Gabor Experian
Gabor Experian

Bedre for utelivsbransjen

Hotell- og restaurantnæringen hadde 28 prosent færre konkurser i første kvartal i år enn i samme periode i fjor, viser tall fra analyseselskapet Experian, tidligere CreditInform.

Publisert

Utelivet har tradisjonelt vært en god indikator på hvordan det står til med nordmenns privatøkonomi.

- Har folk dårlig råd, er restaurantbesøk noe av det første vi kutter ned på. Derfor kan konkursnedgangen i denne bransjen være en bekreftelse på at det fortsatt går godt i norsk økonomi, sier direktør Gabor Molnar i Experian.

Ifølge Experian gikk totalt 752 norske bedrifter konkurs i første kvartal, og det er 11 prosent færre enn i samme periode i fjor.

Bedre i bygg

- Vi ser en fin og markert nedgang i konkurstallene for flere bransjer de siste månedene, blant annet bygg og anlegg, som tidligere har vært utsatt for mange konkurser, sier Molnar.

Også varehandel og industri har færre konkurser enn i fjor.

Konkursnedgangen blant enkeltpersonforetak var på hele 33 prosent første kvartal.

- Tallene tyder på at norsk næringsliv i det store og hele fremdeles går bra. Både produksjonsnæringer og servicenæringer klarer seg godt, sier Gabor Molnar.

Positivt i Akershus

Så langt i år er det Nord-Trøndelag som kan vise til størst nedgang blant fylkene. Flere av de mest folkerike fylkene som Akershus, Oslo og Hordaland kan også vise til en markert nedgang.

I Akershus er nedgangen på hele 42 prosent, viser tallene fra Experian.

Konkurstallene for mars måned bærer preg av at påsken i år var i mars.

- Derfor er det ikke så rart at marstallene i år viser en nedgang på 36 prosent, sammenlignet med mars i fjor, sier Molnar.

I mars gikk 217 bedrifter konkurs, mot 338 i mars i fjor. Konkurstallene for mars er også lavere enn for januar og februar i år.

Newswire

Powered by Labrador CMS