen barndom er det klart deres holdninger smitter over på barna, sier Tine Hammernes Leopold, administrerende direktør i Salma, i en pressemelding.

Restauranten ble åpnet i går

Tallene hun viser til kommer fra en undersøkelse blant 543 foreldre med barn i alderen 0-12 år, gjennomført av Respons analyse, for Salma i juni 2016.

Salma går nå aktivt til verks for å lære voksne å tilberede enkle fiskeretter, slik barna liker dem. Resultatet er en rekke oppskrifter som er testet og godkjent av barn i alderen 5-11 år, og som serveres da Salma 12. september åpnet sin første midlertidige restaurant i Oslo, med navnet «Barnemeny».

– Barn liker rå fisk

Flere av rettene i restauranten inneholder rå laks servert som tartar eller sashimi, og Salma tror potensialet for økt konsum av fisk servert på denne måten, blant barn, er stort. I Oslo/Akershus, som gjerne ligger foran resten av landet i å adaptere nye mat-trender, svarer 1 av 4 foreldre at sushi eller rå fisk er favorittretten til deres barn. Det er dermed like populært som pølser, og mer populært enn hamburgere.

– Undersøkelsen viser at laks er favorittfisken til barn, enten den spises varmebehandlet eller rå. En fordel med rå laks, er at det knapt finnes et middagsmåltid som er raskere å tilberede. Skal vi få opp fiskekonsumet må vi også ta innover oss at småbarnsforeldre har liten tid til middag i hverdagen. 1 av 3 foreldre mener at årsaken til at de ikke spiser mer fisk, er at det er vanskelig å lage raske og gode retter, sier Hammernes Leopold.

Utfordrer tradisjonelle barnemenyer

At Salma kaller både satsingsområdet og restauranten for «Barnemeny» er heller ikke tilfeldig. Tall fra undersøkelsen viser nemlig at 7 av 10 foreldre er misfornøyde med barnemenyen på norske spisesteder, og 6 av 10 ønsker flere sunne alternativer. Dette tar Salma på alvor.

I vår tolkning av barnemeny-begrepet ligger det både et budskap om at vi kan lage fiskemenyer som barn faktisk elsker, men også et lite stikk til tradisjonelle restauranter om at en barnemeny ikke trenger å bestå utelukkende av pølse, pommes frites og kylling nuggets. Vi må våge å utfordre barnas smakssanser med noe som er både sunnere og bedre enn dette, sier Tine Hammernes Leopold.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Salma Barnemeny

Salget av fersk fisk i Norge øker, allikevel spiser vi fortsatt mye mindre fisk enn det helsemyndighetene anbefaler, spesielt den yngre delen av befolkningen. 3 av 4 foreldre skulle ønske de spiste fisk oftere.

Fisk er bra for helsen, og for å bidra til økt fiskekonsum blant barn spesielt, vil Salma bruker barn som matagenter overfor de voksne, og inspirere dem til å lage deilige, enkle fiskeretter som barn faktisk liker.

Eksempler på konkrete tiltak som støtter opp om konseptet er oppskriftshefter og restauranten «Barnemeny» – en annerledes restaurant for voksne, med retter godkjent av barn.

Les mer på Salma.no/Barnemeny

 

Powered by Labrador CMS