Vinens vinnere bok

Portugisiske vinvinnere

Portugal er et vinland med personlighet, mener vineksperten Tom Marthinsen. Portugisisk vin er hovedtema hans nye bok.

Publisert

Vinens vinnere 2009 er den mest omfattende vinguiden som utgis i Norge. Forfatteren Tom Marthinsen er mangeårig vinjournalist i Dagens Næringsliv og redaktør for DN.no Vinguiden og har for femte år på rad samlet de beste vinkjøpene som er tilgjengelige på Vinmonopolet.

Store deler av boken er viet vin fra Portugal.

- Portugal er et vinland som har bevart sin egen identitet. De har modernisert vinproduksjonen uten å gi slipp på sine egne druer og lager viner med personlighet som ikke smaker likt det du får overalt, sier Tom Marthinsen.

Håndverksvin

Selv om bare en liten del av vinen som drikkes i Norge er fra Portugal, har Marthinsen laget en liste på de hundre beste portugisiske vinene som er å få kjøpt i Norge.

- Jeg liker underdogs! Portugal er et lite vinland sammenlignet med Italia og Frankrike, men det er lett å finne hundre gode portugisiske viner på Polet. Portugal er trolig det landet som lager mest gode billigviner for tiden.

Mange av vinmakerne i Portugal er selvlærte og bruker ikke standardoppskrifter når de lager vin.

- Det finnes mange dyktige vinprodusenter i Portugal som stoler på seg selv og ikke bare bruker tillærte skolemetoder når de lager vin. Derfor får vi også mange spennende viner fra Portugal, sier Marthinsen.

10 på topp

Helt øverst på årets 10 på topp-liste for hvitviner ligger portugisiske Quinta do Ameal 2005.

- En skikkelig håndverksvin med klar vinmarks- og regionsidentitet, og den beste hvitvinen i sin prisklasse, sier Marthinsen.

Han vurderer vinene etter et anerkjent internasjonalt system og gir i tillegg poeng etter hva som er beste vinkjøp for pengene. Vinnerne er de som er bedre enn tilsvarende viner i samme prisklasse.

Fra hundrelappen

Vinene som blir omtalt i boken koster fra hundrelappen og oppover.

- Det er først i denne prisklassen det er økonomisk mulig å gjøre et skikkelig håndverk. Du kjenner det på smaken, for slike viner har en klar egenkarakter. De smaker heller ikke likt fra gang til gang.

I boken finnes mange tips om viner som passer til hverdag og mer festlige anledninger.

- Det viktigste er at maten og vinen passer sammen og gjør hverandre gode, sier Tom Marthinsen.

Newswire

Powered by Labrador CMS