Hodevondt2
Hodevondt2

Vondt i hodet av vin? Allergi er den sjeldneste årsaken

Når hodepinen slår til i forbindelse med alkoholinntak, er den største syndebukken alkoholen selv. Den suger nemlig væske ut av nervecellene i hjernen. Men det kan enkelt forebygges ved å drikke nok vann. Da spiller det ingen rolle hvilken vin du drikker, skrives det på hjemmesiden til Red & White www.redwhite.no.

Publisert

Vin kan definitivt skape allergiske reaksjoner hos enkelte. Og det er en rekke ulike stoffer og prosesser man kan reagere på.

Likevel er dehydrering, væskemangel, en langt hyppigere årsak til hodepine ved vindrikking, mener lege Tom Pedersen i Lier. Alkoholen gjør to ting som bidrar til hodepine.

Først får den kroppen til å kvitte seg med mye vann. Deretter suger den vann ut av nervecellene i hjernen.

Det gjør vondt.

Mister vannet

Mesteparten av blodet vårt er vann. Hvert minutt filtrerer nyrene ut en femtedel av vannet. Deretter suger nyrene mesteparten av vannet tilbake fra urinen. Dette styres av et anti diuretisk hormon (ADH).

Alkohol hemmer produksjonen av dette hormonet i hypofysen. Dermed forsvinner alt for mye vann ut med urinen, blodvolumet minker, og alkoholen vi har drukket utgjør en større forholdsmessig andel av blodet.

Tørker ut hjernen

Med mindre blod å fordele alkoholen i, øker konsentrasjonen og dermed øker en annen virkning: Alkoholmolekylene trenger ut av blodårene og inn i væsken som omgir nervecellene i hjernen.

Alkoholmolekyler tiltrekker seg vann, og det suger de rett og slett ut av nervecellene rundt seg. Tørre nerveceller sender smertesignaler.

Forebygg i tide

Det tar tid å tørke ut hjernen på denne måten, forteller Tom Pedersen, og denne hodepinen melder seg gjerne dagen derpå. Da tar det gjerne også tid å etterfylle med vann slik at hodepinen forsvinner.

Men drikker du omtrent et glass vann mellom hvert glass vin, kompenserer du alkoholens vanndrivende effekt, og forebygger hodepinen dagen derpå. Husk at garvestoffene i rødvin også er vanndrivende, og øker behovet for kompensasjon.

Allergi

Selv om dagen derpå er det aller vanligste tidspunktet for alkoholrelatert hodepine, er det noen som får vondt etter første slurk.

Da er nok en allergisk reaksjon den mest sannsynlige årsaken. Hvilken vin gir minst allergihodepine? Det kommer an på hvilket stoff eller prosess man reagerer på.

Ingen bevis mot garvestoffene

Garvestoffer (polyfenoler) og histaminer fremholdes gjerne som skurkene bak røvinshodepine. Det finnes imidlertid ingen kliniske studier som knytter garvestoffene til hodepine.

Derimot kan de såkalte biogene aminer, deriblant histamin, skape hodepine hos enkelte. Hygienen under produksjonen spiller en vesentlig rolle for histamininnholdet. Og f.eks. ståltankprodusert vin kommer lettere ut med lave verdier her.

Ingen krav til dokumentasjon

Verken forbrukerombudet eller mattilsynet kan svare på hvilke verdier av garvestoff og histamin som kan betegnes som "lave". Dermed blir det opp til den enkeltes skjønn når man skal markedsføre en vin med at den gir "mindre hodepine". Og garvestoffene, er som sagt høyst sannsynlig irrelevante.

Kilde: www.redwhite.no

Powered by Labrador CMS