Savalen Nissehuset nett
Savalen Nissehuset nett

Sparer energi og skaper stemning

Savalen Fjellhotell & Spa investerer fire millioner kroner i et nytt fjernvarmeanlegg. Eierne vil minske energikostnadene og skape stemning i fjellbygda.

Publisert

- Vi satser i større grad enn tidligere å være en miljødestinasjon. De som kommer på besøk til oss skal vite at vi tar klimaproblematikken alvorlig, sier Per Morten Hektoen på Savalen.

Det investeres derfor nå fire millioner kroner i et fjernvarmeanlegg på Savalen, som skal forsyne hotellet, alpinbakken, julenissegata- og huset med miljøvennlig energi. Målet er at anlegget skal stå ferdig i løpet av vinteren.

Fra Savalsjøen

- Vi skal hente ut varme fra grunnen ved skøytebanen og fra grunnvannet i Savalsjøen. Dette skal forsyne alle utleieenheter og fellesanlegg på Savalen med varme, forklarer Hektoen, og fortsetter:

- Et av resultatene vil bli at vi får en kald bakke, og derfor kan legge is på skøytebanen tidligere.

Savalen har gjennom alle år vært et kjent skøytesportssted.

Høye energikostnader

Normale energikostnader på et hotell ligger på tre prosent, men Hektoen forteller at hotellet på fjellet på Savalen forbruker vesentlig mer. De siste årene har energikostnadene ligget på cirka 5,5 prosent av den totale omsetningen, som var på om lag 40 millioner kroner i fjor.

- Kombinasjonen av at vi ligger høyt til fjells med det klimaet det innebærer, at vi til dels har en gammel bygningsmasse gjør strømforbruket høyere og at vi har bygd opp et stort spaanlegg med basseng som krever mye varme, gjør at vi bruker mye energi.

- Det blir en stor investering for oss, men vi håper å spare det inn i løpet av fire til fem år

Du kan lese mer om Savalen-prosjektet i årets første nummer av Horeca.

Powered by Labrador CMS